Bagepapir og madpapir: Undgå uønskede fluorstoffer i maden

23. mar 2017

Svanemærket madpapir og bagepapir er bedst at gå efter, hvis du vil undgå fluorstoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Madpapir og bagepapir kan indeholde uønskede fluorstoffer

Madpapir og bagepapir bliver overfladebehandlet for at gøre det vand- og fedtafvisende. På den måde undgår du, at papiret mørner på grund af vand og fedt fra fødevarer.

Fedtafvisende papir er typisk behandlet med fluorstoffer eller silikone. Disse stoffer kommer i tæt kontakt med din mad.

Læs mere: 11 tips til at undgå fluorstoffer.

Fluorstoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende

Fluorstoffer er uønskede i miljøet, fordi stofferne kan ophobe sig i naturen og er svære at nedbryde.

Nogle fluorstoffer er også mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer i det enkelte produkt er sjældent problematiske i sig selv.

Men stofferne kan bidrage til din samlede udsættelse for uønsket kemi - den såkaldte cocktaileffekt. Derfor er de en god idé at undgå, hvor du kan.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Svanemærket papir er et godt valg

Svanemærket er en god ide at kigge efter, når du køber madpapir, bagepapir og muffinsforme.

Miljømærket Svanen sikrer dig, at mad- og bagepapir ikke er overfladebehandlet med fluorholdige stoffer.

Svanemærket bagepapir og lignende kan du købe i de fleste almindelige supermarkeder.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.

2 gode kemiråd: Det kan du gøre

• Køb svanemærket mad- og bagepapir.

• Opbevar din mad i emballage, der er beregnet til fødevarer.

Relaterede artikler