Dåsetun: Gode råd når du vælger

1. aug 2016

Vil du undgå tunfisk med højt indhold af tungmetal samt ulovligt fiskede og overfiskede tun?

tun-paa-daase.gif

Tun på dåse
Foto: iStock

Rovfisk indeholder tungmetaller

Rovfisk indeholder tungmetaller fra forurening af verdenshavene.

Tungmetaller ophober sig i kroppen. Så jo længere oppe i fødekæden og jo ældre fisken er, des højere indhold.

Undgå albacore tun – vælg i stedet skipjack

Store rovfisk som tun indeholder derfor generelt større mængder kviksølv end mindre fiskearter. Tunfisk med en lang livscyklus har generelt det højeste indhold af kviksølv. Det gælder for eksempel tunarten albacore og den blåfinnede tun.

Tunarten skipjack er derimod en mindre tunfisk. Den bliver ikke så gammel, og derfor indeholder den typisk mindre mængder tungmetal.

På tundåserne står der typisk, hvilken tunart de indeholder.

Test: Kemi i tun på dåse.

Gå efter MSC-mærket

Tunfisk med MSC-mærke kan du spise med god samvittighed.

MSC-mærket stiller krav til, at fiskeriet foregår bæredygtigt. MSC-mærket kræver for eksempel, at der ikke fiskes mere end bestanden kan klare, og at fiskeriet ikke skader havmiljøet.

Dåser med tunarten skipjack kan du også gå efter - som alternativ til MSC. Det er en mindre tunfisk, der ikke er truet af overfiskeri.

Dåsetun: Sådan køber du med god samvittighed (linker til tænk.dk)

Undgå tun til de små børn

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år helt holder sig fra tunfisk – både frisk tun og tun på dåse.

Små børns hjerner er under udvikling, og derfor er de særligt følsomme over for kviksølv.

Begræns indtag af dåsetun, hvis du er gravid

Kviksølvet i dåsetun gør, at Fødevarestyrelsen anbefaler følgende at begrænse indtaget af dåsetun:

  • Kvinder, der planlægger at blive gravide
  • Kvinder, der er gravide
  • Kvinder, der ammer
  • Børn under 14 år

Anbefalingen lyder på højest 1 dåse om ugen, og de skal helt undgå hvid tun og albacore tun.

Frisk tun bør gravide og børn helt undgå

Frisk tun bør gravide og børn under 14 år helt undgå.

Tunbøffer stammer typisk fra større fisk. De kan derfor indeholde mere kviksølv end tun på dåse, der typisk er fra mindre fisk.

Indtag af kviksølv kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner.

Fødevarestyrelsen: Sådan begrænser du dit indtag af kviksølv fra fisk (eksternt link)

Relaterede artikler