Gryder og pander: Sliplet-belægning frigiver sjældent uønsket kemi

1. feb 2018

Sliplet-belægning i din gryde eller pande kan indeholde uønskede fluorstoffer. Ud fra en sundhedsvinkel er problematikken til at overse, mens du kan overveje at fravælge fluorstoffer af miljøhensyn.

gryder-og-pander-fluorstoffer-i-sliplet-belaegning-frigives-sjaeldent.jpg

Gryder og pander: Fluorstoffer i sliplet-belægning frigives sjældent
Foto: Getty Images

Stegepander og gryder: Sliplet-belægning indeholder fluorstoffer

Gryder og stegepander med non stick-belægning indeholder ofte fluorstoffer, som er en slags vand- og fedtafvisende stoffer.

Fluorstoffer frarådes af en lang række forskere og myndigheder. Det skyldes, at stofferne ophober sig i kroppen og miljøet.

Mistanke om hormonforstyrrende og kræftfremkaldende effekter knytter sig til nogle af de mest problematiske fluorstoffer (for eksempel PFOA og PFOS).

Fluorstoffer er også kendt som perfluorerede stoffer eller PFC'er.

11 tips: Sådan undgår du fluorstoffer

Sundhed: Problematik i gryder og pander er begrænset

Sundhedsproblematikken er til at overse i gryder og pander med sliplet-effekt.

Fluorstoffer er ifølge Fødevarestyrelsen ’godt bundet’ i non-stick materiale. Men du skal alligevel passe på ikke at overophede panden.

De uønskede stoffer risikerer primært at blive frigivet til maden, hvis du bruger temperaturer på 250 grader og derover, som er højere end ved normal brug.

Ret dig efter de brugsanvisninger, der følger med gryden eller stegepanden.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Miljø: Fluorstoffer er generelt uønskede

Fluorstoffer nedbrydes ikke i naturen og er generelt uønskede.

Miljøstyrelsen anbefaler for eksempel at undgå fluorstoffer i udendørstøj, mens Fødevarestyrelsen anbefaler at undgå brug af stofferne i mademballage.

Af miljøhensyn kan du overveje, om du vil købe produkter, hvor der er brugt fluorstoffer i produktionen.

Kemidebatten: 4 måder du kan gøre en forskel

Fluorstoffer i gryder og pander: Kig efter dette

”PFOA-fri” er en anprisning, som du kan støde på i markedsføringen af gryder og pander. Men anprisningen garanterer dig ikke, at du undgår hele gruppen af de miljøbelastende fluorstoffer.

PFOA er kun 1 ud af mange forskellige fluorstoffer, som er problematiske.

Fluorstoffer undgår du helt, hvis du spørger efter produkter, der anpriser sig som:

  • PFC-fri
  • PFAS-fri
  • Uden fluorstoffer

Producenten lover her, at der ikke findes nogen af de problematiske fluorstoffer i belægningen.

Læs mere: Sådan undgår du uønsket kemi fra køkkengrej (link til Fødevarestyrelsens hjemmeside)

6 gode kemiråd om gryder og pander
  • Gryder og pander i rustfrit stål er gode kemivalg. Her er afgivelse af uønsket kemi minimal. En gammel gryde eller pande af rustfri stål kan dog blandt andet indeholde mere cadmium, end det er tilladt i dag. Reglerne til stålet er blevet skrappere med tiden.
     
  • Undgå overophedning af stegepander og gryder med non-stick belægning (250 grader eller se brugsanvisningen). Hvis uheldet er ude, skal du lufte grundigt ud og eventuelt skifte panden eller gryden. Du kan risikere, at den frigiver stofferne til maden og luften.
     
  • Udskift gryder og pander, hvis der er huller i belægningen. Du kan ikke regne med, at materialet under belægningen er beregnet til kontakt med mad. Løs belægning på gryder og pander kan falde af og ende i maden. Materialet inde under belægningen kan desuden frigive metaller til maden. Bakterier og smuds kan også sætte sig under de løse flager i grydens belægning.  
     
  • Vær opmærksom på, at citroner og andre ’sure’ fødevarer kan få aluminiumsgryder til at frigive aluminium. Dette gælder, hvis din gryde ikke har en beskyttende belægning. Aluminium kan du blive udsat for fra for eksempel din mad. Metallet kan blandt andet påvirke nervesystemet. Skift gerne til en ny gryde af rustfri stål, hvis du har en gammel, slidt aluminiumsgryde.
     
  • Vask nyt køkkengrej, inden du tager det brug. Så slipper du for eventuelle rester af støv, procesolier eller lignende.
     
  • Vil du undgå fluorstoffer, så kig efter anprisninger som ”PFC-fri” eller ”uden fluorstoffer”.  Her garanterer producenten, at gryder og pander er uden problematiske fluorstoffer. Spørg også gerne forhandleren eller producenten, om produktet er frit for fluorstoffer.

Læs mere: Sådan undgår du uønsket kemi fra køkkengrej (link til Fødevarestyrelsens hjemmeside)