Mad og emballage: Her er 5 uønskede kemikalier

13. okt 2016

Test af mad og fødevareemballage har vist indhold af 5 problematiske kemikalier, som blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

foedevareemballage-arrangement.gif

5 uønskede kemikalier i mad og emballage
Fotomontage. Foto: iStock

Test kortlægger uønsket kemi i mad og emballage

I test af mad og emballage har Forbrugerrådet Tænk Kemi i 2015 og 2016 kortlagt en række problematiske kemikalier. Testene omfatter i alt 14 produktgrupper - blandt andet af pizzabakker, babymad og dåser med flåede tomater.

Stofferne er lovlige at bruge i mad og fødevareemballage. Men de har vist hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende effekter i forskning. Derfor anbefaler forskere at undgå disse stoffer, hvor du kan.

Se alle test af mad og emballage her.

Mad og emballage: 5 uønskede kemikalier
 

  • Fluorstoffer er fundet i blandt andet pizzabakker, popcorn og kagepapir til færdigbagte kager. Stofferne ophober sig i miljøet, er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Forskning fra Syddansk Universitet viser for eksempel, at indhold af fluorstoffer i blodet hos kvinder øger risikoen for abort med op til 16 gange. Fluorstoffer blev fundet i mængder, der udløser en rød bedømmelse i 17 ud af 29 testede produkter.
     
  • Bisphenol A er et stof, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. I Danmark er stoffet forbudt i emballage til mad til børn fra 0 til 3 år. Test har vist indhold af stoffet i blandt andet dåser med flåede tomater, pizzabakker og i låget på enkelte glas med babymad. I test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi var der bisphenol A i 10 ud af 70 testede produkter (BADGE, som bisphenol A indgår i, er også medregnet).
     
  • Mineralske olier er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Olierne findes især i genbrugspap- og papir, og test har blandt andet vist indhold af mineralske olier i chokolader fra en chokoladejulekalender, i pizzabakker og en papæske til lasagneplader. Mineralske olier blev fundet i større mængder i 7 ud af 26 produkter. Der er ikke fastsat grænseværdier for mineralske olier i emballage, men Tyskand arbejder på at indføre det.
     
  • Pesticider er sprøjtemidler, som producenter bruger til at holde skadedyr væk. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Pesticider blev fundet i enkelte produkter i test af tørrede figner og appelsinjuice.
     
  • Ftalater er blødgørende stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stofferne findes typisk i plastikmateriale, og test har vist indhold af ftalater i  pesto og i pappet til pizzabakker. Ftalater blev fundet i 4 ud af 72 testede fødevarer og fødevareemballage

Se test af mad og fødevareemballage og gode råd til at undgå uønsket kemi.

Se 6 gode råd til at undgå stofferne i fanen under artiklen.

Cocktaileffekten er problematisk

Uønskede kemikalier i det enkelte produkt er sjældent problematisk i sig selv. Men de kan samlet set udgøre et problem i forhold til det, som forskerne kalder cocktaileffekten. Det, at du udsættes for problematiske kemikalier fra mange kilder i hverdagen.

Mistænkt hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer er derfor en god ide at undgå, hvor du kan.

Cocktaileffekten - hvad er det?

6 gode råd til at undgå uønsket kemi i mad og emballage

1. Køb friske fødevarer uden emballage

Friske fødevarer uden emballage kan du købe i stedet for fødevarer i emballage.

Du kan også vælge frosne fødevarer.

2. Vælg økologisk eller dansk frugt og grønt

Vælg økologisk eller dansk frugt og grønt.

Det indeholder færrest pesticidrester.

Læs mere: Slip for pesticider i frugt og grønt.

3. Brug glas- og papkonserves fremfor dåser

Vælg glas eller papkartoner frem for dåser, hvor det er muligt.

Glas skal så vidt muligt stå oprejst, så madens ikke kommer i kontakt med indersiden af låget.

Læs mere: Skal du vælge dåse-, pap- eller glaskonserves?

4. Hold maden fra direkte kontakt med pap og papir

Vælg produkter, hvor maden ikke er i direkte kontakt med pap- eller papirsposer og æsker.

Det gælder især for fødevarer, som opbevares lang tid i emballagen eksempelvis gryn, knækbrød eller pasta.

Læs mere: Sådan undgår du mineralske olier i ris, pasta og gryn.

5. Undgå fluorstoffer i pizzabakker, popcornposer og bagepapir

Bag selv dine kager på svanemærket bagepapir og pop dine popcorn på gammeldags vis, hvis du gerne vil undgå emballage med fluorstoffer.

Køber du pizza eller anden fastfood, der er pakket ind i pap eller papir, så tag den op af emballagen, når du spiser. Lad desuden være med gemme eventuelle rester natten over i selve emballagen.

Læs mere: 11 gode råd til at undgå fluorstoffer.

6. Følg med i test på kemi.tænk.dk

Læs testene på kemi.tænk.dk. Fødevareemballage er et af Forbrugerrådet Tænk Kemis fokusområder, og der kommer jævnligt nye test.

Disse test er med i optællingen

I optællingen indgår resultater fra følgende test:

  • Tun
  • Pesto
  • Marmelade
  • Makrel i tomat
  • Flåede tomater
  • Forskelligt pap og papir emballage
  • Appelsinjuice
  • Drikkedunke
  • Madkasser og opbevaringsbøtter
  • Figner
  • Chokoladejulekalendere
  • Pizzabakker
  • Babymad på glas
  • Popcorn

Find alle testene på kemi.tænk.dk under mad og køkken.