Mad og emballage: Her er 5 uønskede kemikalier

5. mar 2018

Test har vist indhold af især 5 problematiske kemikalier i mad og fødevareemballage.

foedevareemballage-arrangement.gif

5 uønskede kemikalier i mad og emballage
Fotomontage. Foto: iStock

Test viser uønsket kemi i mad og emballage

I test af mad og emballage har Forbrugerrådet Tænk Kemi i årene 2015, 2016 og 2017 kortlagt en række problematiske kemikalier. Testene omfatter i alt 19 produktgrupper, blandt andet pizzabakker, babymad og dåser med flåede tomater.

De problematiske kemikalier har blandt andet vist hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende effekter i forskning. Derfor anbefaler forskere generelt at begrænse disse stoffer, hvor du kan.

Se alle Forbrugerrådet Tænk Kemis test af mad og emballage her

Mad og emballage: 5 uønskede kemikalier

Fluorstoffer er fundet i blandt andet pizzabakker, popcorn og kagepapir til færdigbagte kager. Stofferne ophober sig i miljøet. Nogle er også mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Forskning fra Syddansk Universitet viser for eksempel, at indhold af fluorstoffer i blodet hos kvinder øger risikoen for abort med op til 16 gange.

Fluorstoffer blev fundet i mængder, der udløser testenes laveste kemibedømmelse, i 21 ud af 42 testede produkter.

Der er intet forbud mod fluorstoffer i mademballage. Men Fødevarestyrelsen opfordrer virksomheder til at undgå brug af fluorstoffer i mademballage.

Læs mere: 11 tips til at undgå fluorstoffer

Bisphenol A er et stof, som EU vurderer til at være hormonforstyrrende for mennesker.

I Danmark er stoffet forbudt i emballage til mad til børn i alderen 0 til 3 år. Test har vist indhold af stoffet i blandt andet dåser med flåede tomater, pizzabakker og sodavandsdåser.

I test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi var der bisphenol A i 35 ud af 99 testede produkter. Det er inklusive produkter med stoffet BADGE, som bisphenol A indgår i.

Indtil 2018 har der ikke været regler for bisphenol A i lakken i dåser. Men fra september 2018 er der fastsat en grænse for, hvor meget bisphenol A der må afgives fra lakken.

Se test: Kemien i dåser med flåede tomater

Mineralske olier er blandt andet mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Olierne findes især i genbrugspap- og papir. Test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har blandt andet vist indhold af mineralske olier i chokolader fra en chokoladejulekalender, i pizzabakker og en papæske til lasagneplader.

Mineralske olier blev fundet i større mængder i 9 ud af 36 testede produkter. Der er ikke fastsat grænseværdier for mineralske olier i emballage. Men i Tyskand arbejder myndighederne på at indføre det.

Læs mere: Mineralske olier – hvad er det?

Pesticider er sprøjtemidler, som producenter bruger til at holde skadedyr væk.

Pesticider er i nogle tilfælde mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Pesticider blev fundet i større mængder i 4 slags tørret oregano og i enkelte produkter i test af tørrede figner og appelsinjuice. Der findes grænseværdier for, hvor meget der må være af hvert enkelt pesticid i forskellige typer af fødevarer.

Læs mere: Slip for pesticider i frugt og grønt 

Ftalater er blødgørende stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Stofferne findes typisk i plastikmateriale. Test har vist indhold af ftalater i én pesto og i pappet til pizzabakker.

Ftalater blev fundet i 4 ud af 72 testede fødevarer og fødevareemballage. Der findes grænseværdier for udvalgte ftalater i mademballage af plast.

Se kemitest af mad og fødevareemballage

Cocktaileffekten er problematisk

Uønskede kemikalier i det enkelte produkt er sjældent problematisk i sig selv. Men kemikalierne kan samlet set udgøre et problem i forhold til det, som forskere kalder cocktaileffekten.

Cocktaileffekten dækker over det forhold, at du udsættes for problematiske kemikalier fra mange kilder i hverdagen.

Mistænkt hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer er derfor en god ide at undgå, hvor du kan.

Cocktaileffekten - hvad er det?

App: Hvordan skal maden opbevares? Få tips i For resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk (link til taenk.dk)

5 gode råd til at undgå uønsket kemi i mad og emballage

1. Vælg økologisk eller dansk frugt og grønt

Vælg økologisk eller dansk frugt og grønt.

Økologisk produceret indeholder færrest pesticidrester. Derefter kommer frugt og grønt fra Danmark.

Læs mere: Slip for pesticider i frugt og grønt

2. Brug glas- og papkonserves fremfor dåser

Vælg glas eller papkartoner frem for dåser, hvor det er muligt.

Glas skal så vidt muligt stå oprejst, så madens ikke kommer i kontakt med indersiden af låget.

Du kan også vælge friske eller frosne fødevarer i stedet.

Læs mere: Skal du vælge dåse-, pap- eller glaskonserves?

3. Hold maden fra direkte kontakt med pap og papir

Vælg produkter, hvor maden ikke er i direkte kontakt med pap- eller papirsposer og æsker.

Det gælder især for fødevarer, som opbevares lang tid i emballagen eksempelvis gryn, knækbrød eller pasta.

Læs mere: Sådan undgår du mineralske olier i ris, pasta og gryn

4. Undgå fluorstoffer i pizzabakker, popcornposer og bagepapir

Bag selv dine kager på svanemærket bagepapir og pop dine popcorn på gammeldags vis, hvis du gerne vil undgå emballage med fluorstoffer.

Køber du pizza eller anden fastfood, der er pakket ind i pap eller papir, så tag den op af emballagen, når du spiser. Lad desuden være med gemme eventuelle rester natten over i selve emballagen.

Læs mere: 11 gode råd til at undgå fluorstoffer

5. Følg med i test på kemi.taenk.dk

Læs testene på kemi.taenk.dk. Fødevareemballage er et af Forbrugerrådet Tænk Kemis fokusområder, og der kommer jævnligt nye test.

Disse test er med i optællingen

I optællingen indgår resultater fra følgende test:

  • Mørk chokolade
  • Tørret oregano
  • Fastfoodemballage
  • Sodavandsdåser
  • Dåser med kokosmælk
  • Tun
  • Pesto
  • Marmelade
  • Makrel i tomat
  • Flåede tomater
  • Forskelligt pap og papir emballage
  • Appelsinjuice
  • Drikkedunke
  • Madkasser og opbevaringsbøtter
  • Figner
  • Chokoladejulekalendere
  • Pizzabakker
  • Babymad på glas
  • Popcorn

Find alle testene på kemi.taenk.dk under mad og køkken