Mademballage: 4 tips til at undgå problemkemi nær din mad

6. mar 2018

I konservesdåser eller pizzabakker kan der findes uønskede kemikalier, som er i tæt kontakt med din mad. Se, hvor du skal være opmærksom i fødevareemballage.

mademballage-4-tips-til-at-undgaa-problemkemi-naer-din-mad.jpg

Mademballage: 4 tips til at undgå problemkemi nær din mad
Foto: Getty Images

Konserves: Køb glas eller pap fremfor dåser

Dåser med flåede tomater, kokosmælk eller lignende kan indeholde bisphenol A i lakken på dåsens inderside.

Bisphenol A er et stof, som EU har bekræftet er hormonforstyrrende i mennesker. Derfor er det uønsket i tæt kontakt med dine madvarer.

Glas overfører ikke problematiske stoffer til konserveret mad og er derfor et bedre kemivalg.

Men lad glas med konserveret mad stå oprejst i skabet. Der kan være uønskede stoffer i belægningen i låget, som den konserverede mad kan komme i langvarig kontakt med, hvis glasset ligger ned.

Papkartoner indeholder generelt ikke uønsket kemi. Indersiden af kartonen er dækket af en overfladebehandling, som ofte er af polyethylen. Forskere vurderer, at dette stof er uproblematisk.

Læs mere: Konserves – skal du vælge dåse, pap eller glas?

Kolonialvarer: Undgå direkte kontakt med papemballage

Pasta, gryn og knækbrød er eksempler på kolonialvarer, som ikke bør være i langvarig, direkte kontakt med en papæske eller papirspose.

Genbrugspap og papir – som bruges til emballagen til disse madvarer – kan indeholde såkaldte mineralske olier. Disse kan være mistænkt for at være kræftfremkaldende eller ophobe sig i kroppens organer.

Vælg derfor helst kolonialvarer, som ikke er i direkte kontakt med pap- eller papiremballage.

Du kan også pakke kolonialvarer i pap- og papiremballage over i en anden beholder, som er beregnet til kontakt med fødevarer. Det kan for eksempel være en glaskrukke eller lignende.

Plastikemballage er bedre reguleret end pap og papir og er derfor også et bedre kemivalg. Mange madvarer i pap- eller papiremballage har også et lag plast mellem pappet eller papiret og selve maden.

App: Hvordan skal maden opbevares? Få tips i For resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk (link til taenk.dk)

Fluorstoffer: Vær opmærksom på pizzabakker, popcornsposer og bagepapir

I pizzabakker og mikroovnsovnspopcorn kan du risikere at støde på uønskede fluorstoffer. Det viser test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Fluorstoffer bruges til at gøre pap- og papiremballage vand- og fedtafvisende. Men fluorstoffer kan ophobe sig både i kroppen og miljøet. Nogle af stofferne er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Vælg svanemærket bagepapir og madpapir, tag pizzaen ud af pizzabakken, så snart det er muligt, og pop popcorn i en gryde i stedet for at bruge mikroovnspopcorn.

Så minimerer du din udsættelse for de uønskede fluorstoffer.

Se alle test og gode råd under fanen ’Mad og køkken’

Test: Følg med på kemi.taenk.dk

Fødevareemballage er et af Forbrugerrådet Tænk Kemis fokusområder.

Du kan løbende se test af emballage til populære madvarer på kemi.taenk.dk.

Følg Forbrugerrådet Tænk Kemi på Facebook, hvor test løbende bliver offentliggjort