Mørk chokolade: Vær opmærksom på cadmium-indhold

9. nov 2017

I mørk chokolade må du forvente et indhold af tungmetallet cadmium. Men test viser, at én plade kan risikere at indeholde dit maksimale indtag for 4 dage.

Mørk chokolade kan indeholde cadmium

Chokolade – især mørk chokolade – indeholder det problematiske tungmetal cadmium.

Cadmium overføres fra jorden til kakaobønnerne og derfra videre til chokoladen.

Fødevarestyrelsen vurderer, at du må forvente, at en mørk plade chokolade på 100 gram indeholder den mængde cadmium, som du kan tåle at spise på en dag.

Se test: Kemien i 12 slags mørk chokolade

Cadmium kan være sundhedsskadeligt

Cadmium er et metal, som kan ophobe sig i din lever og nyre. Det kan på længere sigt være sundhedsskadeligt og blandt andet give nyreskader.

Hørfrø, solsikkekerner, rejer, korn og forskellige grøntsager er blandt de madvarer, hvor tungmetallet kan forekomme naturligt.

I EU træder der i 2019 grænser i kraft for, hvor meget cadmium der må være i chokolade.

Fødevarestyrelsen: Vær opmærksom på cadmium i disse fødevarer (eksternt link)

Test viste højt indhold af tungmetal

En test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har blandt andet undersøgt cadmium-indholdet i 12 plader mørk chokolade.

Valrhona Noir Andoa-chokoladen viste indhold af cadmium i mængder langt over de kommende grænseværdier.

18 gram af chokoladen indeholder den mængde cadmium, som myndighederne vurderer, at du kan tåle om dagen. Overskridelsen af denne grænse er ikke en akut risiko, men en risiko på lang sigt.

En hel plade af chokoladen dækker dit maksimale indtag for cirka 4 dage.

Se test: Kemien i 12 slags mørk chokolade

Mørke chokolader havde cadmium-indhold

De testede chokolader havde i flere tilfælde et indhold af cadmium, som er under den kommende grænseværdi.

Cadmium-indholdet var dog så højt, at du ved indtag af 100-150 gram af chokoladen har spist alt det cadmium, du kan tåle på en dag.

  • Valrhona Noir Andoa 70% (1400 mikrogram per kilo)
  • Xoko Økologisk chokolade 70 % (250 mikrogram per kilo)
  • Moser Roth Mørk 70% (210 mikrogram per kilo)
  • Björnsted Ecuador dark 70% (200 mikrogram per kilo)
  • Änglemark Økologisk dark chocolate 70% (170 mikrogram per kilo)

Producenterne henviser i flere tilfælde til, at indholdet er under EU’s kommende grænseværdi.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Vær opmærksom på cadmium i mørk chokolade

”Problemet er, at man allerede får relativt meget cadmium fra andre kilder end chokolade. Det findes i kornprodukter og grøntsager, og især i frø og kerner som hørfrø og solsikkekerner. Derfor bør man overveje sit indtag af mørk chokolade, da indholdet af cadmium i mange af de mørke chokolader er så højt, at man let får for meget.”

Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Valrhona: Vi arbejder intensivt på at overholde kommende grænseværdier

”Cadmium er sommetider at finde i jorden, hvor kakaobønner vokser, især i Peru, hvor denne chokolade kommer fra. Valrhona er meget opmærksomme på at fremstille chokolade, der overholder de gældende grænseværdier. Lige nu er der ingen grænseværdier, men de bliver indført i 2019. Vi arbejder intensivt på sammen med det peruvianske kooperativ, der leverer bønnerne til os, at sikre, at Andoa Noir 70% til den tid vil leve op til de gældende grænseværdier.”

Patricia Grange, markedsdirektør i Valrhona

Hvad er cadmium?

Cadmium er et metal, der ophobes i lever og nyrer over tid, hvilket kan være sundhedsskadeligt. Cadmium kan blandt andet give nyreskader. Cadmium forekommer naturligt i miljøet og findes derfor i for eksempel hørfrø, solsikkekerner og rejer samt i korn og forskellige grøntsager.

Det er velkendt, at cadmium findes i chokolade. I 2019 træder der i EU grænseværdier i kraft for indhold af cadmium. Ifølge Fødevarestyrelsen stammer cadmium i chokolade fra kakaobønnerne, som har optaget metallet fra jorden.

Mørk chokolade af kakaobønner fra et bestemt område kan have et højere indhold af cadmium end chokolader, hvor kakaoen er et blandingsprodukt.

Den færdige mørke chokolade kan indeholde særligt meget cadmium, hvis kakaobønnerne kommer fra et område med vulkansk aktivitet. Det kan for eksempel være fra områder i Sydamerika.

Fødevarestyrelsen: Vær opmærksom på cadmium i disse fødevarer (eksternt link)