Pesticider: Slip for dem i frugt og grønt

7. aug 2017

Nogle pesticider er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende. Derfor kan det være en god ide at begrænse pesticidrester i din mad.

Pesticider kan være problematiske

Sprøjtemidler kan i nogle tilfælde være mistænkt for at være hormonforstyrrende. De kan også være mistænkt for at påvirke hjernens udvikling.

For sprøjtemiddelrester er der grænseværdier for, hvor mange der må være i maden. Disse grænser skal sørge for, at det er sikkert at spise. Men forskerne er i tvivl om, hvorvidt de nuværende grænser er tilstrækkelige.

Pesticidrester kan derfor være en god ide at begrænse i din mad. Det kan du bedst gøre ved at vælge økologiske fødevarer.

Test: Kemien i 10 mærker oregano.

Undgå sprøjtemidler ved at vælge økologisk

Økologisk frugt og grøntsager er dyrket uden - eller med meget få - sprøjtemidler. De indeholder derfor meget sjældent rester af pesticider.

Du sparer både dig selv og miljøet for mange sprøjtemidler, hvis du vælger økologisk frem for konventionelt dyrket frugt og grønt.

Læs mere: Cocktaileffekten - begræns din samlede udsættelse for problematiske kemikalier.

Dansk frugt og grønt har færre pesticider end udenlandske

Konventionelt dansk frugt og grønt er det næstbedste valg, hvis du vil begrænse mængden af sprøjtemidler.

Pesticidrester finder du generelt i lavere mængder i frugt og grøntsager, der er dyrket i Danmark. Derudover er der flere typer problematiske sprøjtemidler, som ikke må bruges i Danmark, men kan bruges i andre lande.

Over halvdelen af dansk frugt er fri for pesticider

Danske konventionelle fødevarer kan stadig godt indeholde sprøjtemidler.

Men dansk frugt var fri for pesticider i 48 procent af tilfældene, da Fødevarestyrelsen kontrollerede frugt i 2015.

For udenlandske prøver var dette tal 31 procent for de øvrige EU-lande og 27 procent for lande uden for EU.

Ulovlige pesticider fandt Fødevarestyrelsen ikke spor af i dansk frugt.

Se Fødevarestyrelsens kontrolrapport for 2015 (eksternt link).

10 vigtige fødevarer, der kan spare dig for pesticider

Fødevarestyrelsen har undersøgt, hvor meget sprøjtegift forskellige typer frugt og grønt indeholder.

Danmarks Naturfredningsforening har ud fra disse tal fundet frem til 10 fødevarer, hvor det er en god ide at vælge økologisk, fordi det kan spare dig for mange pesticidrester:

  • Æbler
  • Hvedemel 
  • Tomater  
  • Pærer 
  • Rødvin
  • Vindruer
  • Kartofler 
  • Agurker 
  • Jordbær 

Se, hvor tit der er fundet pesticider i de 10 madvarer i fanen under artiklen.

Læs mere: 10 fødevarer er kilde til 75 procent af kroppens sprøjtegiftrester (link til Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside).

Danske tomater sparer dig også for mange pesticidrester

I danske og udenlandske madvarer kan der være stor forskel på, hvor ofte der er pesticider i madvarerne.

For tomater gælder det for eksempel, at den konventionelle danske udgave også kan spare dig for mange pesticider i forhold til den udenlandske.

Vask frugt og grønt før brug

Du kan godt vaske nogle af pesticiderne af frugter og grøntsager. Men en del vil stadig findes i selve frugtkødet.

Bakterier og snavs fjerner du også bedst ved vask under vandhanen.

Læs mere: Konserves - skal du vælge dåse, pap eller glas?

Dyrk dine egne grøntsager

Frugt og grønt kan du selv dyrke i haven. Så er du sikker på at undgå pesticider. Du skal dog være opmærksom på, om jorden kan være forurenet, hvor du bor.

Jord i byzone anses generelt for at være lettere forurenet. Det er blandt andet på grund af, at der tidligere var bly i benzin, som blev spredt i osen fra biler.

Hvis jorden i din have er forurenet, kan det være en god ide at:

  • Skifte jorden, hvor du dyrker. Du kan for eksempel lave højbede.
  • Vaske frugt og grønt grundigt af for jord.

Gode råd, hvis din have har lettere forurenet jord (link til Miljøstyrelsens hjemmeside).

10 fødevarer: Så stor er forskellen på pesticidrester i danske og udenlandske varer
  • Æbler (pesticider i 23 procent konventionelle danske, 64 procent i konventionelle udenlandske) 
  • Hvedemel (pesticider i 17 procent af det konventionelle danske, 100 procent i det konventionelle udenlandske) 
  • Tomater (pesticider i 8 procent konventionelle danske, 62 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Pærer (pesticider i 36 procent konventionelle danske, 92 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Rødvin (pesticider i 47 procent ikke økologisk rødvin)
  • Vindruer (pesticider i 73 procent af konventionelle vindruer)
  • Kartofler (pesticider i 15 procent konventionelle danske, 37 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Agurker (pesticider i 57 procent konventionelle danske, 62 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Jordbær (pesticider i 74 procent konventionelle danske, 86 procent i konventionelle udenlandske)  

Kilde: Fødevarestyrelsen

Brug kun skal fra økologiske citroner og appelsiner

Skaller fra citrusfrugter er generelt overfladebehandlet med pesticider. Du skal derfor ikke bruge skallen fra disse i madlavning.

Med økologiske citrusfrugter undgår du rester af pesticider og sprøjtegift.

Læs mere: Sølvpapir kan være problematisk til sure fødevarer.