Sølvpapir kan være problematisk til ’sure’ fødevarer

7. aug 2017

Stanniol belaster miljøet og kan afgive aluminium til maden, hvis du pakker sure fødevarer som citroner ind i det. Begræns derfor gerne brugen.

Sølvpapir kan afgive aluminium til sure fødevarer

Citroner og andre ’sure’ fødevarer er bedst at undlade at pakke ind i sølvpapir.

Aluminiumsfolie kan ved kontakt med de sure fødevarer frigive aluminium til maden.

Sure fødevarer er for eksempel

  • Citroner
  • Syltede rødbeder
  • Agurkesalat

Salte fødevarer kan også opløse aluminium

Meget salte fødevarer - for eksempel saltede sild - kan ligesom sure fødevarer også opløse aluminium.

Aluminium kan risikere at vandre over i din mad, hvis det bliver opløst af syre eller salt.

Dåsetun: Gode råd når du vælger.

Du kan optage aluminium gennem din mad

Aluminium fra stanniol kan være et problem for din sundhed, hvis det ophober sig i kroppen over længere tid. Det kan blandt andet påvirke:

  • Hjernen
  • Nervesystemet
  • Frugtbarheden

Vil du læse rapporten 'Safety of aluminium from dietary intake' fra Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagentur? (eksternt link)

Sølvpapir er o.k. på grillen

Andre fødevarer kan du godt pakke ind i aluminiumsfolie, uden at det er problematisk for din sundhed. 

Sølvpapir kan du for eksempel bruge til at grille.

Fisk griller man ofte i sølvpapir. Men vent med at smage til med citron, indtil fisken er pakket ud.

Grill: Sådan begrænser du uønskede tjærestoffer.

Sølvpapir er miljøbelastende

Aluminium til sølvpapir udvindes af jorden, og metoderne kræver meget energi.

  • Du kan skåne miljøet ved at begrænse indkøb og brug af stanniol.
  • Du kan aflevere sølvpapir uden madrester til genanvendelse - for eksempel sammen med leverpostejbakker og konservesdåser. Spørg dit lokale affaldsselskab, hvordan du afleverer det. 

En madpakke pakket ind i sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2 som en madpakke pakket ind i madpapir. Det udregnede Informationscenter for Miljø og Sundhed i 2009.  

Læs Samvirkes artikel: ’Derfor skal du spare på sølvpapiret’ (eksternt link).

3 gode råd: Brug husholdningsfilm eller svanemærket bagepapir

  • Husholdningsfilm kan være en god erstatning for sølvpapir. Det er ofte lavet af stoffet polyethylen, som er uproblematisk. Undgå dog husholdningsfilm lavet af PVC, og brug det heller ikke, hvis du opvarmer din mad i mikrobølgeovn. Her kan du bruge mikrobølgefilm i stedet.
  • Brug ikke sølvpapir til madpakker. I stedet er svanemærket madpapir et godt valg.
  • Svanemærket bagepapir kan du blandt andet bruge til at overdække mad, der skal ovnbages. Skyl først bagepapiret under vand og krøl det. Så kan du for eksempel lægge det over et ildfast fad og stoppe det ned langs kanterne. Det er en god løsning, hvis du vil ovnbage fisk med citron. Så kan du nemlig undgå aluminium fra sølvpapiret.

Bagepapir og madpapir: Undgå uønskede fluorstoffer i maden.

Relaterede artikler

Tun på dåse

Dåsetun: Gode råd når du vælger

Test af kemi i tun

Test: Kemi i tun på dåse

Test: Kemi i fiskeolie

Test: Kemi i fiskeolie

Test: Kemien i solcreme

Test: Kemi i solcreme

Test af indholdet i 32 tandpastaer.

Test: Kemi i tandpasta

Test af kemi i deodoranter

Test: Kemi i deodoranter