Soltøj: Et alternativ til solcreme?

22. maj 2017

Test af UV-beskyttende soltøj har ikke vist fund af problematisk kemi. Dette er i modsætning til nogle solcremer, der kan indeholde uønskede stoffer.

soltoejweb.gif

Soltøj
Foto: Istock

UV-tøj fri for uønsket kemi

Soltøj er designet til at skærme ekstra godt mod solens UV-stråler. Det har blandt andet tætte vævninger og stoffibre som nylon eller polyester.

Almindeligt børnetøj viser i test ofte spor af problematisk kemi, og derfor kunne du også forvente at finde det i soltøj.

En test fra Forbrugerrådet Tænk i 2014 viste imidlertid, at der kun i enkelte af de 14 testede produkter blev fundet uønsket kemi. I disse tilfælde var det kun i små mængder under gældende grænseværdier.

Sådan beskytter UV-tøj mod solen (link til taenk.dk).

Udmærket alternativ til solcreme

Solcremer har i tidligere test klaret sig langt dårligere end soltøj, når man ser på kemiindholdet. Hormonforstyrrende stoffer og anden problematisk kemi er fundet i flere cremer, som du altså kan risikere at udsætte dit barn for, i forsøget på at beskytte det mod solskoldninger.

UV-tøj kan derfor være et godt alternativ, hvis du vil være på den sikre side. Mange forældre vil nok gerne slippe for kemikalierne og samtidig også for strandtursbesværet med at smøre barnet ind fra top til tå.

Udækket hud, som hænder og fødder, skal dog stadig smøres ind, for eksempel i Svanemærket solcreme, og der er desuden ingen garanti for at påklædningen af barnet er en hurtig og problemfri proces.

Test af solcremer: Undgå uønsket kemi.

Tjek dit tøj for uønsket kemi

Soltøj, der ikke er med testen, kan du selv sørge for at få tjekket for problematisk kemi. Forbrugerrådet Tænk og Miljøministeriet har nemlig i fællesskab udviklet appen Tjek Kemien.

Tjek Kemien gør dig, og andre forbrugere med en smartphone i hånden, i stand til at skanne et produkts stregkode og få at svar på, om det indeholder problematisk kemi.

Dagligt skanner forbrugere produkter med Tjek Kemien og databasen over produkter og deres kemiindhold bliver hele tiden større.

Du kan læse mere om Tjek Kemien her.

Relaterede artikler