Test: Kemi i deodoranter

6. okt 2015

115 deodoranter er tjekket for indhold af problematiske stoffer. Hver femte testede deodorant er et godt kemivalg, mens knap en tredjedel i testen har indhold af stoffer, der er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

deodoranter-test_forside_billede.gif

Test af kemi i deodoranter
Foto: Anne Beck Christensen

Din hud i armhulerne er udsat

Deodorant bruger du sikkert dagligt. Indholdet af deodoranten bliver siddende længe på din hud, indtil du vasker dig igen.

Kemiske stoffer - som for eksempel parfumestoffer - kan lettere trænge igennem huden under armene. Det er blandt andet fordi, at huden er fugtig i armhulerne, og du måske barberer dig under armene.

Deodoranter er den mest hyppige årsag til parfumeallergi. Derfor er det en god ide at vælge en deodorant uden parfume. Alle deodoranter, der får testens bedste bedømmelse, er uden parfume.

Se deodoranterne i testen nederst på denne side.

Hvordan klarer deodoranterne kampen mod både sved og lugt? Det har Forbrugerrådet Tænk testet på tænk.dk (gratis for medlemmer).

Deodorant kan du købe med og uden aluminium

Aluminium i deodorant er den ingrediens, der virker svedhæmmende. Men der kan være en risiko for, at du samlet set får for meget aluminium, når du bruger deodoranter med aluminium. Det er EU i gang med at undersøge.

I testen har vi ikke bedømt indholdet af aluminium i deodoranterne. Du skal klikke dig ind på det enkelte produktbillede for at se, om deodoranten er med eller uden aluminium.

Deodoranter uden aluminium, der også får den bedste bedømmelse i testen, kan du finde nedenfor i fanen 'Deodoranter: Gode kemivalg uden aluminium'.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.

Bag om testen

Sådan har vi gjort
 

Sådan tester vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået indholdsstofferne i 115 deodoranter.

Med i testen er roll-ons og sticks. Der er både deodoranter til mænd, kvinder og unisex.

Udvalget omfatter også deodoranter både med og uden aluminium og med og uden parfume.

Deodoranternes indholdsdeklaration er gennemgået for indhold af stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller problematiske for miljøet.

Indhold af parfume og parfumestoffer giver en middel bedømmelse, da parfume kan give allergi. Deodoranter er en hyppig årsag til parfumeallergi, så vil du nedsætte din risiko for parfumeallergi, kan du undgå deodoranter med parfume.

Indhold af miljøproblematiske stoffer giver også middel bedømmelse. Det er typisk stoffer, der er problematiske for vandlevende dyr og planter.

Indhold af andre stoffer end parfume, der kan give allergi eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende giver en lav kemibedømmelse.

Vi kender ikke markedsandelene for de enkelte produkter.

Kemitest: Det betyder kolberne.

Det har vi fundet

Mistænkt hormonforstyrrende stoffer:

 • Triclosan
 • BHT
 • cyclopentasiloxane
 • methylparaben
 • propylparaben

Læs mere: Derfor er hormonforstyrrende stoffer problematiske.

Læs mere: Derfor er parabener problematiske.

Allergifremkaldende konserveringsmidler:

 • Methylisothiazolinone
 • DMDM Hydantion
 • iodopropynyl butylcarbamate

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage en række uønskede effekter, for eksempel lav sædkvalitet hos drenge og for tidlig pubertet ved piger. Personlige plejeprodukter kan bidrage til en samlet risiko for hormonforstyrrende effekter.

Konserveringsmidler kan i visse tilfælde være allergifremkaldende, blandet andet er der nogle der kan fraspalte formaldehyd. Der er hvert år cirka 1.000 danskere, der udvikler allergi overfor konserveringsmidlet methylisothiazolinone.

Parfume og visse planteekstrakter kan give allergi. Hvis du vil nedsætte din risiko for at udvikle kontaktallergi, kan du vælge uden disse stoffer.

Vi har ikke bedømt indholdet af aluminium i deodoranterne. Men indtil vi ved mere, anbefaler vi at undlade at bruge deodorant med aluminium lige efter barbering af armhuler. Her vil et eventuelt optag vil være størst.

Deodoranter: Gode kemivalg uden aluminium

Deodoranter uden aluminium, som også fik den bedste kemibedømmelse i test, er:

I appen Kemiluppen får følgende også A-kolber og er uden aluminium

 • Matas Men Deo roll-on sensitiv hud
 • Green People Body Care Natural Deodorant
 • ØKOlogisk Deo roll-on.

Læs mere: Aluminium i deodoranter er praktisk - men omdiskuteret.

Testede produkter

Vis kun:

 
 

Relaterede artikler