Test: Kemi i læbepomader

25. okt 2015

Læbepomade er i tæt kontakt med huden og kan meget nemt ende i munden. Derfor har vi tjekket 90 læbepomader for uønsket kemi.

laebepomade-web.gif

Test: Kemi i læbepomade
Foto: Anne Beck Christensen

Læbepomader kan indeholde uønsket kemi og parfume

Læbepomader kan indeholde en række problematiske stoffer. I testen får 25 læbepomader en lav i kemibedømmelse - primært på grund af indhold af stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende.

Hormonforstyrrende stoffer i en læbepomade udgør ikke i sig selv en risiko. Men den samlede eksponering for problematiske stoffer, som du udsættes for hver dag, kan samlet set udgøre en risiko i forhold til hormonforstyrrende effekter.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app.

Se bedømmelser af læbepomaderne nederst på denne side.

Svanemærkede læbepomader er gode valg

Læbepomader uden uønsket kemi kan du finde ved at vælge én af de 14 læbepomader, der får den bedste bedømmelse i testen.

Svanemærket er godt at gå efter. Her er du dog ikke sikker på, at læbepomaden er uden parfume, som kan øge risikoen for parfumeallergi.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.

Marts 2017: Testen er opdateret med information om læbepomadernes indhold af ingredienser baseret på mineralske olier. Se mere om mineralske olier i læbeprodukter.

Bag om testen

Sådan har vi gjort
 

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået indholdsstofferne i 89 læbepomader.

Læbepomadernes indholdsdeklaration er gennemgået for indhold af stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller problematiske for miljøet.

I marts 2017 blev ingredienser baseret på mineralske olier også inkluderet i gennemgangen af læbepomaderne. Se mere om mineralske olier i læbeprodukter.

Indhold af parfume og parfumestoffer giver en middel bedømmelse, da parfume kan give allergi. Vil du nedsætte din risiko for parfumeallergi, kan du undgå plejeprodukter med parfume.

Indhold af miljøproblematiske stoffer giver også middel bedømmelse. Det er typisk stoffer, der er problematiske for vandlevende dyr og planter.

Indhold af ingredienser baseret på mineralske olier giver en middel bedømmelse, da de indeholder stoffer, der kan være problematiske for sundheden, når de findes i fødevarer. Læbeprodukter vil man uundgåeligt spise en del af ved brug. Vil du begrænse indtaget af de mineralske olier, kan du vælge læbeprodukter uden ingredienser baseret på mineralske olier.

Indhold af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende giver en lav kemibedømmelse. Det er produkter, som vi ikke kan anbefale.

Vi kender ikke markedsandelene for de enkelte produkter.

Kemitest: Det betyder kolberne.


Det har vi fundet
 

Af de 90 testede læbepomader er:

  • 15 gode valg uden indhold af problematisk kemi - inklusive parfume
  • 50 læbepomader er fri for en række problematiske stoffer. Men de indeholder parfumestoffer og/eller planteekstrakter, der kan give allergi og/eller ingredienser baseret på de mineralske olier. Det kan også være produkter, der indeholder miljøproblematiske stoffer.
  • 25 læbepomader indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende. I et enkelt tilfælde er der tale om et parfumeret børneprodukt.

Læbepomaderne indeholdt i nogle tilfælde følgende stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende:

  • Parabener i 8 læbepomader. I 6 var der tale om propylparaben, hvor mistanken om de hormonforstyrrende effekter er stærkest. 2 af læbepomaderne er til børn.
  • Solfilteret Benzophenone-3 i 3 læbepomader. Det drejer sig om Balmi Super Cube, Tromborg  Lip balm og Softlips.
  • Solfilteret ethylhexyl methoxycinnamate i 11 læbepomader blandt andet læbepomaderne fra Lancome, Dr Organic, Eucerin, Biotherm, Rimmel og Ole Henriksen.
  • antioxidanten BHT i 13 læbepomader
  • antioxidanten BHA i 1 læbepomaden fra Mellor and Russel

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage en række uønskede effekter, for eksempel lav sædkvalitet hos drenge og for tidlig pubertet ved piger. Personlige plejeprodukter udgør ikke i sig selv en risiko, men kan bidrage til en samlet risiko for hormonforstyrrende effekter.

Testede produkter

Vis kun:

 
 

Relaterede artikler