Test: Kemi i læbepomader

25. okt 2015

Læbepomade er i tæt kontakt med huden og kan meget nemt ende i munden. Derfor har vi gennemgået deklarationen på 89 læbepomader.

Læbepomader kan indeholde hormonkemi og parfume

Læbepomaderne i testen er undersøgt for indhold af en række problematiske stoffer. 25 ud af 89 får en 'rød kolbe' i bedømmelsen - primært på grund af indhold af stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende.

Mistænkte hormonforstyrrende stoffer i en læbepomade udgør ikke i sig selv en risiko for forbrugeren. Men den samlede eksponering for problematiske stoffer, som vi hver dag udsættes for, kan samlet set udgøre en risiko i forhold til hormonforstyrrende effekter.

Brug vores gratis app Kemiluppen til at scanne dine personlige plejeprodukter.

Se bedømmelser af læbepomaderne nederst på denne side.

Svanemærkede læbepomader er gode valg

Læbepomader helt uden problematiske stoffer kan du finde ved at vælge en af de 14 læbepomader, der får den bedste bedømmelse i testen.

Svanemærket anbefaler vi også at gå efter. Her er du dog ikke sikker på, at læbepomaden er uden parfume. Parfume kan øge risikoen for parfumeallergi.

Det betyder grøn, gul og rød kolbe.

Marts 2017: Testen er opdateret med information om læbepomadernes indhold af ingredienser baseret på mineralske olier. Se mere om mineralske olier i læbeprodukter.

Bag om testen

Sådan har vi gjort
 

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået indholdsstofferne i 89 læbepomader.

Læbepomadernes indholdsdeklaration er gennemgået for indhold af stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller problematiske for miljøet.

I marts 2017 blev ingredienser baseret på mineralske olier også inkluderet i gennemgangen af læbepomaderne. Se mere om mineralske olier i læbeprodukter.

Indhold af parfume og parfumestoffer giver en gul bedømmelse, da parfume kan give allergi. Vil du nedsætte din risiko for parfumeallergi, kan du undgå plejeprodukter med parfume.

Indhold af miljøproblematiske stoffer giver også gul bedømmelse. Det er typisk stoffer, der er problematiske for vandlevende dyr og planter.

Indhold af ingredienser baseret på mineralske olier giver en gul bedømmelse, da de indeholder stoffer, der kan være problematiske for sundheden, når de findes i fødevarer. Læbeprodukter vil man uundgåeligt spise en del af ved brug. Vil du begrænse indtaget af de mineralske olier, kan du vælge læbeprodukter uden ingredienser baseret på mineralske olier.

Indhold af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende giver en rød bedømmelse. Det er produkter, som vi ikke kan anbefale.

Vi kender ikke markedsandelene for de enkelte produkter.

Kolberne betyder:

 • Grøn - De gode valg, der er fri for en række problematiske kemikalier.
 • Gul - Læbepomader, der er fri for en række problematiske stoffer, men som indeholder parfumestoffer eller planteekstrakter, der kan give allergi eller miljøproblematiske stoffer eller ingredienser baseret på mineralske olier. Hvis du vil minimere risikoen for allergi, skal du gå uden om de parfumerede produkter.
 • Rød - Læbepomader, der indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. I et enkelt tilfælde er der tale om en parfumeret læbepomade til børn.

Det har vi fundet
 

Af de 90 testede læbepomader er:

 • 14 gode valg uden indhold af problematisk kemi inklusiv parfume
 • 50 læbepomader er fri for en række problematiske stoffer, men de indeholder parfumestoffer og/eller planteekstrakter, der kan give allergi og/eller ingredienser baseret på de mineralske olier. Det kan også være produkter, der indeholder miljøproblematiske stoffer.
 • 25 læbepomader indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende. I et enkelt tilfælde er der tale om et parfumeret børneprodukt.

Følgende stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, har vi fundet:

 • Parabener i 8 læbepomader. I 6 var der tale om propylparaben, hvor mistanken om de hormonforstyrrende effekter er stærkest. To af læbepomaderne er til børn.
 • Solfilteret Benzophenone-3 i 3 læbepomader. Det drejer sig om Balmi Super Cube, Tromborg  Lip balm og Softlips.
 • Solfilteret ethylhexyl methoxycinnamate i 11 læbepomader blandt andet læbepomaderne fra Lancome, Dr Organic, Eucerin, Biotherm, Rimmel og Ole Henriksen.
 • antioxidanten BHT i 13 læbepomader
 • antioxidanten BHA i 1 læbepomaden fra Mellor and Russel

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage en række uønskede effekter, for eksempel lav sædkvalitet hos drenge og for tidlig pubertet ved piger. Personlige plejeprodukter udgør ikke i sig selv en risiko, men kan bidrage til en samlet risiko for hormonforstyrrende effekter.

Testede produkter

Vis kun: