Test: Kemi i shampoo

21. apr 2016

Mange shampooer er gode valg, hvis du vil undgå uønskede kemikalier, der er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

shampoo-test-web.jpg

Shampoo-test, parfume, allergifremkaldende stoffer og mistænkte hormonforstyrrende stoffer
Foto: Anne Beck Christensen

Shampoo: Mange gode at vælge mellem

Shampoo kan indeholde uønsket kemi. Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekket ingredienslisterne på 72 shampooer.

Testen undersøger blandt andet shampooerne for stoffer, der kan være allergifremkaldende eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

26 shampooer i testen får den bedste kemibedømmelse.

Se de testede shampooer under denne artikel.

Parfume: Mindre problematisk i shampoo

Blandt shampooerne i testen er der også 26, som får en middel bedømmelse. Det er på grund af indhold af parfume, der kan øge risikoen for parfumeallergi.

Parfume i shampoo er mindre problematisk end i plejeprodukter som creme og bodylotion, der bliver på kroppen.

Shampoo skylles nemlig ud kort efter, at du har masseret det ind i håret. Hvis du gerne vil dufte, er det for eksempel bedre med en parfumeret shampoo end en creme.

Test: Det betyder kolberne A, B og C.

Kemiluppen: Tjek din shampoo for uønsket kemi

Appen Kemiluppen hjælper dig, hvis din shampoo ikke er med i testen.

I appen finder du vurderinger af mange flere produkter.

Kemiluppen: Smart app tjekker dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi.

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk Kemi har været rundt i diverse butikker og har købt forskellige shampooer. Blandt shampooerne findes produkter, der er scannet meget i Kemiluppen. Men der er også indkøbt en række andre for at dække markedet bredt.

Der er tale om en deklarationstest. Det vil sige, at produkterne ikke er analyseret for, hvilke mængder stofferne indgår i. Vi har skrevet til producenterne for at sikre os, at der ikke skulle være tale om rester af udgåede produkter.

Forskellige typer shampoo er med i testen, blandt andet til fint hår, normalt hår, tørt hår og så videre. Der er også skælshampoo med i testen, da vi kan se i Kemiluppen, at de er ret brugt.

Vær opmærksom på, at skælshampoo kun er beregnet til behandling i kortere perioder og ikke er beregnet til fast daglig brug.

Sådan tester vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det har vi fundet


I alt har vi testet 72 shampooer, hvoraf 26 får den bedste kemibedømmelse, 26 får en middel bedømmelse og 20 får en lav kemibedømmelse.

De problematiske stoffer, som vi har fundet på indholdsdeklarationen, er alle lovlige. Der vil generelt ikke være en risiko ved at bruge produkterne.

Men da stofferne har uønskede egenskaber – eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet eller at kunne give livsvarig allergi - anbefaler vi, at du mindsker din udsættelse for stofferne. Hvis du ikke udsætter dig for stofferne, kan du undgå den risiko, der kan være samlet set på tværs af alle de plejeprodukter, du bruger hver dag.

Cocktaileffekten - hvad er det?

7 shampooer i testen indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer:

  • Parabener i 3 produkter Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben
  • Cyclopentasiloxane i 1 produkt
  • BHT i 3 produkter
  • Ethylhexyl methoxycinnamate i 1 produkt (solfilter)

14 shampooer indeholder allergifremkaldende konserveringsmidler:

  • Methylisothiazolinone + Methylchloroisothiazolinone i 12 produkter
  • Iodopropynyl butylcarbamate i 1 produkt
  • Dmdm hydantoin i 3 produkter

Disse stoffer anbefaler vi, at du undgår i plejeprodukter

Gode råd


Vælg svanemærket

Svanemærkede plejeprodukter er generelt gode valg, som er uden mistænkte hormonforstyrrende stoffer og en række allergifremkaldende stoffer. Hvis du vælger produkter, der også har Den Blå Krans, er der taget særligt hensyn til allergifremkaldende stoffer. De er for eksempel uden parfume.

Brug appen Kemiluppen

I Kemiluppen anbefaler vi, at du går efter den bedste bedømmelse. Du kan også vælge produkter med middelbedømmelse. Disse indeholder parfume, som vi anbefaler, at du samlet set begrænser mængden af. Shampoo skylles af og er derfor mindre problematisk end plejeprodukter, der bliver på kroppen. Hvis du gerne vil dufte, er det for eksempel bedre med en parfumeret shampoo end en creme.

Derfor er det vigtigere at tjekke cremen end shampooen.

Produkter i Kemiluppen med den laveste kemibedømmelse indeholder problematiske stoffer.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app.

Det siger virksomhederne

Dark Blond Cosmetics oplyser, at de fremover vil producere nye mascaraer, som er uden Cyclopentasiloxane.

Estée Lauder Cosmetics A/S:

Vi kan forsikre vores forbrugere om, at vi ikke benytter ingredienser eller stoffer, der udgør nogen fare ved anvendelse af vores produkter, og sikkerheden i brugen af vores produkter er højt prioriteret i hele vores organisation. Alle de ingredienser vi anvender i vores produkter er af den højeste kvalitet og godkendt til brug i hudplejeprodukter og kosmetik af EU samt de danske myndigheder.

Loreal:

Hvis der stilles spørgsmålstegn ved sikkerheden af vores produkter i ’Tænk’, vil vi gerne understrege, at forbrugersikkerhed er vores vigtigste målsætning, og forsikre forbrugerne om, at deres helbred og miljøet ikke er i fare. Når det gælder konserveringsmidler i vores produkter, så kan de være nødvendige for at beskytte produktet mod bakterier og svampe og for at sikre, at produktet kan bruges i flere måneder. Vi bruger kun sikre og lovlige konserveringsmidler og går ikke på kompromis med vores forbrugeres sikkerhed. L’Oréal råder over et team af over hundrede toksikologer, læger og eksperter, der er ansvarlige for at efterprøve, at alle de produkter, vi lancerer på markedet er sikre. 

Alle er også altid velkommen til at spørge vores forbrugerrådgivning på kontakt@loreal.com eller telefon 8020 0607, samt at læse på vores hjemmeside www.loreal.com om hvordan vi arbejder med produktsikkerhed og om de ingredienser, vi bruger.

 

 

 

 

Testede produkter

Vis kun: