Test: Kemi i shampoo

21. apr 2016

Mange shampooer er gode valg, hvis du vil undgå uønskede kemikalier, der er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende. Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 72 produkter.

shampoo-test-web.jpg

Shampoo-test, parfume, allergifremkaldende stoffer og mistænkte hormonforstyrrende stoffer
Foto: Anne Beck Christensen

Shampooer: Mange gode at vælge mellem

72 shampooer har fået tjekket ingredienslisten af Forbrugerrådet Tænk Kemis testmedarbejdere. Indholdslisterne er blandt andet undersøgt for stoffer, der kan være allergifremkaldende eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Testen viser, at mange virksomheder laver produkter, der er gode kemivalg.

Shampoo: Mange produkter er fri for parfume og problematisk kemi.

26 shampooer får bedste bedømmelse

26 af shampooerne får den bedste kemibedømmelse, og 26 får en middel bedømmelse på grund af indhold af parfume, der kan øge risikoen for parfumeallergi.

Parfume i shampoo er mindre problematisk end i plejeprodukter som creme og bodylotion, der bliver på kroppen. Shampoo skylles nemlig ud kort efter, at du har masseret det ind i håret. Hvis du gerne vil dufte, er det for eksempel bedre med en parfumeret shampoo end en creme.

Appen Kemiluppen kan du bruge, hvis din shampoo ikke er med i testen. I appen er mange flere produkter med.

Kemitest: Det betyder kolberne.

Bag om testen

Sådan har vi testet


Forbrugerrådet Tænk Kemi har været rundt i diverse butikker og har købt forskellige shampooer. Blandt shampooerne findes produkter, der er scannet meget i Kemiluppen, men der er også indkøbt en række andre for at dække markedet bredt.

Der er tale om en deklarationstest. Det vil sige, at produkterne ikke er analyseret for, hvilke mængder stofferne indgår i. Vi har skrevet til producenterne for at sikre os, at der ikke skulle være tale om rester af udgåede produkter.

Forskellige typer shampoo er med i testen, blandt andet til fint hår, normalt hår, tørt hår og så videre. Der er også skælshampoo med i testen, da vi kan se i Kemiluppen, at de er ret brugt. Vær opmærksom på, at skælshampoo kun er beregnet til behandling i kortere perioder og ikke er beregnet til fast daglig brug.

Sådan tester vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det har vi fundet


I alt har vi testet 72, hvoraf 26 får den bedste kemibedømmelse, 26 får en middel bedømmelse og 20 får en lav kemibedømmelse.

De problematiske stoffer, som vi har fundet på indholdsdeklarationen, er alle lovlige, og der vil generelt ikke være en risiko ved at bruge produkterne. Men da stofferne har uønskede egenskaber – eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet, eller at kunne give livsvarig allergi - anbefaler vi, at du mindsker din udsættelse for stofferne. Hvis du ikke udsætter dig for stofferne, kan du undgå den risiko, der kan være samlet set på tværs af alle de plejeprodukter, du bruger hver dag.

7 shampooer i testen indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer:

  • Parabener i 3 produkter Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben
  • Cyclopentasiloxane i 1 produkt
  • BHT i 3 produkter
  • Ethylhexyl methoxycinnamate i 1 produkt (solfilter)

14 shampooer indeholder allergifremkaldende konserveringsmidler:

  • Methylisothiazolinone + Methylchloroisothiazolinone i 12 produkter
  • Iodopropynyl butylcarbamate i 1 produkt
  • Dmdm hydantoin i 3 produkter

Disse stoffer anbefaler vi, at du undgår i plejeprodukter

Gode råd


Vælg svanemærket

Svanemærkede plejeprodukter er generelt gode valg, som er uden mistænkte hormonforstyrrende stoffer og en række allergifremkaldende stoffer. Hvis du vælger produkter, der også har Den Blå Krans, får du produkter, hvor der er taget særligt hensyn til allergifremkaldende stoffer. De er for eksempel uden parfume.

Brug appen kemiluppen

I Kemiluppen anbefaler vi, at du går efter den A-kolben. Du kan også vælge produkter med B-kolben. Disse indeholder parfume, som vi anbefaler, at du samlet set begrænser mængden af. Shampoo skylles af og er derfor mindre problematisk end plejeprodukter, der bliver på kroppen. Hvis du gerne vil dufte, er det for eksempel bedre med en parfumeret shampoo end en creme.

Derfor er det vigtigere at tjekke cremen end shampooen.

Produkter i Kemiluppen med C-kolben kan vi ikke anbefale på grund af problematiske indholdsstoffer.

Brug vores gratis app Kemiluppen til at scanne dine personlige plejeprodukter.

 

Testede produkter

Vis kun:

 
 

Relaterede artikler