Aluminium i deodoranter er praktisk – men omdiskuteret

23. okt 2018

Effektive deodoranter er såkaldte antiperspiranter, der dæmper svedproduktionen ved hjælp af aluminiumssalte. Der er dog tvivl om sundhedsrisikoen.

deodorant-aluminium-web.gif

Deodorant uden aluminium
Foto: Istock

Aluminium virker svedhæmmende

Aluminium er den eneste ingrediens i deodoranter, der virker svedhæmmende. Stoffet findes i mange deodoranter – også i mange i Forbrugerrådet Tænk Kemis test. Sundhedsrisikoen er omdiskuteret.

Tidligere var aluminium i deodoranter mistænkt for at kunne øge risikoen for brystkræft, men det er der ikke dokumentation for.

Aluminium findes naturligt i jorden. Vi optager det via fødevarer og drikkevand samt produkter som kosmetik, deodoranter og lægemidler.

Bekymringen er, at når vi uundgåeligt indtager aluminium via vores fødevarer og får bidrag fra især aluminiumsholdige deodoranter, vil den samlede eksponering blive for høj. Det påpegede en norsk risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet for Mattilsynet i 2013. Et for højt indhold af aluminium i kroppen kan blandt andet udgøre en risiko for skader på centralnervesystemet.

Se test: Kemien i deodoranter

EU er ikke enig i norsk risikovurdering

EU har sammenholdt den norske rapport med anden viden og konkluderede, at det norske studie ikke kan sige noget klart om risikoen. EU mener, at der blandt andet mangler data for, hvor meget aluminium der optages i kroppen gennem huden. EU har derfor bedt industrien om at foretage yderligere test for at undersøge dette optag. EUs endelige vurdering forventes i 2020.

I Norge mener man, at datagrundlaget er godt nok til at fastholde risikovurderingen. Mattilsynet opretholder advarslen mod overdreven brug af aluminium i deo, mens man venter på nyt fra EU.

Miljøstyrelsen i Danmark anbefaler at undlade brug af deodoranter med aluminium, hvis huden er beskadiget efter eksempelvis barbering eller hårfjerning, eller hvis du har eksem eller lignende hudlidelse.

“I Forbrugerrådet Tænk Kemi er vi på linje med Miljøstyrelsen, så længe det er uafklaret, hvor meget  aluminium i deodoranter bidrager til den samlede udsættelse. Men det er frustrerende, at forbrugerne skal vente i flere år på at få en afklaring af risikoen ved et stof, de dagligt udsætter sig for, og som er svært at undgå, hvis man vil have en effektiv deodorant,” siger projektleder Stine Müller. 

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail

Spot aluminium i din deo

Ingredienslisten skal oplyse, hvilke stoffer der indgår i deodoranten. Derfor kan du selv læse dig frem til, om der er aluminium i en deodorant.

De fleste deodoranter indeholder aluminium i form af aluminium chlorohydrat, typisk som en af de første ingredienser på listen. Der kan også være tale om andre aluminiumsforbindelser, for eksempel aluminum zirconium pentachlorohydrat eller alum-sten (potassium alum).

Aluminium er tilladt i antiperspirant i koncentrationer på op til 20 procent.

Læs artiklen 'Deodorant bør være uden triclosan'

Deoranter uden aluminium

Det kan blandt andet være relevant at vælge deodorant uden aluminium, hvis du har eksem under armene.

I appen Kemiluppen får disse deodoranter bedste bedømmelse samtidig med, at de er uden aluminium (per oktober 2018).

Deodoranterne var:

  • Australian Bodycare Deo balm
  • Jasön Pure natural deodorant stick
  • Matas Men Deo roll-on sensitiv hud
  • Matas Men deo stick sentitiv hud aloe vera & provitamin B5
  • Organic Circle Deo roll-on
  • Organic Essence Relentless all-day deodorant
  • Schmidt´s Natural Deodorant Fragrance-Free
  • UrDeo Roller
  • ØKOlogisk Deo roll-on