Aluminium i deodoranter er praktisk – men omdiskuteret

6. okt 2015

Effektive deodoranter er antiperspiranter, der dæmper svedproduktionen ved hjælp af aluminiumssalte. Der er dog tvivl om sundhedsrisikoen.

deodorant-aluminium-web.gif

Deodorant uden aluminium
Foto: Istock

Aluminium virker svedhæmmende

Aluminium er den eneste ingrediens i deodoranter, der virker svedhæmmende. Stoffet findes i mange deodoranter – også i mange i Forbrugerrådet Tænk Kemis test. Sundhedsrisikoen er omdiskuteret.

Tidligere var aluminium i deodoranter mistænkt for at kunne øge risikoen for brystkræft, men det er der ikke dokumentation for.

Aluminium findes naturligt i jorden. Vi optager det via fødevarer og drikkevand samt produkter som kosmetik, deodoranter og lægemidler.

Bekymringen er, at når vi uundgåeligt indtager aluminium via vores fødevarer og får bidrag fra især aluminiumsholdige deodoranter, vil den samlede eksponering blive for høj. Det påpegede en norsk risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet for Mattilsynet i 2013. Et for højt indhold af aluminium i kroppen kan blandt andet udgøre en risiko for skader på centralnervesystemet.

Se test: Kemien i deodoranter

EU er ikke enig i norsk risikovurdering

EU har sammenholdt den norske rapport med anden viden og konkluderede, at det norske studie ikke kan sige noget klart om risikoen. EU mener, at der blandt andet mangler data for, hvor meget aluminium der optages i kroppen gennem huden. EU bad derfor i foråret 2014 industrien om at foretage yderligere test for at undersøge dette optag.

I Norge mener man, at datagrundlaget er godt nok til at fastholde risikovurderingen. Mattilsynet opretholder advarslen mod overdreven brug af aluminium i deo, mens man venter på nyt fra EU.

Miljøstyrelsen i Danmark anbefaler at undlade brug af deodoranter med aluminium, hvis huden er beskadiget efter eksempelvis barbering eller hårfjerning, eller hvis du har eksem eller lignende hudlidelse.

“I Forbrugerrådet Tænk Kemi er vi på linje med Miljøstyrelsen, så længe det er uafklaret, hvor meget  aluminium i deodoranter bidrager til den samlede udsættelse. Men det er frustrerende, at forbrugerne skal vente i flere år på at få en afklaring af risikoen ved et stof, de dagligt udsætter sig for, og som er svært at undgå, hvis man vil have en effektiv deodorant,” siger projektleder Stine Müller. 

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail

Spot aluminium i din deo

Ingredienslisten skal oplyse, hvis der er aluminium i en deodorant.

De fleste deodoranter indeholder aluminium i form af aluminium chlorohydrat, typisk som en af de første ingredienser på listen. Der kan også være tale om andre aluminiumsforbindelser, for eksempel aluminum zirconium pentachlorohydrat eller alum-sten (potassium alum).

Aluminium er tilladt i antiperspirant i koncentrationer på op til 20 procent.

Læs artiklen 'Deodorant bør være uden triclosan'

2 deoranter i test var uden aluminium

I Forbrugerrådet Tænk Kemis test af deodoranter og antiperspiranter var 2 både uden aluminium og fik den bedste vurdering.

Deodoranterne var:

  • Matas Men Deo stick sensitiv hud
  • Organic Circle Deo roll-on

I appen Kemiluppen er følgende også med den bedste bedømmelse og uden aluminium:

  • ØKOlogisk Deo roll-on
  • Matas Men Deo roll-on sensitiv hud
  • Matas Men Deo Stick sensitiv hud
  • Australian Bodycare Deo balm active derm
  • Schmidt´s Natural Deodorant Fragrance-Free
  • Organic Essence Relentless all-day deodorant
  • Jasön Pure natural deodorant stick

Hvilken deodorant er bedst mod sved og lugt? Se test på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)