Babykørepose trækkes tilbage efter fund af forbudt hormonforstyrrende stof

10. feb 2016

Kørepose af mærket Dania Oxford indeholder forbudte mængder af et hormonforstyrrende stof, viser ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Flere andre babykøreposer viser også spor af uønskede stoffer, mens kombiposer og lifte i højere grad går fri.

dania-oxford-2.gif

Dania Oxford kørepose indeholder ftalatet DEHP
Foto: Anne Beck Christensen

Test: Køreposer indeholder uønsket kemi

Babyer sover lunt i de praktiske voksiposer, køreposer og bløde lifte. Du kan bare ikke være sikker på, at dit barn undgår at komme i kontakt med en række problematiske kemikalier, når det sover til middag. Det viser en laboratorietest fra Forbrugerrådet Tænk Kemi af i alt 10 produkter – 4 køreposer, 4 kombiposer og 2 bløde lifte.

Testen viser blandt andet, at alle 4 køreposer indeholder kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Gå til testen – se, hvilke poser vi kan anbefale.

1 kørepose indeholder forbudt hormonforstyrrende stof

Køreposen af mærket Dania Oxford indeholder ftalatet DEHP – en plastikblødgører – der kan virke hormonforstyrrende og skade forplantningsevnen.

DEHP er forbudt i babyudstyr i niveauer over 0,1 procent. Men testen viste et indhold på:

  • 22 procent i gummiet uden på køreposen
  • 6 procent i en samlet prøve af blandt andet stof, lynlåsvedhæng og stropper

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Uheldigt at hormonforstyrrende stof er i babyudstyr

”Babyprodukter med så højt indhold af DEHP, som vi fandt i denne kørepose, er meget uheldigt. DEHP har været forbudt i legetøj og babyudstyr i mange år. Men det er desværre ikke første gang, at vi har set, det alligevel sniger sig ind i babyudstyr, hvor det slet, slet ikke hører hjemme”.

Stine Müller, projektleder og testansvarlig, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Producent trækker Dania Oxford-kørepose tilbage

Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt Dania Oxford-køreposen til Miljøstyrelsen.

Virksomheden Ønskebørn, der står bag køreposen af mærket Dania Oxford, oplyser, at den med omgående virkning trækker produktet af markedet og indleder en dialog med producenten om produktet.

Har du købt en kørepose med uønsket kemi?

Ønskebørn oplyser til Jyllands-Posten, at kunder der har købt køreposen Dania Oxford, kan henvende sig i forretningen og få pengene tilbage.

Køreposerne er som udgangspunkt ikke i sig selv skadelige. Du behøver derfor ikke at smide poserne ud, hvis du har købt én af de øvrige køreposer med uønskede kemikalier.

Babyudstyr anbefaler vi dog, at du køber uden problematiske kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Stofferne i testen – fluorstoffer, ftalater og naftalin – kan bidrage til den samlede eksponering for uønskede kemikalier.

Cocktaileffekten af disse kemikalier kan samlet set føre til sundhedsskadelige virkninger.

Cocktaileffekten – hvad er det?

3 gode råd om køb af babysoveposer

• Vask babysoveposen, inden du tager den i brug. Så forsvinder nogle af kemikalieresterne.

• Babysoveposer og andet babyudstyr kan du købe og efterspørge certificeret med mærker som ’Tiltro til tekstiler’, miljømærket ’Blomsten’ eller 'Svanen' eller økologi mærket ’GOTS’. Alle 3 mærker stiller krav til indholdet af sundheds- og miljøskadelige stoffer i tekstilet.

• Babyudstyr kan du tjekke med den gratis app Tjek Kemien. Du gør på den måde producenten opmærksom på, at du ønsker produkter med færrest mulige problematiske kemikalier. Læs mere om appen på tjekkemien.dk.

Gå til testen – se, hvilke poser vi kan anbefale.

Disse køreposer indeholdt også uønsket kemi

  • Bugaboo-køreposen indeholder fluorstoffer, blandt andet PFOA, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Fluorstofferne var i køreposens yderstof.
  • Voksi Urban, Zero2four og Dania Oxford viste indhold af tjærstoffet naftalin, som er klassificeret som muligt kræftfremkaldende. Naftalinen var i det skridsikre gummi på posernes yderside.

Indholdet af disse stoffer er lovligt.

Virksomheder arbejder på at udfase problematiske stoffer

  • Fra Bugaboo lyder det, at virksomheden bestræber sig på at møde alle gældende regler og løbende holde sine produkter opdaterede med ændringer i disse regler og krav.
  • Babysam er ansvarlig for Zero2four. Virksomheden oplyser, at den er tilfreds med, at der ikke er fundet uønskede kemikalier i de dele, som barnet kan komme i kontakt med, når det ligger i køreposen. Sammen med producenten vil de arbejde for at få fjernet indholdet af naftalin i det skridsikre gummi.
  • HTS Safety AB står bag Voksi Urban. De oplyser, at de på baggrund af testresultaterne vil ændre kommende produktioner af køreposen, så det skridsikre materiale fremover ikke vil indeholde naftalin.

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener: Virksomheder viser konstruktiv tilgang

"Det er positivt, at virksomhederne bag babysoveposerne, tager resultaterne alvorligt og reagerer konstruktivt. Vi hører blandt andet, at selvom der er tale om lovlige stoffer, vil virksomhederne sørge for at få dem ud af produktet fremadrettet".

Stine Müller, projektleder og testansvarlig, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Gå til testen – se, hvilke poser vi kan anbefale.

Relaterede artikler

Test af kemi i luffer til børn

Test: Kemi i vanter til børn

Test: Babylotion

Test: Kemi i babylotion

Ble-test kemi

Test: Kemi i bleer

Test af autostole

Test: Kemi i autostole

Babyolier test

Test: Kemi i babyolier

sutter uden kræftfremkaldende stoffer

Sutter: Sådan undgår du uønsket kemi