Babyudstyr: Spørg forhandleren om disse uønskede kemikalier

22. feb 2017

Klapvogne, autostole og andet babyudstyr har ingen ingrediensliste eller lignende. Du må derfor selv spørge forhandleren om uønsket kemi.

babyudstyr-spoerg-forhandleren-om-uoenskede-kemikalier.gif

Babyudstyr: Spørg forhandleren om uønskede kemikalier
Foto: Getty Images

I babyudstyr er kemien svær at gennemskue

Listen med babyudstyr til kommende forældre tæller blandt andet klapvogne, autostole og bæreseler.

Kemikalieindholdet i disse indkøb er desværre ikke til at se eller læse på produktet. Du kan derfor ikke se på klapvognen eller autostolen, om det for eksempel indeholder problematiske flammehæmmere eller fluorstoffer.

Producenten har som udgangspunkt ikke pligt til at liste indholdsstoffer op på babyudstyret.

Spørg forhandleren om kemien i klapvognen

At spørge producenten eller forhandleren er det bedste du kan gøre, hvis du vil vide, om der er uønskede kemikalier i babyudstyret.

Spørger du til kemien i et produkt, sender du også et godt signal til producenterne. Du viser, at uønskede kemikalier i babyprodukter er noget, du går op i, og som du synes, at de skal have styr på.

Kemiwiki: Lær kemikalierne at kende.

4 ting du kan spørge om

Fluorstoffer: Er babyudstyret blevet overfladebehandlet med fluorstoffer?  

Fluorstoffer kan findes i vand- og fedtafvisende imprægnering. Stofferne er problematiske for miljøet og blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Flammehæmmere: Indeholder babyudstyret for eksempel fosforholdige flammehæmmere?

Flammehæmmere er kemikalier, der tilsættes produkter for at mindske brandfaren. Men nogle af dem er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Klorparaffiner: Er der klorparaffiner i babyudstyret?

Klorparaffiner er stoffer, som kan være smørende, flammehæmmende eller blødgørende. Men stofferne er også mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Tjærestoffer: Er babyudstyret forurenet med tjærestoffer (PAH’er) som for eksempel naftalin?

Tjærestoffer (PAH'er) er forureninger, der kan opstå i produktet i forbindelse med produktionen. Blandt andet naftalin er klassificeret som muligt kræftfremkaldende.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Se test af klapvogne, autostole og højstole

De ovennævnte 4 stofgrupper er jævnligt fundet i test af børneprodukter fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Kemikalieindholdet hænger ikke nødvendigvis sammen med, om produktet er billigt eller dyrt.

Se test: Kemien i blandt andet autostole, højstole og klapvogne.

Brug appen Tjek Kemien til at spørge

Appen Tjek Kemien kan du også bruge til at spørge, om et produkt indeholder kemikalier fra EU’s såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Det kan for eksempel være nogle såkaldte ftalater og flammehæmmere.

Forhandlere og producenter har pligt til at svare dig inden for 45 dage, hvis deres produkt indeholder kemikalier fra listen.

45 dage er lang tid at vente, hvis det er noget babyudstyr, du lige står og mangler. Men at spørge er et vigtigt signal til producenter og forhandlere, om at du gerne vil undgå de uønskede kemikalier. På den måde er du med til at drive markedet i den rigtige retning.

Apps: Hvad er forskellen på Tjek Kemien og Kemiluppen?

Spørg efter sundhedsmærke på tekstil

Tekstilet i babyudstyr kan være mærket med sundhedsmærket Ökotex Tiltro Til Tekstiler.

Ökotex Tiltro Til Tekstiler er et relativt udbredt mærke. Det stiller en række fornuftige krav til indholdet af kemikalier i det færdige tekstil.

Selvom produkter har sundhedsmærker, er det altid en rigtig god ide at vaske stof og tekstil på de nye babyprodukter, hvor det kan tages af og vaskes. Ved at vaske betræk og lignende inden brug vil en del af eventuelle restkemikalier fra produktionen af stoffet blive vasket ud i stedet for at komme i kontakt med dit barn.