Børn: Plejeprodukter kan indeholde uønsket kemi

30. nov 2017

Plejeprodukter markedsført til børn kan godt indeholde problemkemi. Tjek børneprodukter med appen Kemiluppen, hvis du vil undgå uønskede ingredienser.

boern-stikproeve-viser-uoensket-kemi-i-flere-plejeprodukter.gif

Børn: Stikprøve viser uønsket kemi i flere plejeprodukter
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Markedsføring: Plejeprodukter til børn kan indeholde problemkemi

Plejeprodukter markedsført til børn er ikke nødvendigvis en garanti for, at du undgår uønsket kemi.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket børneplejeprodukter i en række butikker og fandt 27 med indhold af problematiske ingredienser.

De uønskede stoffer i plejeprodukterne er for eksempel allergifremkaldende, mistænkt for at være hormonforstyrrende eller skadelige for forplantningsevnen.

Plejeprodukterne med uønsket kemi var blandt andet markedsført med figurer fra Frost, Star Wars og Minions.

Se 27 børneplejeprodukter med problemkemi i fanen under denne artikel.

Uønsket kemi: Børn er særligt udsatte

Børn er særligt udsatte i forhold til uønsket kemi. Deres kroppe udvikler sig, og det er blandt andet styret af hormoner.

Hormonforstyrrende kemikalier kan derfor have større effekt på børn, der i løbet af deres barndom vil møde uønsket kemi fra mange forskellige kilder.

Det er den samlede 'cocktaileffekt' af uønskede kemikalier fra mange kilder, der bekymrer forskere.

Et enkelt plejeprodukt vil ikke i sig selv være problematisk, selvom det indeholder uønsket kemi. Men det kan bidrage til barnets samlede udsættelse.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Hormonforstyrrende: Rapport fremhæver flere af stofferne

Miljøstyrelsen fremhæver i en rapport fra 2017 nogle af de stoffer, som fandtes i flere af børneplejeprodukterne.

Rapporten beskriver stofferne, som nogle af de mere væsentlige hormonforstyrrende stoffer, som børn udsættes for.

Stofferne blev blandt andet fundet i børneplejeprodukter fra butikskæderne Normal, Zara og H&M. Der er tale om stofferne BHT, propylparaben og ethylhexyl methoxycinnamate.

Læs mere: Miljøstyrelsens rapport børn og fostres samlede udsættelse for udvalgte kemiske stoffer

Børneplejeprodukter: 3 gode kemiråd

  • Tænk en ekstra gang over, hvor mange plejeprodukter, det er nødvendigt, at dit barn bruger.
  • Tjek plejeprodukter for uønsket kemi med appen Kemiluppen. I appen kan du finde cirka 300 plejeprodukter til børn, som er gode kemivalg.
  • Gå efter Svanemærket og allergimærker som Den Blå Krans og AllergyCertified. I disse produkter er der taget ekstra hensyn til miljøet og din sundhed.

Kemiluppen: Tjek din kosmetik og personlige pleje for uønsket kemi med smart app

Disse 27 børneprodukter indeholdt problemkemi

Zara Little Girl eau de toilette (Indeholder Bht, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Sugar rose eau de toilette (Indeholder Bht, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Baby girl eau de cologne (Indeholder Bht, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Baby boy eau de cologne (Indeholder Bht, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Disney Frozen eau de toilette (Indeholder Ethylhexyl methoxycinnamate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Disney Frozen eau de toilette (Indeholder Ethylhexyl methoxycinnamate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Little boy eau de toilette (Indeholder Ethylhexyl methoxycinnamate og Bht, der begge er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Zara Cherry eau de toilette (Indeholder Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, der er allergifremkaldende).

TOP-TOY Owl hand cream (Indeholder Cyclopentasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

TOP-TOY Kitty hand cream (Indeholder Cyclopentasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Despicable me Bubble bath (Indeholder Dmdm hydantoin, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Ice Age Bath & shower gel (Indeholder Dmdm hydantoin, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Shopkins (via Corsair) Bubble bath (Indeholder Dmdm hydantoin, der er allergifremkaldende). Købt i Bilka.

Trolls 2in1 shampoo & conditioner (Indeholder Dmdm hydantoin, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Shopkins (via Corsair) shower gel and body lotion (Indeholder Diazolidinyl urea og Dmdm hydantoin, der er allergifremkaldende samt Methylparaben og Propylparaben, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende). Købt i Bilka.

Marvel (via Corsair) Avengers hand wash. (Indeholder Methylchloroisothiazolinone og Methylisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Bilka.

Kids Bath and shower gel funny fruits (Indeholder Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Ice Age Handwash (Indeholder Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Despicable me 5 day set bath & shower gel (Indeholder Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Batman Bath & shower gel (Indeholder Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Jelly Belly 4 x 75 ml bath set (Indeholder Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Bilka.

Smølferne Bade- og brusegel (Indeholder Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Jurassic World Handwash (Indeholder Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone og Dmdm hydantoin, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

Despicable me Hand wash with giggling sound (Indeholder Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone og Iodopropynyl butylcarbamate, der er allergifremkaldende). Købt i Normal.

The Emoji movie Lip balm (Indeholder Methylparaben og Propylparaben, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende). Købt i Normal.

H&M Lip balm (Indeholder Propylparaben, Methylparaben og Ethylparaben, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende).

Star Wars Bath and shower gel (Indeholder Methylisothiazolinone, der er allergifremkaldende og Quaternium-15, der er mistænkt for at kunne skade din forplantningsevne. Stoffet er ikke tilladt i kosmetik og plejeprodukter, og produktet er derfor anmeldt til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion). Købt i Normal.

Det siger virksomhederne

Normal A/S:

”Vi har straks fjernet de varer fra hylderne, som var ulovlige. De øvrige produkter til børn vil blive solgt ud, men der vil ikke blive indkøbt mere af det efterfølgende”.

Ellen Ter Haar Hansen, Quality Consultant, Normal A/S.

(Ansvarlig for Jurassic World Handwash, The Emoji movie Lip balm, Star Wars Bath and shower gel, Trolls 2in1 shampoo & conditioner, Kids Bath and shower gel funny fruits, Smølferne Bade- og brusegel samt Ice Age Handwash og Bath and shower gel).

 

H&M Group:

”H&M group arbejder aktivt for at begrænse brugen af skadelige kemikalier i vores kosmetikprodukter. Alle kosmetikprodukter produceret for H&M group skal overholde både vores kemikalierestriktioner og lovgivningen for kosmetiske produkter. H&M’s kemikalierestriktioner er offentligt tilgængelige og kan findes på vores hjemmeside.

Ud over den almindelige sikkerhedsvurdering af kosmetiske produkter sikrer H&M en yderligere vurdering af kosmetik til børn. Det sker ved, at en uvildig tredjepart gennemfører en toksikologisk evaluering, hvori der vurderes yderligere scenarier for brug ud over dem, der er foretaget i den traditionelle sikkerhedsvurdering. Det kan eksempelvis være at børnene spiser noget af produktet, får det i øjnene og lignende. Kosmetikprodukter, som indgår i vores sortiment til børn, er alle blevet vurderet sikre at bruge for børn i denne ekstra evaluering. Det gælder også for vores læbepomade “Lip balm pink owl” med produktnummer 0467863.

Læbepomaden indeholder parabener i koncentrationer, der ligger under de lovgivne grænser. Parabener er effektive til konservering og har en lav allergifremkaldende risiko. Den risiko ved parabener, som omhandler deres påvirkning af hormonsystemet, har længe været omdiskuteret. Et videnskabeligt ekspertpanel nedsat af EU vurderer og evaluerer løbende kosmetiske ingredienser for at sikre, at de er sikre at bruge i kosmetiske produkter. Parabener har gennemgået flere evalueringer, og ekspertpanelet arbejder med store sikkerhedsmarginer i deres evalueringer. Kun de parabener, der er blevet vurderet sikre, må benyttes i kosmetiske produkter.

Vi ønsker at tilbyde vores kunder et bredt sortiment. Som en del af processen med at udvikle vores sortiment og produkter har vi nu læbepomader i vores butikker, hvori der benyttes andre konserveringsmidler end parabener.

Alle ingredienser i vores kosmetikprodukter er listet på produktemballagen. På den måde kan kunder, der ønsker at undgå en given ingrediens, for eksempel på grund af allergi, undgå produkter indeholdende denne ingrediens”.

H&M Danmark

 

GM Trading APS:

 ”Vi overholder gældende EU lovkrav på produkterne. Vi vil naturligvis tage Forbrugerrådet Tænk Kemis vurdering af vores produkter til efterretning og forsøge at finde alternative ingredienser”.

Christina Kraglund Mogensen, Direktør i GM Trading.

(Importør af Despicable me Bubble bath og Despicable me 5 day set bath & shower gel, Batman Bath & shower gel, Marvel (via Corsair) Avengers hand wash samt Shopkins (via Corsair).

 

Top Toy A/S:

”Vi forstår ikke, hvorfor Forbrugerrådet Tænk Kemi påstår, at cyclopentasiloxane er hormonforstyrrende. Stoffet er tilladt uden begrænsninger i kosmetiske produkter. EU’s videnskabelige komité har vurderet stoffet flere gange, senest i 2015, og konkluderer, at der ikke er dokumentation for, at stoffet skulle være hormonforstyrrende. Forbrugerrådet Tænk Kemi kan ikke fremlægge nye oplysninger, men kommer alligevel frem til den modsatte konklusion. Vi vil opfordre Forbrugerrådet Tænk Kemi til kun at kritisere konkrete produkter og virksomheder, hvis man rent faktisk kan dokumentere en begrundet mistanke. Vi markedsfører naturligvis kun produkter, som vi vurderer er sikre for kunderne at bruge”.

Jon Vastrup, Product Safety Manager, Top Toy A/S.

Forbrugerrådet Tænk Kemi-kommentar: Cyclopentasiloxane er vurderet som mistænkt hormonforstyrrende af DTU Fødevareinstituttet, der er en del af det danske Center for hormonforstyrrende stoffer. Det er denne vurdering, vi tillægger betydning i vores bedømmelse af cyclopentasiloxane.

 

Corsair:

”Produktet er i overensstemmelse med EU's kosmetiskforordning og er vurderet sikkert for menneskers sundhed.

Vi vil gerne påpege, at methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone er konserveringsmidler, der betragtes som sikre i produkter, der skylles af huden, i koncentrationer langt over det, der anvendes i dette produkt. Stofferne er udelukkende blevet forbudt i EU i produkter, der bliver på huden, som for eksempel cremer. Sammenfattende har Corsair dog arbejdet de sidste 18 måneder for at erstatte de MIT-konserveringsmidler, der anvendes i virksomhedens sæbeprodukter. Vi har på nuværende tidspunkt afsluttet dette arbejde for tre fjerdedele af vores sortiment og har til formål at fuldføre denne opgave i 2018.”

Gareth Edwards, Operations Manager, Corsair.

(Ansvarlig for Jelly Belly, Despicable me Bubble bath og Despicable me 5 day set bath & shower gel, Batman Bath & shower gel, Marvel (via Corsair) Avengers hand wash samt Shopkins (via Corsair).

Disse problematiske stoffer er fundet i børneplejeprodukterne

Quaternium-15 er et konserveringsmiddel, der er mistænkt for at kunne skade din forplantningsevne. Stoffet er ifølge Miljøstyrelsens hjemmeside ikke tilladt i kosmetik og plejeprodukter. Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor anmeldt produktet til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

EU har besluttet at fjerne stoffet Quaternium-15 fra listen over godkendte konserveringsmidler (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)

BHT er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er blandt andet på den svenske organisation ChemSecs SIN (Substitute it Now!) List.

Se ChemSecs SIN (Substitute it Now!) List (eksternt link)

Ethylhexyl methoxycinnamate er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er på EU's liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Cyclopentasiloxane er et blødgørende stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er vurderet som mistænkt hormonforstyrrende af DTU Fødevareinstituttet. Derudover er stoffet også belastende for miljøet. Det er blandt andet på Det norske Miljødirektorats Prioritetsliste.

Se Det norske Miljødirektorats Prioritetsliste (eksternt link)

Methyl-, ethyl- og propylparaben er konserveringsmidler, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle stofferne er på EU's liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Propylparaben er forbudt i plejeproduktet beregnet til børn under 3 år.

Parabener: Derfor er de problematiske

Methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinonene er allergifremkaldende konserveringsmidler. Stofferne er blevet forbudt i produkter, der bliver på huden, men må fortsat godt være i produkter, der skylles af igen som for eksempel sæbe og shampoo.

MI: Sådan undgår du det allergifremkaldende stof

DMDM Hydantoin er et allergifremkaldende konserveringsmiddel. Stoffet frigiver løbende formaldehyd, der er allergifremkaldende.

Diazolidinyl urea er et allergifremkaldende konserveringsmiddel. Stoffet frigiver løbende formaldehyd, der er allergifremkaldende.

Iodopropynyl butylcarbamid er et allergifremkaldende konserveringsmiddel. Stoffet er klassificeret i EU som allergifremkaldende.

Appen Kemiluppen: Flere gode kemivalg til børnene

I Kemiluppen er der registreret 599 forskellige plejeprodukter, som er markedsført til børn og babyer.

Af disse produkter får 198 appens laveste kemibedømmelse:

  • 53 produkter indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • 43 produkter indeholder stoffer, der er allergifremkaldende (udover parfume).
  • 169 produkter indeholder parfume. Parfume kan give allergi.

Gode kemivalg til børn er der 300 af i Kemiluppen. De får den bedste kemibedømmelse, fordi de er uden en række problematiske kemikalier.

Kemiluppen: Tjek din kosmetik og personlige pleje for uønsket kemi med smart app