Deodorant bør være uden triclosan

6. okt 2015

115 deodoranter og antiperspiranter har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet. Mere end hver fjerde produkt i testen indeholder stoffer, der er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

deoartikel.gif

Deodorant uden triclosan
Foto: Istock

Deodoranter er i tæt kontakt med huden - hele dagen

Deodoranter bruger du sandsynligvis hver morgen, og indholdet i deodoranten bliver siddende på din hud efter brug. Derfor er du hele dagen i tæt hudkontakt med de kemiske stoffer, som findes i din deodorant eller antiperspirant.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har gennemgået indholdslisterne på 115 deodoranter. Den gode nyhed er, at hver femte får den bedste bedømmelse for at være uden problematiske stoffer. Men 33 produkter – mere end hver fjerde i testen – får den laveste bedømmelse. Karakteren skyldes indhold af kendte allergifremkaldende stoffer eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Gå til testen af kemi i deodoranter.

”Især stoffet triclosan er vi ærgerlige over at finde i 7 deodoranter. Brugen af stoffet har været meget omdiskuteret, da det er mistænkt for at være hormonforstyrrende og i øvrigt ophober sig i naturen. Så det er blandt de stoffer, som vi anbefaler forbrugerne at gå udenom,” siger Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Alle deodoranterne, der indeholder triclosan, er sticks til mænd. De øvrige indholdsstoffer, der udløser dumpekarakter, er enten allergifremkaldende konserveringsmidler eller stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for blandt andet at forårsage lavere sædkvalitet hos drenge og for tidlig pubertet hos piger.

Brancheforening: Triclosan er sikkert

Hos brancheforeningen SPT er direktør, Hanne Løyche, kritisk over for Forbrugerrådet Tænk Kemis test. Hun påpeger, at testen kun forholder sig til, at triclosan er til stede i deodoranterne og ikke i, hvilke mængder der er tale om.

”Det er det samme som at sige, at fordi salt er sundhedsskadeligt i store mængder, skal man undgå at bruge det i sin mad. Men alt afhænger af mængden,” siger Hanne Løyche, der ikke mener, at produkterne udgør en risiko for forbrugerne eller miljøet.

Hanne Løyche henviser til, at myndighederne har fastsat strenge krav til, hvor meget triclosan der må indgå i et enkelt produkt. Men projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi forklarer, at der ikke er taget højde for den såkaldte cocktail-effekt i myndighedernes vurdering.

”Der er ikke nogen deodoranter eller antiperspiranter i testen, der er forbudte eller i sig selv udgør en sundhedsrisiko at bruge. Men de problematiske stoffer som for eksempel triclosan bidrager til forbrugernes samlede udsættelse for uønsket kemi i deres hverdag. Det er den samlede effekt – den såkaldte cocktaileffekt – som kan være problematisk i forhold til hormonforstyrrende effekter,” siger Stine Müller.

Triclosan blev blandt andet fundet i 4 deodoranter fra den danske virksomhed E. Sæther A/S. Det drejer sig om deodoranterne David Beckham Classic, Davidoff Cool Water Night Dive, Calvin Klein encounter og Paco Rabanne Black XS. Også 2 deodoranter af mærket Bvlgari og 1 af mærket Tabac indeholdt triclosan.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.

Et bekymrende parfumestof

Parfume i deodoranter er den mest almindelige årsag til parfumeallergi. Det er derfor værd at overveje, om parfume er nødvendigt i din deodorant – deodoranter behøver nemlig ikke at indeholde parfume for at virke mod svedproduktion, bakterievækst og lugt.

Særligt parfumestoffet med det mundrette navn butylphenyl methylpropional har for nyligt vist sig ikke kun at være problematisk på grund af risikoen for allergi. Der er blandt andet en mistanke om, at det også kan skade forplantningsevnen. Stoffet fandt Forbrugerrådet Tænk Kemi i 25 af de parfumerede deodoranter.

Stoffet er vurderet til ’ikke at være sikkert’ at anvende i plejeprodukter i et nyt udkast fra EU’s videnskabelige komité.

”Indtil der ligger en endelig vurdering på stoffet fortsætter vi med at tildele plejeprodukter med det stof en middel karakter. Men det er altså et stof, som vi vil være opmærksomme på,” siger Stine Müller.

Læs artikel 'aluminium i deodoranter er praktisk - men omdiskuteret'.

Hvilken deodorant er bedst mod sved og lugt? Se test på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)