Det indeholder spraydeodoranter

30. mar 2015

I spraydeodoranter er størstedelen af indholdet drivgasser. Dertil kommer en smule parfume, antiperspiranter, silikone, bakteriehæmmende, absorberende og plejende stoffer.

deodorantsprayweb.gif

Deodorant, spraydeodorant, indhold.
Foto: Istock

Parfume 1%

Parfume overdøver en eventuel svedlugt. Flere af parfumestofferne virker også konserverende og bakteriehæmmende.

Roll-on-deodoranter og sticks kan du få uden parfume.

Kemiluppen: Smart app tjekker dine personlige plejeprodukter for problematisk kemi.

Drivgasser 60%

Drivgasser sørger for at skabe overtryk i dåsen. Det er så de øvrige ingredienser presses ud, når du trykker på deodoranten. I deodoranter er drivgasserne typisk isobutan, butan og propan.

Andet 39%

Antiperspiranter nedsætter produktionen og afgivelsen af sved på huden. Antiperspiranter er aluminiumssalte for eksempel aluminium chlorohydrate.

Bakteriehæmmende stoffer kan være alkohol eller forskellige æteriske olier. Det kan også være kemiske stoffer som triethyl citrate, der hæmmer bakteriernes enzymer, og derfor bremser svedlugten.

Absorberende stoffer virker ved at suge fugt til sig, så huden fremstår tør. Stofferne, som kan være perlite og silikater, nedsætter også afgivelsen af de ildelugtende stoffer.

Plejende stoffer er stoffer, der plejer og blødgør huden. Det kan være for eksempel glycerin, vitamin E (tocopheryl acetat) eller diverse planteekstrakter for eksempel fra solsikke.

Silikone stoffer fordamper hurtigt, så huden fremstår tør og glat. Samtidig danner stofferne en film på huden, der fremmer den svedhæmmende virkning.

Konserveringsmidler er ikke nødvendige i spray, da bakterierne ikke kommer i forbindelse med indholdet, som de gør i for eksempel roll-on deodoranter eller sticks.

Test: Kemien i deodoranter (link til test).

Fakta om sved og lugt

Når vi sveder, regulerer vi vores kropstemperatur. Sveden produceres i svedkirtler i huden, som vi blandt andet har mange af under armene, i håndfladerne og under fødderne. Svedproduktion afhænger ikke kun af varme og fysisk aktivitet. Den er også hormonelt og følelsesmæssigt betinget.

Kropssved i sig selv lugter ikke. Sved består primært af vand og salte. Men det indeholder også organiske stoffer, for eksempel proteiner, der nedbrydes af bakterier på huden, og den proces lugter. I den fugtige varme i armhulen har bakterierne de bedste betingelser for vækst. Hår under armene giver bakterierne en større overflade at vokse på.