Drikkedunke klarer sig fint i kemitest

20. jan 2016

Ingen af 8 testede drikkedunke får laveste bedømmelse i en ny laboratorietest fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. En drikkedunk afgiver dog mindre mængder kemikalier til sure væsker som juice og saftevand, mens en anden afgiver små mængder aluminium.

drikkedunke-artikel-web.gif

Drikkedunke test
Foto: Istock

Drikkedunke er uden problematiske kemikalier

Drikkedunke er for mange børn et fast element i skoletasken. Det er et produkt, som børnene har i munden, og som indeholder den vand, juice eller saftevand, som de drikker.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har derfor sendt 8 drikkeflasker til test på laboratorie for at undersøge, om de afgav kemikalier, der er problematiske – for eksempel mistænkte hormonforstyrrende stoffer som ftalater eller bisphenol A.

Gå til testen af kemi i drikkedunke.

”Det er vigtigt, at de produkter, som børn er i tæt daglig kontakt med, ikke indeholder kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. I denne test må vi rose producenterne for at producere drikkedunke, der er stort set uden uønskede kemikalier. Testen viser, at forbrugerne trygt kan lade deres børn drikke løs af drikkedunkene,” siger Christel Søgaard Kirkeby, testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

I testen indgår 4 plastikdrikkedunke, 1 glasdrikkeflaske med plastlåg og 3 metaldrikkedunke. De er blandt andet testet for indhold af ftalater, bisphenol A og tungmetaller.

Brug vores gratis app Kemiluppen til at scanne dine personlige plejeprodukter.

2 drikkedunke afgiver mindre mængder kemikalier til væsken

I testen er der også taget højde for, at drikkedunke kan risikere at afgive kemikalier til væsken i drikkedunken.

Drikkedunkene af plastik klarer sig generelt flot også i denne del af testen. Drikkedunken af navnet ’Den sunde drikkedunk’ afgiver små mængder kemiske stoffer til sure væsker som saftevand eller juice. Testen måler ikke, hvilke stoffer der er tale om, og frigivelsen er under de gældende grænseværdier. Projektleder Christel Søgaard Kirkeby påpeger, at det er uønsket, at drikkedunke afgiver kemiske stoffer til vandet. Her er det dog i så små mængder, at det formentlig er uproblematisk.

2 af drikkedunkene af metal får også de bedste bedømmelser, da testen ikke viste afgivelser af tungmetaller eller mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Dunken fra Biltema frigiver små mængder af aluminium og får en middelbedømmelse. Frigivelsen er lavere end det vejledende tilladte niveau, men det ligger over den grænseværdi, der gælder for vand i vandhanen.

”Der er blandt forskere mange diskussioner om, hvordan aluminium påvirker os. En risikovurdering fra de norske myndigheder peger for eksempel på, at vores samlede udsættelse for aluminium er for høj. Derfor får denne drikkedunk kun en middel bedømmelse, for det er en unødvendig kilde til ekstra aluminium – selvom mængden er lille,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.