Mineralske olier: Sådan undgår du de uønskede stoffer i ris, pasta og gryn

25. aug 2020

Mineralske olier kan findes i pap- og papiremballage til blandt andet ris, pasta eller gryn. Olierne er problematiske, fordi nogle kan være kræftfremkaldende, mens andre kan ophobe sig i kroppens organer.

ris-mineralske-olier-web.gif

Mineralske olier - ris
Pak produkter som ris, gryn eller pasta over i anden emballage, der er egnet til fødevarer – for eksempel en glasbeholder - hvis du vil minimere risikoen for kontakt med mineralske olier. Foto: Istock

Mineralolier kan ophobe sig i organer og være kræftfremkaldende

Mineralske olier er en stor gruppe af stoffer. Nogle mineralske olier går blandt andet under betegnelserne MOAH og MOSH.

Olierne er problematiske, da nogle (MOAH) kan være kræftfremkaldende, mens andre (MOSH) ophober sig i kroppens organer.

Læs mere: Mineralske olier - hvad er det?

Mineralske olier findes i genbrugspap- og papir

Mineralske olier kan findes som forureninger i emballage. Det er primært i genbrugspap og papir, men også i nyt pap og papir.

Fødevarer kan optage olierne ved direkte kontakt med emballagen. Olierne kan også fordampe og optages af fødevarerne gennem luften.

Se test: Kemien i mørk chokolade

Fødevareemballage kan indeholde uønskede mineralske olier

Mineralske olier kan findes i pap- og papiremballage til blandt andet:

  • Ris,
  • pasta,
  • gryn,
  • chokoladejulekalendere og
  • pizzabakker.

Se test: Kemien i mademballage

3 gode råd: Undgå mineralske olier i emballage

  • Vælg produkter, hvor maden ikke er i direkte kontakt med pap- eller papiremballage. Det gælder især fødevarer, som du har stående længe i køkkenskabet eksempelvis ris, gryn eller pasta.
  • Vælg produkter, hvor emballagen er af plastik. Plastikemballage er bedre reguleret end emballage af pap og papir. Du kan også vælge produkter, der har en pose mellem pappet og maden, så der ikke kan ske overførsel af olierne til maden.
  • Pak produkter som ris, gryn eller pasta over i anden emballage, der er egnet til fødevare – for eksempel en glasbeholder.

Læbepomader: Sådan spotter du mineralske olier

App: Hvordan skal maden opbevares? Få tips i For resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk (link til taenk.dk)

Læs mere: Mineralske olier bliver ikke reguleret af EU

Mineralske olier har ikke nogen fastsat grænse i EU’s lovgivning. Emballage til mad må dog ikke afgive stoffer i mængder, der udgør en sundhedsfare.

I Tyskland arbejder myndighederne på at fastsætte grænseværdier for olierne i pap- og papiremballage samt i selve fødevarerne for at sikre mindst muligt indhold af de uønskede stoffer.

Den europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har vurderet at vores udsættelse for både MOSH og MOAH i fødevarer er sundhedsmæssig bekymrende (eksternt link til rapport)

Test fra den tyske organisation Foodwatch bekræfter indhold af mineralske i fødevarer (eksternt link til tysksproget rapport)