Potentielt kræftfremkaldende stof findes fortsat i personlige plejeprodukter

6. jan 2016

Det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB er forbudt i personlige plejeprodukter. Alligevel findes stoffet på butikshylderne i cremer, make up-fjernere og renseservietter. Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt 36 produkter til myndighederne, der nu går ind i sagen.

polyaminopropyl_biguanide.jpg

Potentielt kræftfremkaldende stof i blandt andet L'Oréal
Foto: Anne Beck Christensen

 

Opdatering: Vær opmærksom på, at PHMB efterfølgende er blevet tilladt i en lavere koncentration. Produkter med PHMB får dog fortsat den laveste bedømmelse i appen Kemiluppen, da stoffet er klassificeret som muligt kræftfremkaldende.

 

Forbudt stof findes stadig i personlige plejeprodukter

Stoffet polyaminopropyl biguanide (PHMB) har siden januar 2015 været forbudt at anvende i personlige plejeprodukter. PHMB er et konserveringsmiddel, som kan bruges i for eksempel make up-fjernere, bodylotions og cremer. Problemet er, at stoffet er mistænkt for at være kræftfremkaldende, det er belastende for miljøet, og så er det også allergifremkaldende.

Men på trods af forbuddet har Forbrugerrådet Tænk Kemi siden august 2015 anmeldt 36 produkter, som indeholder det ulovlige stof, til Kemikalieinspektionen. Produkterne står frit fremme på hylder hos forhandlere som Magasin, på apoteker og i supermarkeder, mens Matas oplyser, at virksomheden nu fjerner produkter med PHMB.

”Når vi her et år efter, at forbuddet trådte i kraft, stadig finder så mange produkter med indhold af stoffet, kan man diskutere, om forbuddet tages seriøst. I forhold til producenterne synes vi, at det er stærkt kritisabelt, at store virksomheder som for eksempel L’Oréal fortsat ikke overholder dette forbud. Det er slet ikke i orden at udsætte forbrugerne for sundhedsskadelige risici,” siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Claus Jørgensen.

EU klassificerede PHMB som et såkaldt CMR-stof med effekt fra 1. januar 2015. CMR-stoffer kan fremkalde kræft, skade arveanlæg eller skade fostre og menneskets fertilitet.

Se listen over de 36 produkter under artiklen.

Kemiluppen: Smart app tjekker dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi

14 L’Oréal-produkter indeholder fortsat PHMB

Blandt de 36 anmeldte produkter er flere trukket tilbage af virksomhederne. Men det gælder langtfra alle.

L’Oréal står bag 14 af de produkter, som er blevet anmeldt til Kemikalieinspektionen. Forbrugerne kan – når de shopper – fortsat møde stoffet i produkter som make up-fjernere af mærkerne Garnier, Vichy og La Roche-Posay, der alle ejes af L'Oréal.

PR-chef i L’Oréal, Sonja Christensen, ønsker ikke selv at udtale sig om indholdet af det problematiske stof i virksomhedens produkter, da hun mener, at det er et brancheanliggende og henviser til kosmetikbrancheforeningen SPT. Dog understreger hun, at virksomheden ikke vurderer, at produkter med PHMB udgør et sikkerhedsproblem.

L’Oréal giver ikke udtryk for, at virksomheden har tænkt sig at tage produkterne af hylderne.

Brancheforening: PHMB er ikke ulovligt

I brancheforeningen SPT, der blandt andet repræsenterer producenter af personlige plejeprodukter, er direktør Hanna Løyche uenig i, at det mistænkt kræftfremkaldende PHMB er ulovligt.

”Vi deler ikke den fortolkning, at PHMB har været forbudt i kosmetiske produkter siden januar 2015, hvor PHMBs klassificering som CMR-stof fandt anvendelse. CMR-stoffer må gerne anvendes i kosmetiske produkter, hvis en risikovurdering viser, at anvendelsen er sikker,” siger Hanna Løyche.

Hanna Løyche henviser til, at den seneste vurdering af PHMB foretaget af EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed konkluderer, at man er åben for, at et sikkert niveau af PHMB kan findes under 0,3 procent.

SPT’s vurdering af, at PHMB ikke er ulovligt sker på trods af, at der på Miljøstyrelsens hjemmeside står: ”Stoffets klassificering som kræftfremkaldende i kategori 2 fandt anvendelse 1. januar 2015. Stoffet har derfor været forbudt at anvende i kosmetiske produkter fra den dato”. Kemikalieinspektion bekræfter over for Forbrugerrådet Tænk Kemi, at denne tekst er korrekt.

Miljøstyrelsen overrasket over brancheforening og producenter

I Miljøstyrelsen skriver funktionsleder i Kemikalieinspektionen, Dorte Balle Hermansen, at myndigheden er overrasket over den tilgang, som man ser fra kosmetikbrancheforeningen SPT samt producenter og importører i disse sager.

Hun forklarer, at Miljøstyrelsen havde forventet, at produkter med PHMB ville blive trukket tilbage fra markedet, efter at EU klassificerede stoffet som et CMR-stof. Dette har været praksis siden 2010.

Men efter at Miljøstyrelsen har modtaget mange indberetninger om, at produkter med PMHB stadig er på markedet har styrelsen drøftet sagen med SPT og en større producent. Disse har tilkendegivet, at de ikke anerkender forbuddet mod PHMB.

”Miljøstyrelsen må derfor nu konstatere, at der er fortsat er en række produkter med PHMB på det danske marked, og at de produkter ikke vil blive fjernet ad frivillighedens vej. Miljøstyrelsen vil derfor træffe afgørelse om disse produkter allerførst i det nye år,” skriver Dorte Balle Hermansen til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Træk produkter af hylderne hurtigst muligt

I Forbrugerrådet Tænk Kemi er projektchef, Claus Jørgensen, uforstående over for, hvorfor store virksomheder som L’Oréal ikke allerede har trukket det ulovlige stof af hylderne.

”Det er uacceptabelt, at producenterne stadig anvender PHMB på trods af et klart forbud, og vi ser frem til, at Miljøstyrelsen griber ind over for disse overtrædelser. Producenterne bør trække produkterne fra hylderne nu,” siger Claus Jørgensen.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

De 36 anmeldte produkter

Vichy Pureté Thermale soothing eye make-up remover

Vichy Pureté Thermale 3 in 1 one step cleansing micellar solution

La Roche-Posay Micellar Water sensitive skin

La Roche-Posay Physiological micellar solution sensitive eyes

La Roche-Posay Respectissime Waterproof eye makeup remover sensitive eyes

La Roche-Posay Physiological eye-make up remover sensitive eyes

La Roche-Posay Solution Micellaire Physiologique sensitive skin

Garnier skin naturals Micellar Cleansing Water normal & sensitive skin

Garnier skin naturals New pure active micellar cleansing water

Garnier skin naturals Micellar cleansing wipes

L´Occitane en Provence Milk veil

L´Occitane en Provence  Gentle toner enriched with shea

L´Occitane en Provence Ultra rich shower cream

L´Occitane en Provence Amande milk concentrate

L´Occitane en Provence Delicious hands with almond milk

L´Occitane en Provence Dry skin foot cream 15% shea butter

L´Occitane en Provence L´Occtitan after-shave balm for men

L´Occitane en Provence Cade after-shave balm for men

L´Occitane en Provence Bavx after-shave balm for men

L´Oreal Paris Eye & lip extress make-up remover

L´Oreal Paris Micellar cleansing water

Garnier skin naturals Micellar Cleansing Water

Garnier skin naturals Eye make-up remover 2in1

Sephora Express Cleansing wipes face, eyes, lips pro-vitamin B5

Helosan Original*

Helosan Fodsalve*

Satessa Fugtige plejeservietter aloe vera*

Satessa Fugtige plejeservietter sensitiv*

Biocura Fugtgivende renseservietter - til ansigt og øjne - med aloe vera ekstrakt*

Biocura Fugtgivende renseservietter - til ansigt og øjne - med provitamin B5*

Plaisir Cleansing facial wipes - all skin types*

Dennis Knudsen Skin complex facial cleansing wipes - all skin types*

Embryolisse Lotion Micellaire*

Tromborg Anti cellulite serum*

Panduro Hobby Junior Face paint crayons*

HH Simonsen  Gray / Mud*

*Nogle producenter oplyser, at de ikke længere bruger stoffet, der er fejl på deklarationen, eller de har trukket produktet tilbage. Det drejer sig om Tromborg Anti cellulite serum, Helosan Original, Helosan Fodsalve, HH Simonsen Gray / Mud, Panduro Hobby Junior Face paint crayons, Embryolisse Lotion Micellaire, Satessa Fugtige plejeservietter aloe vera, Satessa Fugtige plejeservietter sensitiv, Biocura Fugtgivende renseservietter - til ansigt og øjne - med aloe vera ekstrakt og Biocura Fugtgivende renseservietter - til ansigt og øjne - med provitamin B5, Plaisir Cleansing facial wipes - all skin types og Dennis Knudsen Skin complex facial cleansing wipes - all skin types.

Alle produkter er købt og anmeldt i perioden august til december 2015.

FAKTA: Hvorfor er stoffet forbudt?

Som udgangspunkt må mistænkte kræftfremkaldende stoffer ikke bruges i kosmetik, med mindre EU's videnskabelige komité har vurderet, at det er sikkert. 

1. januar 2015 blev PHMB officielt klassificeret som mistænkt kræftfremkaldende og dermed forbudt.

Den videnskabelige komité har vurderet: On the basis of the data available, the SCCS concludes that Polyaminopropyl Biguanide (PHMB) is not safe for consumers when used as a preservative in all cosmetic products up to the maximum concentration of 0.3%. Derfor må stoffet ikke længere bruges.

SPT: PHMB er sikkert at anvende

I brancheforeningen for kosmetikproducenter, SPT, vurderer direktør Hanna Løyche, at PHMB ikke er forbudt i personlige plejeprodukter:

Hvorfor kan PHMB stadig findes i produkter til personlig pleje, når det har været forbudt siden januar 2015?
 
Vi deler ikke den fortolkning, at PHMB har været forbudt i kosmetiske produkter siden januar 2015, hvor PHMBs klassificering som CMR-stof fandt anvendelse. CMR-stoffer må gerne anvendes i kosmetiske produkter, hvis en risikovurdering viser, at anvendelsen er sikker.
 
Den seneste vurdering af PHMB foretaget af EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed konkluderer, at brugen af ​​PHMB på 0,3% og derover ikke anses for sikker i kosmetiske produkter, men er åben for, at et sikkert niveau kan findes under 0,3%.
 
Da det ligger os stærkt på sinde at dokumentere sikkerheden af ​ingredienser i kosmetiske produkter, har vi derfor forpligtet os til at foretage yderligere sikkerhedsundersøgelser af PHMB for at dokumentere den sikre anvendelse af PHMB i kosmetiske produkter. Vi er overbeviste om, at resultaterne af de undersøgelser vil bevise, at brugen er sikker.
 
Kosmetikforordningen kræver desuden, at alle produkter skal gennemgå en grundig sikkerhedsvurdering udført af en ekspert, før produktet må markedsføres. Forbrugerne kan derfor fortsat have tillid til, at produkterne på markedet med PHMB er sikre.

Konserveringsmidler spiller en vigtig rolle i kosmetiske produkter, fordi de er med til at sørge for, at produkterne er sikre at anvende for forbrugerne. Konserveringsmidlerne sikrer, at produkterne kan holde over tid og ikke får vækst af bakterier, gær eller skimmel, der kan udgøre en sundhedsrisiko for forbrugeren. PHMB er et konserveringsmiddel med unikke egenskaber og har været anvendt sikkert i mere end 25 år.
 
Hvad er industriens ansvar for at reducere forbrugernes eksponering for ingredienser, der har vist kræftfremkaldende, allergifremkaldende eller miljøfarlige virkninger?

Som med almindeligt køkkensalt handler det om doseringen. En ingrediens kan derfor sagtens anvendes sikkert i lave koncentrationer, selvom det kan have uønskede virkninger i høje koncentrationer.

Hvis et produkt har sådanne virkninger, er det ikke lovligt at markedsføre det.
 
Vores prioritet nummer et er at levere sikre produkter til forbrugerne. Dette er også et krav i kosmetikforordningen. Ikke alene sætter den en grænseværdi for sikker brug for en lang række ingredienser, men den kræver også, at alle produkter skal gennemgå en grundig sikkerhedsvurdering udført af en ekspert, før produktet kommer på markedet.

Miljøstyrelsen: Vi er overraskede over SPT's tilgang

I Miljøstyrelsen er funktionsleder i Kemikalieinspektionen Dorte Balle Hermansen overrasket over SPT's tilgang til sagen.

”Miljøstyrelsen er overrasket over SPTs og producenters og importørers tilgang i disse sager.

Forbuddet mod anvendelsen af PHMB i kosmetiske produkter er ikke en konsekvens af en ny eller tidligere omstridt regel, der fastsætter forbud mod anvendelse af CMR stoffer, dvs stoffer, som er kræftfremkaldende, mutagene og eller reproduktionstoksiske.  Efter den 1.december 2010 har det været forbudt at anvende CMR-stoffer (stoksiske), som blev klassificeret i kosmetiske produkter fra den dag, deres CMR-klassificering finder anvendelse i CLP-forordningen. Der er tale om et automatisk forbud, dvs. forbuddet skal ikke skrives ind i kosmetikforordningens bilag, men gælder direkte efter bestemmelserne i kosmetikforordningens art. 15. Hvis der er videnskabeligt  grundlag for at det vil være sikkert, kan EU fastsætte en undtagelse for en begrænset anvendelse af stoffet  

Det, der hidtil er sket, når et stof blev klassificeret som et CMR stof, har været, at produkter med stoffet er blevet trukket tilbage fra markedet. Det har Miljøstyrelsen også forudsat ville ske, da PHMB blev  klassificeret som et CMR stof med effekt fra den 1. januar 2015, og der ikke sideløbende blev fastsat en undtagelse.

Miljøstyrelsen har ved udgangen af 2015 modtaget mange indberetninger om, at produkter med PMHB stadig er på markedet. Der har på den baggrund bl.a. været drøftelser med SPT og en større producent, som har tilkendegivet, at de ikke anerkender forbuddet mod PHMB.

Miljøstyrelsen må derfor nu konstatere, at der er fortsat er en række produkter med PHMB på det danske marked, og at de produkter ikke vil blive fjernet ad frivillighedens vej. Miljøstyrelsen vil derfor træffe afgørelse om disse produkter allerførst i det nye år.”