Genbrugsplast i produkter må indeholde langt mere hormonkemi

30. okt 2018

Sort plast fra blandt andet tv, stereoanlæg eller anden elektronik kan blive genanvendt og brugt i nye produkter. Men det skaber et smuthul i loven, som baner vej for langt højere indhold af hormonforstyrrende stoffer.

sort_plast_-_uoensket_kemi.jpg

Genbrugsplast i produkter må indeholde langt mere hormonkemi
Foto: Getty Images

Genbrugsplast må indeholde langt mere hormonkemi

Når du kasserer dit gamle tv eller stereoanlæg, bliver den sorte plast genanvendt. Den hårde plast bliver for eksempel genbrugt til at lave hårclips, legetøjsrevolvere eller lignende produkter i sort plast.

Genanvendelse af plast er i sig selv godt for miljøet. Men det giver et uheldigt smuthul i loven for hormonforstyrrende stoffer.

De såkaldte flammehæmmere, som kan være hormonforstyrrende, må findes i op til 100 gange højere mængder i produkter af genbrugsplast.

Dette smuthul ønsker en lang række europæiske miljø- og forbrugerorganisationer – heriblandt Forbrugerrådet Tænk – at få lukket.

Flammehæmmere: Sådan undgår du dem i hjemmet

Test af produkter viser indhold af flammehæmmere

I en fælleseuropæisk test har organisationerne derfor undersøgt 430 forskellige forbrugerprodukter. Blandt de testede produkter var blandt andet køkkengrej, legetøj og hår-accessories i hårdt, sort plast.

De testede produkter indeholdt i 100 tilfælde de såkaldte flammehæmmere, som er kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

I 50 produkter var indholdet så højt, at det ville have været forbudt, hvis plasten havde været ny.

I Danmark var indholdet generelt lavt. Kun 6 ud af 20 produkter i testen indeholdt flammehæmmere i lave mængder.

Elektronik: Undgå uønskede flammehæmmere i tv og stereoanlæg

Forbrugerrådet Tænk: Luk smuthullet for hormonforstyrrende stoffer

”De testede produkter fra Danmark ser OK ud, og vi havde generelt svært ved at finde produkter af sort plast på det danske marked. Men resultaterne fra resten af Europa viser, at der er behov for at stramme loven op på dette område. Genanvendelse er godt, og vi skal have mere af det i forhold til at skabe en mere cirkulær økonomi. Men det giver ikke nogen mening at genanvende plast med problematiske kemikalier, der kan skade sundheden. Der er behov for en ensretning af lovgivningen, så vi kan få lukket dette smuthul for hormonforstyrrende stoffer.”

Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Se hele rapporten om undersøgelsen (eksternt link)

Det kan du gøre: Spørg forhandleren

I butikken kan du ikke selv se, om produkterne er lavet af genanvendt plast, som kan indeholde flammehæmmere.

Men er produktet lavet i sort, hårdt plast kan det tyde på, at det består af genanvendt plast fra elektronik.

Du er derfor nødt til at spørge forhandleren. Spørg om produktet indeholder genanvendt plast eller specifikt, om det indeholder flammehæmmere.

Du har ret til at få svar inden for 45 dage, hvis produktet indeholder flammehæmmere fra EU’s såkaldte kandidatliste over særligt problematiske kemikalier.

Du kan også bruge appen Tjek Kemien til at spørge om indhold af kemikalier fra kandidatlisten.

Sådan fungerer appen Tjek Kemien (link til tjekkemien.dk)

Bag om undersøgelsen

Sammen med 18 andre NGOer fra EU og EU's nabolande har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet produkter af hårdt, sort plast. Det har for eksempel været hårbøjler, hårclips, køkkenredskaber, legetøjsrevolvere og andet legetøj.

Resultaterne i undersøgelsen viser, at produkterne kan indeholde mistænkt hormonforstyrrende flammehæmmere – i mange til fælde i højere mængder, end det er tilladt i ny plast.

Derfor er der behov for at ensrette grænseværdierne for ny og genanvendt plast.

Forbrugerrådet Tænk Kemi medvirkede i undersøgelsen med 20 produkter fra det danske marked. Kun 6 produkter indeholdt flammehæmmere i lave mængder. Det danske marked klarede sig derfor bedre i undersøgelsen end de europæiske markeder generelt.

Se hele rapporten om undersøgelsen (eksternt link)