Børn: 10 gode råd til barndom uden uønsket kemi

15. mar 2019

Skal dit barn vokse op uden problematisk kemi? Støvsugning, miljømærker og håndtering af kemikalier kan hjælpe dig med at skabe en barndom uden uønsket kemi.

830webflmor_med_baby_i_koekken_billeder_002.gif

Børn kemi
Foto: Ulrik Jantzen

1. Indeklima: Støvsug og luft ud

Børn stormer rundt i hjemmet mellem støv, der kan indeholde ftalater, flammehæmmere og anden uønsket kemi. Kemien stammer blandt andet fra nye møbler, elektronik og legetøj.

Støvsuger du og tørrer støv af 1 gang om ugen i hele hjemmet, kan du hjælpe med at begrænse indholdet af uønsket kemi i dit hjem.

Luft også ud med gennemtræk 2 gange dagligt for at slippe af med kemikalier i luften. Luft ekstra ud, når I har lavet mad, og inden børnene skal sove.

Skab et godt indeklima med disse 4 videoer

2. Børneværelset: Vær opmærksom

I børneværelset skal du have særligt fokus på godt indeklima. Her kan børnene opholde sig i lang tid ad gangen, når de for eksempel leger og sover.

Luft ud og fjern støv fra værelset. Lad også gerne døren til børneværelset stå åben hele natten, så der kan komme frisk luft ind. Målinger har vist at koncentrationen af CO2 fra udåndingsluft kan blive for høj i løbet af natten, hvis rummet er lille, og der ikke er ventilation.

Nye møbler, madrasser med videre bør du lade stå til ”afdampning”, et par uger inden det kommer ind på børnenes værelse. Hvis værelset er nymalet, så vent gerne et par uger, inden barnet sover i værelset, så det meste er dampet af.

Børn udsættes for problematiske kemikalier på børneværelset (Undersøgelse fra Det Økologiske Råd af indeklimaet på børneværelser)

3. Kemikalier: Stil dem uden for børns rækkevidde

Faremærkede kemikalier skal børn holde sig langt væk fra. Børn kommer hvert år til skade med husholdningskemikalier.

Børnesikringer gør det svært for børn at åbne produkter – men sikringer gør det ikke umuligt for dem. Stil derfor kemikalierne et sted, hvor børnene ikke kan nå dem.

Kemikalier bør du ikke hælde i sodavandsflasker. Barnet kan tro, at det er uskadelig sodavand.

4. Hobbyprodukter: Undgå dem med faremærker

Faremærker bør du undgå, når du og dit barn bruger hobbyprodukter som lim eller maling.

Følg hobbyprodukternes brugsanvisning nøje. Vælg A-mærkede hobbyprodukter, der stiller krav til, at materialerne ikke er sundhedsskadelige.

Sprayprodukter bør børn holde sig fra. Sprayprodukter frigiver store mængder kemikalier til luften, som børnene kan indånde via de små dråber (aerosoler), der dannes i luften. Skal der sprayes, så gør det gerne udenfor.

Se, hvad de forskellige faresymboler betyder her

5. Legetøj: Køb uparfumeret eller svanemærket

Parfume hører ikke hjemme i legetøj, da udsættelse for parfume kan give parfumeallergi.

Svanemærket finder du på noget legetøj. Det betyder, at der er stillet skrappe krav til kemikalieindholdet i legetøjet for at sikre både dit barn og miljøet. Vælg gerne svanemærket legetøj, når du ser det - men udbuddet er ikke stort.

Gammelt, blødt plastlegetøj fra før 2007 bør du smide ud, da det kan indeholde ftalater.

Se liste over Svanemærket legetøj (link til Miljømærkning Danmarks hjemmeside)

Undgå uønsket kemi i legetøj med disse 10 tips

6. Mad: Spis varieret og gerne økologisk

Fødevarer kan indeholde problematiske kemikalier. Det kan være sprøjtemidler, miljøgifte eller kviksølv i store fisk.

Fisk er sundt for børnene, men undgå tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk som tun, gedde og haj. Børn under 3 år må ikke få tun på dåse, mens større børn helst skal have under en dåse om ugen.

Økologisk mad, der ikke er sprøjtet, er et godt valg til både dig og dine børn. Du kan også begrænse sprøjtemidler i mange grøntsager og frugt ved at vælge dansk. Spis også varieret.

Undgå pesticider i frugt og grønt med disse tips

Find gode råd om fisk til børn på Miljø og fødevareministeriets hjemmeside (eksternt link)

7. Emballage: Se efter miljømærket og begræns dåsemad

Svanemærket bagepapir og madpapir er at foretrække, da disse er fremstillet uden problematiske fluorstoffer, der kan bruges til at gøre papiret fedttæt. Opbevar altid din mad i emballage, der er beregnet til fødevarer.

Dåsemad og dåsesodavand kan indeholde stoffet bishphenol A i lakken på indersiden af dåserne. Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vælg derfor gerne fødevarer, der i stedet er på glas, i karton eller plastik.

Se, om du skal vælge dåse, pap eller glas, når du handler konserves

Få tips til at undgå fluorstoffer i bagepapir og madpapir

8. Børnetøj: Vask før brug  

Babytøj og børnetøj kan indeholde uønsket kemi fra produktionen. Vasker du tøjet inden brug, bliver en del af kemikalierne vasket ud.

Sengetøj, håndklæder og babyprodukter med tekstil (bæreseler, legetøj, etc.) bør du også vaske inden brug.

Miljømærker som Svanemærket eller Blomsten eller økologimærket GOTS sikrer dig tøj, der er blandt det mindst miljøbelastende. Mærkerne tager også hensyn til din sundhed. Du kan også se efter Oeko-tex 100.

Få flere tips til at undgå uønsket kemi i dit barns tøj

Miljømærker: Det betyder Svanen, Blomsten og alle de andre mærker

9. Plejeprodukter: Se efter svanemærket og brug Kemiluppen

Plejeprodukter kan indeholde både allergifremkaldende og mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Smør derfor ikke dit barn ind i for mange cremer og salver.

Svanemærkede produkter er blandt dem, som vi anbefaler – og gerne varianter med anprisningen ’Uden parfume’ eller ’Parfumefri’. Parfume hører ikke hjemme i plejeprodukter til børn.

Kemiluppen kan hjælpe dig med at tjekke dine plejeprodukter for uønsket kemi.

Brug kemiluppen til at tjekke dit barns kosmetik og plejeprodukter

Mindsk den uønskede kemi i dit barn plejeprodukter med disse tips

10. Kemitest: Find gode valg af baby- og børneprodukter

Børneprodukter testes ofte i Forbrugerrådet Tænk Kemi. Du kan blandt andet finde test af kemien i:

  • højstole
  • autostole
  • kombivogne
  • køreposer

Du kan begrænse dit barns samlede udsættelse for uønskede kemikalier ved at vælge baby- og børneprodukter, der får god bedømmelse i kemitest.

Testene finder du under 'Børn og Gravide' her på kemi.taenk.dk

 

Min Baby - App til nye forældre

Med appen Min Baby fra Komiteen for Sundhedsoplysning kan du følge din babys udvikling. Appen er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Læs om appen Min Baby (link til sundhedsoplysning.dk)

Relaterede artikler