Grill: Sådan begrænser du uønskede tjærestoffer
grill800.jpg

Grillmad skal helst være uden tjærestoffer
Grillen syder og sprutter i de danske haver, så snart solen kigger frem.
Men som grillejer skal du helst huske et par gode råd, hvis du vil undgå tjærestoffer i kødet.
Tjærestoffer – kendt som PAH’er – kan øge risikoen for at få kræft.
Sølvpapir kan være problematisk til sure fødevarer
Undgå branket kød
Kræftfremkaldende tjærestoffer findes i kød, der bliver branket og sort på grillen.
- Undgå derfor at branke kødet.
- Skær sorte skorper af det kød, der bliver branket. Sorte skorper kan indeholde store mængder af kræftfremkaldende PAH’er.
Pesticider: Slip for dem i frugt og grønt
Grill ved indirekte varme
Tjærestoffer kan også sætte sig på kød, når røgen oser fra grillen. Det sker særligt, hvis fedtet drypper ned i kullene.
I en kuglegrill kan du grille indirekte. Det vil sige, at du kan have kullene i siderne og have dit kød i midten.
På den måde undgår du, at fedtet drypper ned på kullene. Du kan også bedre sørge for, at du ikke steger kødet for voldsomt, så det bliver sort.
Marinade kan hjælpe på vej
Du kan også bruge marinade med eksempelvis hvidløg, hvis du vil nedsætte risikoen for at branke grillkød.