Grøn pesto: Vælg én uden uønsket kemi

27. aug 2018

En test af grøn pesto fra Forbrugerrådet Tænk viser indhold af problematiske stoffer i flere mærker. Se, hvilken der får den bedste bedømmelse.

groen-pesto-vaelg-en-uden-uoensket-kemi.jpg

Grøn pesto: Vælg én uden uønsket kemi
Foto: Getty Images

Test af pesto viser indhold af uønsket kemi

Grøn pesto kan indeholde uønsket kemi i relativt høje mængder. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk.

I testen viser flere mærker indhold af enten uønskede mineralske olier eller blødgørende ftalater. Indholdet er dog ikke så højt, at det vurderes at være direkte sundhedsskadeligt.

Uønsket kemi i fødevarer kan bidrage til din samlede udsættelse for hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer, som samlet set kan være problematisk – den såkaldte cocktaileffekt.

Derfor er det en god ide at undgå disse stoffer, hvor du kan.

Cocktaileffekten – hvad er det?

1 pesto indeholdt uønskede mineralske olier

Løgismose Pesto Verde var én af de få pestoer, som fik en positiv smagsvurdering i Forbrugerrådet Tænks test. Men denne pesto har et højt indhold af såkaldte mineralske olier.

Mineralske olier er en gruppe uønskede olier, der kan komme fra flere forskellige kilder i produktionen. De kan for eksempel være kræftfremkaldende eller ophobe sig i lever og milt.

Mineralolier er derfor generelt uønskede i fødevarer. Løgismose har ikke ønsket at kommentere fundet af mineralsk olie i Løgismose Pesto Verde.

Se hele testen af grøn pesto på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Pesto indeholdt uønskede blødgørere

Den grønne pesto af mærket Il Fornaio var én blandt flere pestoer med et bemærkelsesværdigt højt indhold af såkaldte ftalater eller andre blødgørere.

Ftalater kan være hormonforstyrrende, og flere af stofferne står blandt andet på EU’s liste over særligt problematiske stoffer. I Il Fornaio-pestoen var der fund af ftalatet DEHP, som er bekræftet hormonforstyrrende i mennesker.

Foodpeople er ansvarlig for pesto af mærket Il Fornaio. Virksomheden oplyser, at den har valgt at tilbagetrække alle produktionsdatoer af Il Fornaio grøn pesto. Denne beslutning er taget på baggrund af en risikovurdering fra Fødevarestyrelsen.

Il Fornaios pesto havde også indhold af ftalat, da Forbrugerrådet Tænk Kemis testede i 2016 (link til test)

Forbrugerrådet Tænk: Ikke første gang at test viser ftalat-indhold

“Vi kan i testen se, at det er svært fuldstændig at undgå forurening fra ftalater. Men de pestoer, der dumper testen på grund af dette, har et væsentligt højere indhold end de øvrige. I 2016 testede Forbrugerrådet Tænk Kemi også for ftalater i pesto, og der blev også fundet et højt indhold af ftalater i Il Forniaos pesto dengang.”

Camilla Udsen, seniorrådgiver, fødevarepolitik i Forbrugerrådet Tænk.

Denne pesto fik bedste bedømmelse

Omhu Basilikumpesto fra Menu er den pesto, som får den bedste bedømmelse i Forbrugerrådet Tænks test.

Pestoen er stort set fri for uønsket kemi, og den klarer sig også godt i forhold til testens øvrige kriterier.

Se hele testen af grøn pesto på taenk.dk (log ind eller bliv medlem)

Derfor kan uønskede ftalater havne i din pesto

De uønskede ftalater kan havne i din pesto, hvis ingredienser under produktionen er i kontakt med plastik, som er blødgjort med ftalater.

Der findes grænseværdier for, hvor meget denne plastik fra produktionen må indeholde af ftalater. Men der findes ingen grænser for, hvor meget der må være i den færdige madvarer.

Flere ftalater er bekræftet hormonforstyrrende i mennesker (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)