Gulvpuslespil: 3 gode råd til at undgå uønsket kemi

15. mar 2019

Puslespilsmåtter kan du finde i mange hjem med små børn. Her er 3 tips til, hvad du skal kigge efter, når du køber.

gulvpuslespil-3-gode-raad-til-at-ungdaa-uoensket-kemi.gif

Gulvpuslespil: 3 gode råd til at undgå uønsket kemi
Foto: Getty Images

1. Gå efter et CE-mærket gulvpuslespil

Legetøj skal leve op til strengere kemikaliekrav end andre produkter, der ikke er legetøj. CE-mærket er virksomhedens måde at sige, at gulvpuslespillet er dækket af reglerne for legetøj.

CE-mærket er derfor en god mærkning at kigge efter, når du vælger gulvpuslespil. Vær dog opmærksom på, at der ikke føres nogen kontrol med mærket. Så det er udelukkende producentens egen garanti, du får med mærket.

Puslespilsmåtter kan være dyre, og derfor overvejer nogle forældre alternativer. Det kan for eksempel være at købe gulvfliser til camping og bruge dem som legegulve.

Gulvfliser og andre lignende produkter skal dog ikke leve op til samme kemikaliekrav som CE-mærket legetøj. Derfor anbefales det at gå efter produkter, der er godkendt som legetøj, hvis du vil undgå problematiske kemikalier.

Undgå uønsket kemi i legetøjet med disse 10 tips

2. Spørg, om gulvpuslespillet er frit for formamid

Gulvpuslespil til babyer og små børn på det danske marked indeholdt ikke problematiske stoffer, da de blev testet i 2015. Testen var et europæisk samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og andre europæiske forbrugerorganisationer.

Testen viste dog, at 11 gulvpuslespil fra det europæiske marked indeholdt problematisk kemi. Der var tale om såkaldt formamid i 5 produkter.

Formamid er i EU klassificeret som skadeligt for forplantningsevnen

Spørg gerne forhandleren eller producenten, om gulvpuslespillet er testet for formamid.

Skab en barndom uden uønsket kemi

3. Brug kluden og næsen, inden du tager gulvpuslespillet i brug

Legetøj er altid en god ide at vaske eller tørre af med en klud, før børnene går i gang med at lege med det. På den måde fjerner du eventuelle restkemikalier fra produktionen.

Hvis skumgummigulvet lugter ’kemisk’, er det en god ide at lade det ligge til udluftning et par uger, inden du tager det i brug. Gulvpuslespillet kan godt afdampe kemikalier i begyndelsen. Derfor kan det være en god ide at lade det afgasse inden brug.

Se, hvad du kan gøre, når en ny legetøjsdille bliver populær