Hårfarve: Allergifremkaldende stoffer bekymrer forskere og myndigheder

5. sep 2016

Allergifremkaldende stoffer er svære at undgå i permanente hårfarver, medmindre det er ren hennafarvning. Både Videncenter for Allergi og Miljøstyrelsen er betænkelige over stofferne. Se vores 5 gode råd, før du farver.

haarfarve-allergifremkaldende-stoffer-bekymrer-forskere-og-myndigheder.gif

Hårfarve: Allergifremkaldende stoffer bekymrer forskere og myndigheder
Foto: iStock

Nyfarvet hår kan give eksem og kløe

Allergifremkaldende stoffer er svære at undgå i hårfarver til hjemmefarvning. Det viser Forbrugerrådet Tænk Kemis gennemgang af 83 hårfarver i Kemiluppen. 64 produkter indeholdt stoffer, som er meget allergifremkaldende, mens 6 andre indeholdt stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Konsekvenserne af nyfarvet hår kan blive eksem, kløe og blærer. I svære tilfælde kan du få vejrtrækningsproblemer og voldsomme hævelser i ansigtet, så øjnene knap kan åbnes.

PPD og PTD er ekstremt allergifremkaldende

Nogle af de mest problematiske stoffer i de permanente hårfarver er PPD og PTD, der af EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed er vurderet som ekstremt allergifremkaldende.

PPD og PTD er samtidig meget udbredte i de traditionelle permanente hårfarver til hjemmebrug. Så vil du farve hår permanent, er de svære at undgå.

Læs mere: 'Naturlige' hårfarver kan vildlede forbrugerne.

Hennafarve er et alternativ

Hennafarver udgør ikke samme risiko for allergi, som de traditionelle permanente hårfarver. Men de kan primært farve hår i røde nuancer.

Videncenter for Allergi: Indholdsstoffer kan give voldsomme reaktioner

”De stoffer, der findes i permanent hårfarve, kan give så voldsomme reaktioner, at det kan ende med indlæggelse og behandling. Vælger du at farve hår, er det derfor vigtigt, at du på alle måder undgår at få farve på huden. Hvis det alligevel sker, skal den fjernes med det samme.”

Jeanne Duus Johansen, centerleder af Videncenter for Allergi.

Miljøstyrelsen: Vi vil gerne have eksempelvis PPD forbudt

”Allergifremkaldende stoffer er et vigtigt fokusområde i Danmark, men det er også et vanskeligt område, fordi det er så individuelt, hvem der bliver ramt. Når det så er sagt, er der stoffer, der er så allergifremkaldende, at vi gerne vil have dem forbudt – det er eksempelvis PPD.”

Bettina Ørsnes Larsen, tekniker i Miljøstyrelsen

5 gode råd: Det kan du gøre

  • Overvej, om det er nødvendigt for dig at farve hår
  • Striber eller skyllefarvning kan være en god idé fremfor permanent helfarvning
  • Brug appen Kemiluppen til at scanne dit hårfarveprodukt for PPD, PTD og andre allergifremkaldende hårfarvestoffer  og parfume.
  • Køb hennabaseret og parfumefri hårfarver, hvis du vil minimere risikoen for allergi.  
  • Undgå at få hårfarve på huden. Fjern det med det samme, hvis det alligevel sker.

Læs mere: Gode råd før du farver hår.

Fakta: Hvad er PPD og PTD?

PPD (P-phenylenediamine) og PTD (Toluene-2,5-diamine) er farvestoffer, der blandt andet anvendes i hårfarver til både mørke og lyse nuancer. De er ekstremt allergifremkaldende og kan give en allergisk reaktion ved kontakt med huden. Reaktionen kan være voldsom med hævelse og væskende sår eller vise sig som eksem.

PPD- og PTD-allergi opstår typisk efter have fået farvet hår eller ved at arbejde som frisør. PPD-allergi kan også opstå efter have fået en midlertidig tatovering.

Allergien er kronisk, men kan svækkes med tiden ved at undgå kontakt med hårfarver.

En test kan vise, om du er allergisk over for PPD og PTD.