Høretelefoner: Dem kan du købe - dem skal du undgå

20. apr 2015

Ftalater i 2 sæt høretelefoner, PAH’er i 2 andre og organisk tin i 1 sæt. Det var resultatet, da Forbrugerrådet Tænk Kemi testede 16 høretelefoner.

830hoeretelefoner.jpg

Hovedtelefoner har hormonforstyrrende stoffer
Foto: Istock

Hormonforstyrrende kemi i høretelefoner

Høretelefoner er i tæt kontakt med huden i lang tid og er et produkt, der i høj grad bruges af unge.

Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt problematiske stoffer i 5 ud af 16 høretelefoner.

  • Discountkæden Tigers indeholdt ftalatet DEHP.
  • Gum Comfort (L'oreille bouton) indeholdt flere ftalater - DIBP, DINP og DEHP.
  • Bose (FreeStyle Earbuds) indeholdt PAH'er.
  • B&O (Beoplay Form 2i) indeholdt PAH'er.
  • Bose (SoundTrue AE) indeholdt organisk tin.

Se, hvilke høretelefoner vi anbefaler - gå til testens resultater

Børn og unge er særligt sårbare

Børn og unge er særligt sårbare over for problematiske stoffer som for eksempel ftalater, PAH'er og organiske tinforbindelser. Stofferne er ikke forbudte i høretelefoner. Men de er uønskede, fordi de er mistænkt for at være henholdsvis hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at være skyld i blandt andet lav sædkvalitet hos drenge og for tidlig pubertet hos piger.

Tiger fjerner dele med ftalater

I høretelefonerne fra Tiger målte vi et højt indhold af det hormonforstyrrende ftalat DEHP. Tiger forklarer, at butikskæden har udskiftet materialerne i høretelefonerne.

"Selv om produktet overholder lovkravet, har vi fra Tigers side en klar målsætning om at mindske – og så vidt muligt helt undgå – brugen af ftalater. Dette arbejder vi konstant på, og i det konkrete tilfælde har vi allerede udskiftet materialerne i øredelen og andre dele med hudkontakt på de nyeste produkter," siger kvalitetschef i Tiger, Leonardo Schirripa.

B&O vil udfase problematiske PAH'er

B&O producerer høretelefonen Beoplay Form 2i, der i testen viser højt indhold af PAH'er. Virksomheden understreger, at den holder sig inden for lovens grænser, men tager testens resultat til efterretning.

"Der skal ikke herske tvivl om, at vi hos Bang & Olufsen tager Forbrugerrådet Tænk Kemis test ganske alvorligt, og vi vil på den baggrund nu undersøge, hvordan vi kan udfase de problematiske PAH’er i det pågældende produkt," siger Britt Vroue, product environmental consultant i Bang & Olufsen.

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener:

”Vi er i tæt hudkontakt med høretelefoner, og vi har dem på over lang tid. Høretelefoner er også et produkt, som i udpræget grad bruges af de helt unge. Derfor er det uacceptabelt, at høretelefoner indeholder problematiske kemikalier som for eksempel ftalater, der er hormonforstyrrende,” siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.