Kemiluppen bruges i videnskabelig artikel om parfumestoffer

11. okt 2017

Videncenter for Allergi har haft allergifremkaldende parfumestoffer under lup i en stor undersøgelse, som bygger på data fra appen Kemiluppen.

kemiluppen-bruges-i-videnskabelig-artikel.gif

Kemiluppen bruges i videnskabelig artikel om allergifremkaldende parfumestoffer
Foto: Benjamin Media

Kemiluppen tjekker dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi

Kemiluppen er en app, der skal gøre det lettere for dig at tjekke, om for eksempel din deodorant, creme eller shampoo indeholder uønsket kemi eller parfumestoffer.

Med appen kan du scanne stregkoden på et plejeprodukt. Derefter får du at vide, om produktet indeholder stoffer, som for eksempel er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Appen har omkring 10.000 kosmetiske produkter i sin database. Du kan selv sende produkter ind til kemitjek, hvis for eksempel din bodylotion ikke allerede findes i appen.

Sådan sender du produkter ind til tjek i Kemiluppen.

Videnskaben kan bruge data fra Kemiluppen

I Kemiluppen er det ikke kun dig selv og andre forbrugere, du hjælper, når du sender produkter ind til tjek.

Forskere fra Videncenter for Allergi har netop afsluttet en undersøgelse af mere end 5.000 parfumerede plejeprodukter i Kemiluppen.

Undersøgelsen har udmøntet sig i en videnskabelig artikel, som bygger på viden fra Kemiluppens database over produkter.

Forskerne har kunnet se, hvor mange af de parfumerede plejeprodukter, der indeholdt de såkaldt deklarationspligtige parfumestoffer, som kan være særligt allergifremkaldende.

Hvad er deklarationspligtige parfumestoffer? Se de 26 stoffer her (link til Astma-Allergi Danmarks hjemmeside).

Forsker: Interessant at produkter er valgt af forbrugerne

”At få adgang til Kemiluppens data har været en unik mulighed for at kunne undersøge forekomsten af de deklarationspligtige parfumestoffer i et så stort et antal produkter, som det har været tilfældet. Det har også været interessant, at produkterne, der er undersøgt i vores studie, er udvalgt af danske forbrugere, og ikke af en forsker.”

Niels Højsager Bennike, Læge, Ph.d-studerende, Videncenter for Allergi

Videnskabelig artikel med Kemiluppen-data: Læs undersøgelsens konklusioner her (eksternt link).

Hyppige allergener fandtes kun i få plejeprodukter

Videncenter for Allergi konstaterede i undersøgelsen blandt andet, at nogle af de parfumestoffer, som flest har allergi overfor, kun fandtes i under 1 procent af de parfumerede produkter i Kemiluppen.

Læge og Ph.d-studerende Niels Højsager Bennike mener blandt andet, at det kan skyldes, at disse parfumestoffer bruges i koncentrationer, der er så lave, at de ikke skal deklareres på produkterne.

Den videnskabelige artikel håber han, kan være med til at skubbe i retning af, at alle allergifremkaldende parfumestoffer skal deklareres i kosmetik og personlige plejeprodukter – uanset hvilke mængder de optræder i.

Kemiluppen: Hent appen her.

Et stort antal undersøgte produkter – selv i internationalt perspektiv

Undersøgelser af parfumestoffer i plejeprodukter på det danske marked har tidligere været i meget mindre målestok. Selv i et internationalt perspektiv er antallet af undersøgte produkter stort, forklarer Niels Højsager Bennike fra Videncenter for Allergi.

Kvaliteten af data fra Kemiluppen er også meget høj, mener han og henviser til det set-up, der findes i Kemiluppen i forhold til at validere ingredienslister hos den ansvarlige virksomhed.

Kemiluppen: Hent appen her.

Videnskabelig artikel med Kemiluppen-data: Læs undersøgelsens konklusioner her (eksternt link).

Relaterede artikler