Kemiluppens julekalender: 24 populære 'grønne' plejeprodukter

24. dec 2016

Kemiluppens julekalender åbner hver dag frem mod jul en låge med det mest populære 'grønne' produkt i én af appens produktkategorier. 24. december er der fokus på ansigtscreme.

matas_natur_24h_ansigtscreme_24_december.jpg

Kemiluppens julekalender ansigtscreme
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

24. december: Ansigtscreme

Matas Natur 24h Ansigtscreme er den mest populære ansigtscreme i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Læs mere: Test af kemien i 53 ansigtscremer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår!

I begyndelsen af 2017 kan du blandt andet se frem til kemitest af universalrengøring, vaskemidler og imprægnering på kemi.tænk.dk.

God juleaften.

23. december: Læbepomade

Änglamark Lip Balm er den mest populære læbepomade i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at Chesebrough Kløver Vaseline er det mest scannede produkt i hele Kemiluppen.

Produktet er placeret under ’Læbepomader’ i Kemiluppen, da mange netop bruger det til at smøre på læberne.

Læs mere: Test af kemien i 89 læbepomader.

22. december: Tandpasta

Zendium Classic er den mest populære tandpasta i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Læs mere: Test af kemien i 32 tandpastaer.

Vidste du, at fluor i tandpasta hedder uorganisk fluor og findes i form af såkaldt fluorid. Fluorid forebygger huller i tænderne ved at styrke tændernes emalje.

Fluorid har ikke de samme uheldige egenskaber som fluorstoffer i for eksempel pizzabakker, mikroovnspopcorn eller visse typer bagepapir.

Læs mere: Hvad er forskellen på fluor i tandpasta og perfluorerede stoffer?

21. december: Flydende håndsæbe

Neutral Hand Wash er den mest populære flydende håndsæbe i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at der findes 49 flydende håndsæber i Kemiluppen med den bedste kemibedømmelse. Hvis håndsæber indeholder uønsket kemi, er det ofte blandingen kathon, der består af de allergifremkaldende konserveringsmidler methylisothiazolinone (MI) og methylchloroisothiazolinone (MCI).

Læs mere: Test af kemien i håndsæber.

20. december: Solcreme

Derma Sollotion SPF 30 er den mest populære solcreme i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at du skal smøre rigeligt solcreme på kroppen flere gange i løbet af dagen, hvis du opholder dig i solen på rejsen – særligt efter en svømmetur, hvor selv de ’vandfaste’ cremer mister faktor. Husk, at hvis du er sydpå, skal du bruge højere faktor end i Danmark, hvor faktor 15 ofte er tilstrækkeligt. Midt på dagen er det bedste solråd at holde sig i skyggen.

Soltøj og hat er også gode løsninger, når du skal ud i solen på ferien.

Læs mere: Test af kemien i solcreme.

19. december: Mascara

Nilens Jord Black Volume er den mest populære mascara i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at mange mascaraer ikke har ingredienslister på produktet, da pladsen er trang på den lille beholder.

Du har altid ret til at se ingredienslisten i butikken, før du køber. Den hænger ofte som en lille bog eller stykke papir på hylden med mascaraer. Spørg forhandleren, hvis du ikke kan finde den.

Kemiluppen har i alt 15 mascara med den bedste bedømmelse.

Her kan du se, hvad dine rettigheder er i forhold til mærkning, når du køber kosmetik (link til Miljøstyrelsens hjemmeside).

18. december: Bodylotion

Beauté Pacifique Xtra dry skin er den mest populære bodylotion i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at bodylotion er et såkaldt ’leave on-produkt’. Det vil sige, at det er et produkt, der bliver på huden i lang tid, efter at du har puttet det på ligesom cremer, deodoranter og lignende.

Her er det en ekstra god ide at begrænse brugen af uønsket kemi og for eksempel gå efter Svanemærket og Den Blå Krans. Leave-on produkter har ind i mellem strengere krav til, hvilke indholdsstoffer der må være i. For eksempel må der fra februar 2017 ikke længere være det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinone) i produkterne.

Stoffet må til gengæld fortsat gerne tilsættes i ’rinse off’-produkter, som du hurtigt skyller af huden efter brug, for eksempel shampoo og håndsæbe.

Læs mere: Test af kemien i bodylotion.

17. december: Scrubs og peeling til ansigtet

Matas Natur Ansigtspeeling E-vitamin & økologisk aloe vera er den mest scannede scrub i Kemiluppen, der samtidig har fået den bedste bedømmelse i appen.

Vidste du, at Kemiluppen har 7 scrubs/peeling med den bedste kemibedømmelse. 5 af dem er fra Matas, mens de to sidste er fra Plaisir og Trine’s Wardrobe.

16. december: Balsam

Neutral Conditioner er den mest populære balsam i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at Neutral vinder i alt 4 kategorier i Kemiluppens julekalender. Med dagens førsteplads i balsam-kategorien er den oppe på 3. Men det kan altså afsløres, at der kommer endnu én inden juleaften.

Hud vs. hårprodukter: Derfor skal du tjekke cremen før shampooen.

15. december: Læbestift

Nilens Jord Lipshine er den mest populære læbestift i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at du kan følge med i de seneste nyheder i Kemiluppen ved at gå ind i appens menu og trykke på ’seneste’ eller ’notifikationer’. Her finder du henholdsvis de seneste produkter, der er blevet tjekket i appen, og de seneste nyheder fra Kemiluppen.

Læs mere: Brug så lidt kosmetik til børn som muligt.

14. december: Barberskrabere

Matas Barberskrabere er den mest populære barberskraber i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at indholdsstofferne, som Kemiluppen tjekker i barberskrabere, sidder i den såkaldte lubrastrip, der skal gøre barberingen mere behagelig. Der findes i alt 18 barberskrabere i Kemiluppen, der får den bedste bedømmelse.

Læs mere: Test af kemien i barberskrabere.

13. december: Fodpleje

Matas Fod- & Hælkur er den mest populære fodpleje i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at du kan vælge mellem 27 fodplejeprodukter i Kemiluppen den bedste kemibedømmelse, hvis du vil slutte dagen af med et fodbad til dine ømme fødder. Foruden Matas er det blandt andet fra mærkerne Levevis, Vores Pharma og Faaborg Pharma.

Se alle fodplejeprodukter i appen Kemiluppen. Gå ind i menuen kategorier, tryk derefter på kropspleje og gå til sidst ind på fodpleje.

12. december: Teatersminke

Cinema Secret Blood Gel er den mest populære teatersminke i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at hvis du bruger en fed creme under teatersminken, beskytter du huden, og cremen er nemmere at få af igen. Så slipper du for at ligne et halloween-monster dagen derpå.

Læs mere: Her er 9 sminker uden uønsket kemi.

11. december: Babyolie

Neutral Baby Skin Oil er den mest scannede slags babyolie i Kemiluppen, der samtidig har fået den bedste bedømmelse.

Vidste du, at der findes 26 babyolier i Kemiluppen med den bedste kemibedømmelse. Får en babyolie en lav bedømmelse i Kemiluppen, er det typisk på grund af indhold af parfume. Vil du undgå parfume i plejeprodukter, kan du gå efter mærket Den Blå Krans eller produkter, der direkte skriver ’Uden parfume’.

Læs mere: Parfumeindhold kan være svært at gennemskue, hvis det er tilsat som konservering.

10. december: Deodorant

Neutral 0% Antiperspirant roll-on er den mest populære deodorant i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at det i dag er Kemiluppens 1-års fødselsdag. Siden 10. december 2015 har mere en 160.000 hentet appen og brugt den over 3 millioner gange.

Læs mere: Test af kemien i 115 deodoranter.

9. december: Barberskum

Änglamark Barberskum er den mest populære barberskum i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at Kemiluppens brugere har sendt 4 slags barberskum ind til tjek, som viste sig at indeholde fluorstoffer. Det fund var overraskende, da du normalt ikke støder på fluorstoffer i personlige plejeprodukter. Fluorstoffer er lovlige at bruge. Men de er svært nedbrydelige i miljøet, og forskere har af mange omgange udtrykt bekymringer om dem.

Læs mere: Her findes fluorstoffer i barberskum, cremer og mascara.

8. december: BB-creme

Maybeline Dream Pure BB Light SPF 15 er den mest scannede BB-creme i Kemiluppen, der samtidig har fået den bedste bedømmelse i appen.

Vidste du, at du kan trykke på hjertet ’favorit’, når du er inde på et produkt i Kemiluppen. Herefter kan du altid finde produkter, som er dine ’favoritter’, under menupunktet af samme navn.

7. december: Babysalve

Matas Baby Zinksalve er den mest scannede babysalve med den bedste bedømmelse.

Vidste du, at Forbrugerrådet Tænk Kemi generelt anbefaler at bruge så få plejeprodukter til babyer som muligt. Det mindsker udsættelsen for kemiske stoffer ud fra et forsigtighedshensyn.

Læs mere: 11 gode råd til barndom uden uønsket kemi.

6. december: Aftershave

Matas Men After Shave Balm uden parfume sensitiv hud er den mest populære aftershave i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at der findes i alt 6 aftershaves i Kemiluppen med den bedste bedømmelse. Får en aftershave en lav bedømmelse i appen, er det ofte for indhold af mistænkt hormonforstyrrende stoffer (parabener, BHT eller cyclopentasiloxane). En lav bedømmelse til en aftershave kan også skyldes indhold af PHMB (polyaminopropyl biguanide), som er klassificeret som muligt kræftfremkaldende.

Læs mere: Appen Kemiluppen tjekker dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi

5. december: Babyvådservietter

Rema 1000 Vådservietter er den mest scannede slags vådservietter i Kemiluppen, der samtidig har fået den bedste bedømmelse.

Vidste du, at Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke anbefaler vådservietter til daglig brug. Du skal se det som et kosmetisk produkt, som bliver på barnets hud efter brug. Vådservietter kan være gode, når du er på farten, men til daglig brug anbefales vaskeklud og vand.

4. december: Neglelak

Nilens Jord Nail Polish er den mest populære neglelak i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at det er en god idé at lufte ud, når du bruger neglelak og neglelaksfjernere – især hvis der er børn i rummet. Negleprodukterne kan indeholde opløsningsmidler, der fordamper til luften, hvor du kan indånde dem.

Læs mere: Her er 5 gode kemiråd, når du bruger neglelak.

Læs mere: Test af kemien i 62 neglelakker.

3. december: Hårvoks

Matas Hard Mud Wax er den mest populære hårvoks i Kemiluppen, som får den bedste bedømmelse.

Vidste du, at hårvoksen ID Hair Extreme Titanium er det næstmest scannede produkt af alle i Kemiluppen. Hårvoksen indeholder dog et enkelt uønsket stof og en række parfumestoffer, og derfor får den ikke den bedste bedømmelse med på vejen.

Læs mere: Test af kemien i hårvoks.

2. december: Håndpleje

Matas Glycerin håndcreme er den mest scannede håndcreme i Kemiluppen, der samtidig har fået den bedste bedømmelse i appen.

Vidste du, at der findes i alt 71 håndcremer i Kemiluppen med den bedste kemibedømmelse – blandt andet også af mærkerne Allison, Urtekram og Änglamark.

Støder du på uønsket kemi i håndcremer, er det ofte ingredienser, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende (fx parabener, cyclopentasiloxane eller antioxidanten BHT).

Disse ingredienser er ikke problematiske i det enkelte produkt. Men det kan de være i forhold til den såkaldte cocktaileffekt – det at du kan blive udsat for uønsket kemi fra mange kilder i din hverdag.  

Læs mere: Cocktaileffekten – hvad er det?

1. december: Shampoo

Neutral Shampoo Normal er den mest scannede shampoo i Kemiluppen, der samtidig har fået den bedste bedømmelse.

Læs mere: Test af kemien i 72 shampooer.

Vidste du, at shampoo er et såkaldt ’rinse-off’-produkt. Du vasker shampooen af huden, kort tid efter at det er kommet på. Derfor er du ikke udsat for kemien i shampooen i lige så lang tid som ved cremer, deodoranter eller bodylotion.

Læs mere: Hud eller hårprodukter - tjek cremen før shampooen.

Relaterede artikler