Kosmetik til børn: Brug så lidt som muligt

25. nov 2021

Børn kan pynte sig med sminke, neglelak og parfume. Men huskereglen er: jo mindre, des bedre.

kosmetik_til_boern_brug_saa_lidt_som_muligt.jpg

Kosmetik til børn - brug så lidt som muligt
Foto: Getty Images

Sminke til børn bør du holde på et minimum

Makeup er ofte et hit blandt veninderne allerede tidligt i folkeskolen. Ligeledes er parfumer, cremer og anden kosmetik.

Børn er dog mere følsomme over for kemikalier end voksne, og i løbet af en lang barndom vil de møde uønsket kemi i mange andre produkter.

Tænk derfor en ekstra gang over, hvor meget sminke og andre plejeprodukter dine børn skal have lov til at smøre på huden.

Smart app: Tjek dit barns kosmetik for uønsket kemi med Kemiluppen

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Børn optager kosmetik gennem huden

Kemien i produkterne kan børnene optage gennem huden. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvad de bruger og i hvor store mængder.

Kosmetik indeholder en masse forskellige kemikalier, og det kan være svært at overskue, hvilke der er OK.

Huskereglen er: jo mindre kosmetik, des bedre for børnenes sundhed.

Test: Find en læbepomade uden uønsket kemi

Deodoranter, parfume og creme kan give allergi

Parfume kan give allergi. Jo oftere børnene møder stofferne, des større er risikoen for, at de kan udvikle allergi.

Parfumeallergi kan især komme fra:

 • Deodorant
 • Parfume
 • Creme

Parfumeallergi kan i tidlige stadier være kendetegnet ved udslæt i armhulen efter brug af en parfumeret deodorant.

Vi anbefaler generelt at undgå parfume i alle produkter til børn.

Få 5 tips til, hvordan du mindsker risikoen for parfumeallergi

Svanemærkede produkter er gode valg

Svanemærket stiller en række krav til, hvilke kemiske stoffer der må være i produkterne. Der er både taget hensyn til miljøet og til din sundhed.

Svanemærket kosmetik og plejeprodukter indeholder for eksempel ikke mistænkte hormonforstyrrende stoffer som parabener. Svanemærkede produkter er derfor det lette valg at gå efter.

Parfume skal du stadig kigge efter. Svanemærkede produkter kan godt indeholde parfume. Gå gerne efter dem, hvor der står ’uden parfume’ eller ’parfumefri’ på emballagen.

Miljømærker: Få styr på Svanen, Blomsten og alle de andre

Børnekosmetik købt online - vær opmærksom

Børnekosmetik købt online på wish.com, aliexpress.com eller Amazon.com er ofte ikke deklareret. Det er ikke lovligt i henhold til EU's kosmetikforordning.

Er der ikke nogen indholdsdeklaration kan du ikke vide, hvilke stoffer barnet udsættes for. Brug derfor ikke produkter uden indholdsdeklaration.

Køb gerne kosmetik og pleje inden for EU

Magasingaver kan indeholde parabener

Børne- og ungdomsblade indeholder ofte små kosmetikgaver.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere fundet det mistænkt hormonforstyrrende stof propylparaben i gaverne.

 • Undgå parabener i produkter til børn og unge ved at tjekke ingredienslisten for stoffer, hvis navn indeholder "paraben".
 • Kontakt forlaget og gør dem opmærksom på, at du ikke ønsker parabener i produkterne fra dem, hvis du er utilfreds med gaverne.

Forstå, hvorfor parabener er problematiske

Velkomstboks fra Vi Unge indeholdt ét ulovligt produkt og flere problematiske produkter

Gratis kosmetikgaver i børne- og ungdomsblade er værd at overveje en ekstra gang

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i juni 2019 tjekket kemien i en velkomst-goodieboks Fra Vi Unge. Denne fulgte med, når man tegnede et Vi Unge-abonnement.

I velkomstboksen fandt vi både på et produkt med ulovlige indholdsstoffer og flere andre produkter med problematisk kemi.

Forbudte allergifremkaldende konserveringsmidler var med i pakken

Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone er allergifremkaldende konserveringsmidler. Stofferne er så problematiske, at EU i 2015 besluttede, at stofferne ikke længere skulle være tilladt i såkaldt leave-on-kosmetik. Det vil sige kosmetik og plejeprodukter, der bliver på huden, som for eksempel creme. Fra april 2016 måtte leave-on-produkterne med disse konserveringsmidler ikke længere sælges.

Med i velkomstpakken var en leave-in balsam "Milk_shake Whipped cream leave-in foam", som indeholdt de to forbudte konserveringsmidler. På trods af forbuddet har produktet fundet vej til de unge i 2019 - 3 år efter forbuddet.

Gaveboksen sælges ikke længere

Aller, der udgiver Vi Unge, har efter vores henvendelse fjernet tilbuddet med goodieboksen fra deres hjemmeside. De fortæller også, at de er i gang med at sikre, at de berørte kunder bliver kontaktet. De henviser til, at de som fast praksis ved aftaleindgåelse med leverandører og samarbejdspartnere fremsender handelsbetingelser med krav om, at produkter skal overholde lovgivningen. Aller kommenterer ikke på de andre produkter i boksen, der overholder lovgivningen, men indeholder problematisk kemi.

Firmaet bag velkomstpakken, Goodiebox, beklager og har kontaktet alle deres abonnenter via e-mail og undskyldt for det ulovlige produkt. De berørte kunder vil modtage erstatningsprodukter. De oplyser, at det er 2 år siden, at de har leveret boksen til Vi Unge.

Vurdering af plejeprodukter i Vi Unge Goodieboxen

Nedenfor kan du se, vi fandt i produkterne.

4 produkter med dårligste kemibedømmelse –”C”:

 • Milk_shake Whipped cream leave-in foam. Produktet får laveste kemibedømmelse for allergifremkaldende konserveringsmidler Methylchloroisothiazolinone og Methylisothiazolinone, der ikke er tilladt i leave-in produkter som dette. Derudover indeholder produktet Bht og Bha, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og Imidazolidinyl urea, der er et allergifremkaldende konserveringsmiddel. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

 • Mesauda Milano Shine flex nail polish 87. Produktet får laveste kemibedømmelse for Benzophenone-1 , der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

 • Formula 10.0.6. Pores be pure mud mask. Produktet får laveste kemibedømmelse for Salicylic acid, Methylparaben og Propylparaben. Alle tre stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og Salicylic acid er også mistænkt for at være skadeligt for forplantningsevnen.

 • Sleek MakeUP i-Divine mineral based eyeshadow palette au naturel 601. Produktet får laveste kemibedømmelse for Propylparaben og Methylparaben, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

2 produkter med middel kemibedømmelse ”B”

 • Palmolive Feel glamorous pampering shower gel. Produktet indeholder parfume og stoffer, der kan være problematisk for miljøet.

 • Rimmel Scandaleyes reloaded 001 black. Indeholder et stof, der kan være problematisk for miljøet.