Legetøj: 5 gode kemiråd når ny dille bliver populær

23. aug 2018

Squishies, fidgetspinners eller slim. En ny dille kan lynhurtigt blive populær. Men flere sager har vist, at du skal være opmærksom på uønsket kemi.

legetoej-vaer-kritisk-naar-en-ny-dille-opstaar.jpg

Legetøj: Vær kritisk når en ny dille opstår
Foto: Getty Images

Legetøj: En ny dille kan opstå lynhurtigt

En ny legetøjsdille kan opstå lynhurtigt og blive meget populær. Det er for eksempel set med squishies, fidgetspinners og slim.

Børn og unge får pludselig en enorm interesse for en ny slags legetøj. Derefter går det hurtigt med at importere produkterne til danske butikker.

Uønsket kemi skal du dog være opmærksom på, når en legetøjsdille opstår.

Sager har vist, at produkterne kan have problemer med uønskede kemikalier.

Læs mere: Derfor skal du smide dine squishies ud

5 gode kemiråd: Det kan du gøre, når en ny legetøjsdille bliver populær

Vær kritisk. Står du og skal købe legetøj, som pludselig er blevet en ny, populær dille? Så tænk en ekstra gang over, om du stoler på, at produktet er sikkert. Gør du ikke det, så lad være med at købe det.

Brug næsen. Lugter produktet for eksempel kraftigt ”kemisk” eller meget parfumeret, kan det være en grund til at være på vagt. Lad produktet dampe af udenfor eller i et bryggers. Overvej at klage til forhandleren, hvis lugten varer ved.

Vask legetøjet. Det er en god ide at vaske legetøjet af med en våd klud, inden børnene får dem i hænderne. På den måde kan du vaske nogle af kemikalierne fra produktionen væk. Kan legetøjet tåle en tur i vaskemaskinen, er det altid en god ide at gøre inden brug.

Køb ikke direkte fra Kina. Undlad at købe kinesiske legetøjsprodukter fra ikke-europæiske hjemmesider som for eksempel wish.com. Kina har ikke de samme kemikaliekrav som EU og Danmark. Derfor er risikoen større for, at du køber produkter med uønskede kemikalier, som er ulovlige i Danmark.

Spørg i butikken. Du kan spørge om legetøjet for eksempel indeholder kemikalier fra EU’s såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Er der indhold af disse kemikalier, skal forhandleren giver dig besked inden for 45 dage. Du kan også bruge appen Tjek Kemien til at spørge om indhold af disse kemikalier.

Sådan fungerer appen Tjek Kemien (link til tjekkemien.dk)

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Vær kritisk - sikkerheden kan blive glemt i farten

”Din kritiske sans er meget vigtig, når en ny legetøjsdille pludselig opstår. Vi har set flere eksempler på, at forhandlere kan få meget travlt med at importere de nye, populære produkter. Her har sager om blandt andet squishies og fidgetspinners vist, at der ikke har været taget tilstrækkeligt hensyn til, om produkterne indeholdt ulovlige, skadelige kemikalier. Ansvaret for produkternes sikkerhed ligger som udgangspunkt hos forhandlerne. Selvom myndigheder kan tjekke, hvis de for eksempel har en mistanke om, at der er problemer, er det vigtigt, at du også selv er kritisk.”

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Anmeld ulovlige produkter til Miljøstyrelsen

Hvis du mener, at du har købt et produkt, som ikke overholder kemikaliereglerne, kan du anmelde det til Miljøstyrelsen.

Her anmelder du ulovlige produkter (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)