Mademballage: 4 tips til at undgå problemkemi nær din mad

14. aug 2020

I konservesdåser eller genbrugspap kan der findes uønskede kemikalier, som er i tæt kontakt med din mad. Se, hvor du skal være opmærksom i mademballage.

mademballage-4-tips-til-at-undgaa-problemkemi-naer-din-mad_1.jpg

Mademballage: 4 tips til at undgå problemkemi nær din mad
Foto: Getty Images

Konserves: Køb glas eller pap fremfor dåser

Dåser med flåede tomater, kokosmælk eller lignende kan indeholde bisphenol A i lakken på dåsens inderside.

Bisphenol A er et stof, som EU har bekræftet er hormonforstyrrende i mennesker. Derfor er det uønsket i tæt kontakt med dine madvarer.

Glas overfører ikke problematiske stoffer til konserveret mad og er derfor et bedre kemivalg.

Glas med konserveret mad skal du dog lade stå oprejst i skabet. Der kan være uønskede stoffer i belægningen i låget. Disse stoffer kommer i langvarig kontakt med maden, hvis glasset ligger ned.

Papkartoner indeholder generelt ikke uønsket kemi. Indersiden af kartonen er dækket af en overfladebehandling, som ofte er af polyethylen. Forskere vurderer, at dette stof er uproblematisk.

Læs mere: Skal du vælge dåse, pap eller glas?

Kolonialvarer: Undgå direkte kontakt med papemballage

Pasta, gryn og knækbrød. Det er eksempler på kolonialvarer, som ikke bør være i langvarig, direkte kontakt med en papæske eller papirspose.

Genbrugspap og papir – som bruges til emballagen til disse madvarer – kan indeholde såkaldte mineralske olier. Disse kan være mistænkt for at være kræftfremkaldende eller ophobe sig i kroppens organer.

Vælg derfor helst kolonialvarer, som ikke er i direkte kontakt med pap- eller papiremballage.

Du kan også pakke kolonialvarer i pap- og papiremballage over i en anden beholder, som er beregnet til kontakt med fødevarer. Det kan for eksempel være en glaskrukke eller lignende.

Plastikemballage er bedre reguleret end pap og papir og er derfor også et bedre kemivalg. Mange madvarer i pap- eller papiremballage har også et lag plast mellem pappet eller papiret og selve maden.

Hvordan skal maden opbevares? Få tips i For resten-appen fra Forbrugerrådet Tænk (link til taenk.dk)

Fluorstoffer: Vær opmærksom på pizzabakker, popcornsposer og bagepapir

Fluorstoffer har været i emballage som pizzabakker, bagepapir, engangstallerkner, mikroovnspopcornposer og lignende.

I Danmark er det per 1. juli 2020 ikke længere tilladt at bruge fluorstoffer i pap- og papiremballage.

Butikkerne må sælge det, som de har på hylderne. Derfor er det en god ide at gå efter Svanemærket, hvor du kan.

Pizzaen skal ud af papæsken, når du kommer hjem og over på en tallerken. Så undgår du, at den er længe i kontakt med uønskede stoffer i pizzabakken.

Se alle test og gode råd under fanen ’Mad og køkken’

Test: Følg med i fødevaretest på kemi.taenk.dk

Fødevareemballage tester Forbrugerrådet Tænk Kemi ofte. Det sker for at holde øje med uønskede kemikalier, som kommer i kontakt med mad.

Du kan løbende se test af emballagen til populære madvarer på kemi.taenk.dk/test.

Følg Forbrugerrådet Tænk Kemi på Facebook, hvor test løbende bliver offentliggjort