Markedsføring: Kan du regne med ’milde og sensitive’ produkter?

30. okt 2017

Cremer, shampooer og andre plejeprodukter er ofte prydet med udtryk, som skal få dig til at tro, at netop dette produkt er mildere end de andre på hylden.

markedsfoering-kan-du-regne-med-milde-og-sensitive-plejeprodukter.gif

Markedsføring: Kan du regne med ’milde og sensitive’ plejeprodukter?
Foto: Getty Images

Markedsføring: Hvad må virksomhederne skrive?

Markedsføringen af for eksempel cremer og shampooer skal i EU følge nogle generelle regler for de såkaldte anprisninger.

Anprisninger er de udsagn, som du kan finde på produktet. Nogle skriver for eksempel, at de er:

  • Milde
  • Hypoallergene
  • Sensitive
  • Dermatologisk testede

Loven siger, at anprisningerne skal være rigtige og dokumenterede. De skal være ærlige, rimelige, og du skal let kunne forstå dem.

I sager om vildledende markedsføring er det på baggrund af disse retningslinjer, at Miljøstyrelsen skal vurdere, om et produkt er vildledende markedsført.

Konkrete anprisninger har dog sjældent klare, faste krav. Du har derfor svært ved at vide, hvad der egentlig gemmer sig bag de forskellige anprisninger.

Kemiluppen: Tjek dine plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Dermatologisk testet

’Dermatologisk testet’ er en anprisning, som du finder på mange plejeprodukter. Anprisningen kan give dig indtryk af, at dette produkt er testet mere, end konkurrenten på den anden hylde.

Anprisningen ’dermatologisk testet’ kræver, at produktet er testet på mennesker. Denne test skal ske under tilsyn af en dermatolog. Men det er svært at vide, hvad det derudover dækker over.

  • Hvordan er produktet testet?
  • Hvad var resultatet af testen?

Det findes der ikke klare krav til.

’Allergitestet’, ’Klinisk testet’ og lignende anprisninger har samme problemstilling.

Hypoallergen

Hypoallergen betyder ’mindre allergifremkaldende’. Cremer med anprisningen ’hypoallergen’ vil signalere, at de er mindre allergifremkaldende end andre tilsvarende cremer.

’Hypoallergen’-anprisningen findes der endnu ikke specifikke regler for.

Test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at ’hypoallergene’ plejeprodukter godt kan indeholde allergifremkaldende parfumestoffer.

Allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified er det pejlemærke, du skal gå efter, hvis du vil nedsætte risikoen for allergi.

Disse allergimærker sikrer, at en lang række allergifremkaldende stoffer ikke findes i produktet.

Læs mere: 'Allergivenlig' shampoo og balsam indeholder allergifremkaldende stoffer

Sensitive

Nogle produkter anpriser at være ’sensitive’ eller til sensitiv hud.

’Sensitive’ giver let et indtryk af, at produktet ikke udgør en allergirisiko. Men heller ikke denne anprisning er der meget specifikke krav til.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet flere plejeprodukter med en ’sensitive’-anprisning, der samtidig indeholdt allergifremkaldende stoffer.

Miljøstyrelsen har i den forbindelse vurderet, at disse 'sensitive' produkter vildleder, når de samtidig indeholder allergifremkaldende parfumestoffer. Hvorvidt ’Sensitive’ er vildledende, vil dog altid bygge på Miljøstyrelsens vurdering af det konkrete produkt.

Læs mere: Niveas 'sensitive' creme med parfumestoffer er vildledende markedsføring

Uden parabener

Parabener er konserveringsmidler, som bruges til at holde blandt andet bakterier og svampe ude af plejeprodukter.

Parabener er dog mistænkt for at være hormonforstyrrende. Nogle af dem er forbudte i plejeprodukter, og andre er forbudte i plejeprodukter til børn fra 0 til 3 år.

’Uden parabener’, ’paraben free’ og ’no parabens’ er nogle af de anprisninger, som du kan finde på produkter, der vil vise, at de er uden de uønskede konserveringsmidler.

En stikprøve fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viste dog i efteråret 2017, at plejeprodukter med disse udtryk godt kunne indeholde andre stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Brug appen Kemiluppen til at tjekke produkterne for anden uønsket kemi.

Læs mere: Plejeprodukter 'uden parabener' kan indeholde anden uønsket kemi

Læs mere: Derfor er parabener problematiske

Mild, ren og skånsom

Produkter med anprisninger som ’mild’, ’ren’ eller ’skånsom’ bør ikke indeholde stoffer med stor allergirisiko. Sådan lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen.

Milde, rene og skånsomme produkter bør desuden heller ikke have meget høj eller lav pH-værdi.

Men der er ikke et egentlig krav til indhold af for eksempel parfume eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Appen Kemiluppen eller miljø- og allergimærkerne kan hjælpe dig med at undgå eller begrænse disse ingredienser.

Kemiluppen: Tjek dine plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Naturlig markedsføring

Producenter markedsfører ofte produkter som naturlige enten via navnet eller billeder på emballagen.

’Naturlige’ produkter er dog ikke nødvendigvis uden problematiske stoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi fik for eksempel i sommeren 2017 medhold i, at 4 ’naturlige’ hårfarver var vildledende markedsføring. Hårfarverne indeholdt farvestoffer, som EU’s videnskabelige komité har vurderet som ekstremt allergifremkaldende.

Vil du have naturlige indholdsstoffer, kan du gå efter naturkosmetikmærkninger som NaTrue og BDIH. Mærkerne stiller krav til, at ingredienserne skal være naturligt fremstillede. Plejeprodukterne må dog stadig indeholde parfume eller planteekstrakter, der kan give allergi.

Læs om NaTrue og BDIH i vores guide til miljømærker

Økologisk kosmetik

Økologimærker til kosmetik findes der ikke nogen officielle af i Danmark eller EU.

Økologimærkerne administreres af en række private aktører. Kriterierne for certifikater kan være ret forskellige, og kravene er sjældent lige stramme.

Ecocert er et af de mest udbredte øko-mærker på plejeprodukter. Mindst 10 procent af ingredienserne i produktet skal være økologiske for at få mærket.

Miljømærker: Få styr på Svanen, Blomsten og alle de andre mærker

3 gode kemiråd: Begræns uønsket kemi
  • Tjek med Kemiluppen. Appen giver let svar på, om der er problematiske ingredienser i kosmetik og personlige plejeprodukter
  • Gå efter miljø- og allergimærker. Svanemærket garanterer, at der er stillet krav til, at der for eksempel ikke er mistænkt hormonforstyrrende stoffer i produktet. Med allergimærker som Den Blå Krans og Allergy Certified undgår du en lang række allergifremkaldende stoffer.
  • Gå efter anprisninger som ’uden parfume’, ’parfumefri’ eller ’fri for parfume’. Produkter med disse anprisninger må ifølge Miljøstyrelsen ikke indeholde parfumestoffer.

Kemiluppen: Tjek dine plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Anprisninger: Flere EU-regler i vente

Plejeprodukter er under behandling af en arbejdsgruppe i EU.

Den vil fastsætte kriterier for forskellige anprisninger, blandt andet betegnelsen hypoallergen.