Markedsføring: Kan du gennemskue ’milde og sensitive’ produkter?

6. jun 2019

Cremer, shampoo og andre plejeprodukter kan markedsføre sig med at være for eksempel milde eller naturlige. Få hjælp til at gennemskue anprisningerne.

markedsfoering-kan-du-regne-med-milde-og-sensitive-plejeprodukter.gif

Markedsføring: Kan du regne med ’milde og sensitive’ plejeprodukter?
Foto: Getty Images

Hvad må virksomheder skrive på produktet?

Plejeprodukter som cremer, olier og shampoo kan være prydet med anprisninger, der skal få produkterne til at lyde mildere og mere skånsomme end andre produkter på hylden.

Anprisninger er de udtryk, som du kan se markedsført på produktet. Nogle virksomheder skriver for eksempel, at produkterne er:

 • Sensitive
 • Dermatologisk testede
 • Naturlige
 • Milde og skånsomme

Kan du regne med anprisningen?

Loven siger, at anprisninger skal være rigtige og dokumenterede. De skal være ærlige, rimelige, og lette at forstå.

Anprisningerne har dog sjældent klare, faste krav.

Produkter, der udgiver sig for at være nænsomme ved huden, kan derfor godt indeholde stoffer, som er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

Her kan du anmelde uønskede effekter fra produkter

Sensitive produkter

Plejeprodukter kan markedsføre sig som ’sensitive’ eller til sensitiv hud.

’Sensitiv’ giver let et indtryk af, at produktet ikke udgør en allergirisiko. Men kravene til denne anprisning er ikke særlig specifikke. Der må for eksempel gerne være allergifremkaldende parfumestoffer i "sensitive" produkter.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet flere ’sensitive’ plejeprodukter, der samtidig indeholdt allergifremkaldende stoffer.

Kemiluppen er en app, der blandt andet fortæller dig, hvis et produkt indeholder allergifremkaldende stoffer. Brug appen, eller gå efter allergimærker som Den Blå Krans og Allergy Certified, hvis du vil undgå allergifremkaldende stoffer.

Kemiluppen: Tjek dine plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Mild, ren og skånsom

Produkter med anprisninger som ’mild’, ’ren’ eller ’skånsom’ bør ikke indeholde stoffer med stor allergirisiko. Sådan lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen.

Milde, rene og skånsomme produkter bør desuden heller ikke have meget høj eller lav pH-værdi.

Men der er ikke et egentlig krav til indhold af for eksempel parfume eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Appen Kemiluppen eller miljø- og allergimærkerne kan hjælpe dig med at undgå eller begrænse disse ingredienser.

Dermatologisk testet

’Dermatologisk testet’ er en anprisning, som du finder på mange plejeprodukter. Anprisningen kan give dig indtryk af, at produktet er testet ekstra grundigt.

’Dermatologisk testet’ betyder, at produktet er testet på mennesker. Denne test skal ske under tilsyn af en dermatolog. Men det er svært at vide, hvad udtrykket derudover dækker over.

 • Hvordan er produktet testet?
 • Hvad var resultatet af testen?

Det findes der ikke klare krav til.

’Allergitestet’, ’Klinisk testet’ og lignende anprisninger har samme problemstilling. Du bør derfor ikke tillægge disse anprisninger stor betydning.

Naturlige produkter eller ingredienser

Producenter markedsfører ofte produkter som naturlige. Enten via navnet eller billeder på emballagen.

’Naturlige’ produkter er dog ikke nødvendigvis uden problematiske stoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere fundet ekstremt allergifremkaldende stoffer i 4 hårfarver, der markedsførte sig som naturlige.

Naturlige ingredienser og planteekstrakter som for eksempel rose, lavendel og citrus kan indeholde parfumestoffer, som kan give allergi, selvom ingredienserne er naturligt fremstillede.

Gå efter allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified , hvis du helt vil undgå parfume. Vælg naturkosmetikmærkninger som NaTrue og Ecocert, hvis ingredienserne skal være naturligt fremstillede.

Læs om NaTrue og BDIH i vores guide til miljømærker

Økologisk kosmetik

Økologimærker til kosmetik findes der ikke nogen officielle af i Danmark eller EU.

Økologimærkerne administreres af en række private aktører. Kriterierne for certifikater kan være forskellige og er sjældent lige stramme.

Ecocert er et af de mest udbredte øko-mærker på plejeprodukter. Mindst 10 procent af ingredienserne i produktet skal være økologiske for at få mærket. Kosmetik og plejeprodukter med økologimærker kan godt indeholde naturlige ingredienser, der kan give allergi.

Få styr på Svanen, Blomsten og alle de andre mærker

Hypoallergen

Hypoallergen betyder ’mindre allergifremkaldende’. Cremer med denne anprisning vil signalere, at de er mindre allergifremkaldende end andre tilsvarende cremer.

Test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere vist, at ’hypoallergene’ plejeprodukter godt kan indeholde allergifremkaldende parfumestoffer.

Fra sommeren 2019 skal ’hypoallergene’ produkter være uden en række allergifremkaldende stoffer. Produkterne kan dog fortsat godt indeholde parfume.

Allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified er din bedste garanti for at undgå en lang række allergifremkaldende stoffer.

'Allergivenlig' shampoo og balsam indeholder allergifremkaldende stoffer

Uden parabener

Parabener er konserveringsmidler, som bruges til at holde blandt andet bakterier og svampe ude af plejeprodukter. Stofferne er dog mistænkt for at være hormonforstyrrende og er i nogle tilfælde forbudte.

’Uden parabener’, ’paraben free’ og ’no parabens’ er nogle af de anprisninger, som du har kunnet finde på produkter, der vil vise, at de er uden disse konserveringsmidler.

Fra sommeren 2019 er det dog ikke længere tilladt at anprise sit produkt med ”fri for parabener” og lignende. Det har EU besluttet. Forbuddet gælder også andre anprisninger om fravær af i øvrigt lovlige stoffer.

Produkter med denne slags anprisningre kan dog sagtens indeholde andre stoffer, som er problematiske. Det viste en stikprøve fra Forbrugerrådet Tænk Kemi i efteråret 2017.

Plejeprodukter 'uden parabener' kan indeholde anden uønsket kemi

3 tips: Undgå uønsket kemi i plejeprodukter

 • Tjek med Kemiluppen. Appen giver let svar på, om der er problematiske ingredienser i kosmetik og personlige plejeprodukter uanset anprisning.
   
 • Gå efter miljø- og allergimærker. Svanemærket garanterer, at der er stillet krav til, at der for eksempel ikke er mistænkt hormonforstyrrende stoffer i produktet. Med allergimærker som Den Blå Krans og Allergy Certified undgår du en lang række allergifremkaldende stoffer.
   
 • Gå efter anprisninger som ’uden parfume’, ’parfumefri’ eller ’fri for parfume’. Produkter med disse anprisninger må ifølge Miljøstyrelsen ikke indeholde parfumestoffer.

Kemiluppen: Tjek dine plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Anprisninger: Nye retningslinjer per juli 2019

EU har lavet nye retningslinjer for anprisninger af plejeprodukter. De nye retningslinjer træder i kraft i juli 2019.

Disse retningslinjer slår fast at flere ”fri for…” anprisninger heriblandt ”fri for parabener” ikke længere vil være tilladte.

Forbuddet gælder dog hverken ”fri for parfume” eller ”fri for farvestoffer”. Disse to anprisninger er fortsat tilladte, så længe produkterne ikke indeholder stoffer med de pågældende egenskaber.

Kravene til produkter med anprisningen ”hypoallergen”, der betyder mindre allergifremkaldende, er også blevet præciseret.

Se EU's tekniske dokument med de nye retningslinjer for anprisninger af kosmetik og plejeprodukter (eksternt link til PDF)