Mug på din mad: Hvad gør du?

24. sep 2015

Mug på dine fødevarer er skimmelsvampe, som kan producere svampegift. Det generelle råd, når du støder på mug, er: Smid det ud.

mug-paa-broed-web.gif

Mug-på-brød.
Foto: Istock

1. Brød med mug

Brød med mugpletter skal du altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden at du kan se det.

Se test: Kemi i emballage til fødevarer.

2. Frugt og grønt med mug

Saftig frugt og grønt som tomat, agurk, vindruer og blommer skal du altid smide i skraldespanden, hvis der mug i eller på dem. Det er især vigtigt, at du kun bruger helt friske bær og frugter, hvis du laver syltetøj, saft eller mos.

Æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin. Det skal du være særligt opmærksom på, hvis du presser frugterne til saft. Skær æblet over og kig efter, om det er råddent.

  • Ved gulerødder, kål og andre grøntsager med lavere indhold af vand kan du nøjes med at fjerne den del af grøntsagen, der er ramt af mug.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.

3. Syltetøj og nødder med mug

Syltetøj skal du altid kassere, hvis der er mugpletter. Svampegift kan have spredt sig til hele glasset. Det samme gælder nødder – hold særligt øje med, om paranødder er mugne i midten.

Se test: Kemi i låg til marmelade.

4. Mælkeprodukter med mug

Mælkeprodukter som cremefraiche, fløde og bløde oste skal du ekspedere direkte videre i skraldespanden, hvis de er angrebet af mug.

  • På hårde oste kan du nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går 1 centimeter rundt om mugpletten.

5. Kød med mug

Kød skal også ud, hvis der er mug at se. Du kan for eksempel ikke nøjes med at fjerne den mugne plet på leverpostejen eller kødpålægget.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside 'Mad med mindre kemi'.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Relaterede artikler