’Naturlige’ hårfarver kan vildlede forbrugerne

6. sep 2016

Hårfarver bryster sig af at være særligt skånsomme, plantebaserede eller naturlige, men indeholder problematiske farvestoffer ligesom andre hårfarvemidler på markedet. 4 produkter er meldt til Miljøstyrelsen for vildledende markedsføring.

naturlige-haarfarver-kan-vildlede-forbrugerne.gif

Naturlige hårfarver kan vildlede forbrugerne
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

 

Opdateret: Miljøstyrelsen har givet medhold i, at flere af udtrykkene på hårfarverne er ulovlig markedsføring (link til artiklen).

Hårfarve kan indeholde allergifremkaldende stoffer

I permanent hårfarve støder du ofte på problematiske stoffer, som kan være skyld i eksem, kløe og blærer. Forbrugerrådet Tænk Kemis tjek af 83 hårfarveprodukter til hjemmebrug viste, at 64 af dem indeholdt farvestoffer, som er meget allergifremkaldende.

Hårfarve-ingredienser som for eksempel PPD og PTD bliver af EU’s videnskabelige komité vurderet som ekstremt allergifremkaldende.

Læs mere: Allergifremkaldende stoffer i hårfarve bekymrer forskere og myndigheder - se 5 gode råd før du farver.

’Naturlige’ hårfarver er ingen sikkerhed

’Naturlige’ eller ’økologiske’ hårfarveprodukter er ikke nødvendigvis bedre end konventionelle produkter, når det kommer til allergifremkaldende stoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet PPD eller PTD på ingredienslisten i mange hårfarver – også i nogle af dem, der markedsfører sig som naturlige, mildere eller med økologiske indholdsstoffer.

4 hårfarver er nu meldt til Miljøstyrelsen for vildledende markedsføring.

4 ’naturlige’ hårfarver med PPD

  • Naturigin skriver ”økologisk baseret,” ”ægte skønhed er økologisk”, ”naturigin er naturlig og ren” og ”rene skånsomme økologiske ekstrakter”.
  • Tints of Nature skriver ”sundere hårfarve” og ”økologiske ingredienser”.
  • Sanotint angiver ”naturlige planteekstrakter” og ”langt sikrere at anvende” (er nu fjernet fra hjemmesiden, red.).
  • Herbatint markedsføres som ”nænsom og unik” og ”til følsom hud”.

Astma-Allergi Danmark: Forvirrende for forbrugerne

”For forbrugerne virker det jo forvirrende. Især når vi ved, at mange i forvejen – fejlagtigt – tror, at naturlige og økologiske produkter er bedre, og vi samtidig ved, at forbrugerne har svært ved at gennemskue en varedeklaration.”

Betina Hjorth, rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark

Læs mere: Gode råd før du farver hår.

Kosmetikbranchen: Det giver forbrugerne en falsk tryghed

”Permanent hårfarve kræver en vis form for kemi, uanset om du står med et produkt med økologiske ingredienser i eller ej. Det skal have noget effektivt i sig for at dække de grå hår. Naturlige farvestoffer kan også fremkalde allergi, og derfor er man ikke ’home safe’ alene ved at vælge produkter, der markedsføres som naturlige (…) Det giver forbrugerne en falsk tryghed, hvis man påstår, at et permanent hårfarveprodukt med eksempelvis PPD er ’sundt, grønt og naturligt’.”

Helle Fabiansen, direktør i brancheforeningen SPT

Det siger producenterne

Naturigin

”Vores brandnavn er Naturigin Organic Beauty, da vi også sælger certificeret økologisk shampoo, der er bedre for hårfarven og er dokumenteret 98 procent naturlig (...) Der er PPD i vores hårfarve, fordi du ikke kan dække grå hår godt nok uden. Vi har dog prøvet at gøre Naturigins permanente hårfarve så skånsom som mulig. Koncentrationen af PPD er meget lav sammenlignet med tilsvarende produkter, og vi bruger ikke ammoniak i vores hårfarve.”

Sanotint

”Jeg vil gerne tage kraftigt afstand fra, at Sanotint skulle vildlede forbrugerne. Tværtimod. Vi skriver, at der er naturlige planteekstrakter i vores produkt, hvilket er helt korrekt. Vi er udmærket klar over, at PPD kan være allergifremkaldende, men vi har allerede reduceret PPD-indholdet, og pakken har den lovpligtige ingrediensliste.”

Claus Jønsson, adm. direktør i Plan Organic, der sælger Sanotint

Tints of Nature

Tints of Natures marketingmanager, Claire Payne, bekræfter, at virksomhedens hårfarve blandt andet indeholder PPD for at kunne dække grå hår. Men mængden er ”den mindst mulige” – i gennemsnit 0,42 procent. Det tilladte maksimum i EU er 4 procent. Trods indholdet af PPD bruges ord som ’økologisk’ og ’sundere’. Virksomheden henviser til, at det skyldes, at den bruger naturlige og økologiske ingredienser.

Herbatint

”Det er generelt for alle naturlige og ikke-naturlige permanente hårfarver, at de indeholder PPD for at kunne være i stand til ordentligt at dække de grå hår. Hvor går PPD-grænsen specifikt for, at man må kalde sine produkter for naturlige hårfarver, når samtlige andre naturlige hårfarver på markedet også indeholder PPD? Især når det i Herbatints tilfælde er meget lave værdier af PPD til stede. Grunden til, at vi mener, at Herbatint kan markedsføre sig som ”plejende”, ”naturlig” og ”beskyttende” er, at produkterne også har et indhold af planter og urter, hvoraf størstedelen er økologiske. Disse er med til at gøre resultatet varende og grundigt.”

Assia Popova, Dermavita

Det siger Miljøstyrelsen

Bettina Ørsnes Larsen fra Miljøstyrelsen kan ikke vurdere anprisningerne på de forskellige hårfarver uden at have produkterne i hånden. Det kræver en udredning fra både jurister og teknikere at vurdere, om forbrugerne bliver vildledt eller ej, og sondringen er ikke altid let.

”På nogle produkter er det ikke selve indholdsstofferne eller produktet, de kalder naturlige, men derimod resultatet, altså en ’naturlig’ hårfarve. Hvis det fremgår tydeligt nok, er der ikke tale om vildledning af forbrugerne. Der bliver altid lagt vægt på, hvordan markedsføringen opfattes af den gennemsnitlige forbruger,” siger Bettina Ørsnes Larsen.

Fakta: Hvad er PPD og PTD?

PPD (P-phenylenediamine) og PTD (Toluene-2,5-diamine) er farvestoffer, der blandt andet anvendes i hårfarver til både mørke og lyse nuancer. De er ekstremt allergifremkaldende og kan give en allergisk reaktion ved kontakt med huden. Reaktionen kan være voldsom med hævelse og væskende sår eller vise sig som eksem.

PPD- og PTD-allergi opstår typisk efter have fået farvet hår eller ved at arbejde som frisør. PPD-allergi kan også opstå efter have fået en midlertidig tatovering.

En test kan vise, om du er allergisk over for PPD og PTD.