Neglehærdere: Vær opmærksom på uønsket stof

14. dec 2018

Neglehærdere skal gøre bløde og flossede negle stærkere. Men vær opmærksom på, om din neglehærder indeholder problematiske kemikalier.

neglehaerdere-vaer-opmaerksom-paa-dette-stof.jpg

Neglehærdere: Vær opmærksom på dette stof
Foto: Getty Images

Neglehærdere bruges hyppigt i perioder

Neglehærdere kan du bruge til at gøre dine negle stærkere, hvis de er bløde eller flossede.

I brugsvejledningen på neglehærdere står der typisk, at du skal putte det hyppigt på neglene i nogle uger for derefter at fortsætte brugen i mindre omfang.

Hyppig brug af neglehærdere kan betyde, at du ofte er i kontakt med indholdsstofferne. Disse stoffer kan desuden fordampe til luften, som du indånder.

Læs mere: Neglelak – 5 gode kemiråd

Uønsket kemi findes i flere neglehærdere

Neglehærdere kan indeholde problematiske kemikalier som for eksempel stoffet formaldehyd. Det er et af de stoffer, der kan være med til at gøre neglen stærkere.

Formaldehyd er et såkaldt CMR-stof. Det er klassificeret i EU som mistænkt for at være kræftfremkaldende. Samtidig er det velkendt, at formaldehyd kan give allergi.

Herôme og OPI er mærker, hvis neglehærdere kan indeholde formaldehyd (per december 2018). Begge mærker har også neglehærdere uden formaldehyd.

3 neglehærdere er i december 2018 anmeldt til myndighederne for formaldehyd-indhold. Læs mere i fanen under artiklen.

Hormonforstyrrende kemi findes også i neglehærdere

Formaldehyd er ikke det eneste uønskede stof i neglehærdere. Andre problematiske stoffer er for eksempel:

 • benzophenone-1
 • benzophenone-3
 • triphenyl phosphat

Stofferne er lovlige i kosmetik. Men de er alle mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Uønsket kemi er ikke problematisk for sundheden i den enkelte neglehærder. Men det er en god ide at nedsætte den samlede ”cocktaileffekt” af for eksempel hormonforstyrrende stoffer, som du kan møde i mange forskellige produkter.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

4 tips hvis du vil bruge neglehærdere

 • Tjek din neglehærder med appen Kemiluppen. I appen er der enkelte neglehærdere, der får den bedste bedømmelse. Neglehærdere med topkarakter i Kemiluppen er uden formaldehyd og stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
   
 • Luft ud, når du bruger neglehærder og andre negleprodukter - også selvom produkterne får den bedste bedømmelse i Kemiluppen. Produkterne afdamper kemikalier til luften, som du kan indånde.
   
 • Undgå at få indholdet af neglehærdere og andre negleprodukter på huden. Så mindsker du din udsættelse for kemiske stoffer.
   
 • Læs ingredienslisten på produktet, og se efter indhold af uønsket kemi som for eksempel formaldehyd. Du kan også kigge efter benzophenone-1, benzophenone-3 og triphenyl phosphat, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Kemiluppen: Smart app tjekker din kosmetik og personlige pleje for uønsket kemi

3 neglehærdere anmeldes til Kemikalieinspektionen

Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt 3 neglehærdere til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion. Dette er gjort i december 2018.

Produkterne indeholdt i alle tilfælde stoffet formaldehyd.

Formaldehyd har tidligere været godkendt til brug i neglehærdere. Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer, at denne brug ikke længere er tilladt. Derfor har man anmeldt produkterne til myndighederne.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion skal nu afgøre, om produkterne er ulovlige.

De anmeldte produkter er fra mærkerne Herôme og OPI. Begge mærker har også neglehærdere uden formaldehyd.

Herôme oplyser, at de stopper leveringen af de pågældende produkter til Danmark.

Vær opmærksom på CMR-stoffer i kosmetik

CMR-stoffer er kemikalier, der er eller er mistænkt for at være kræftfremkaldende, skade arveanlæg eller skade evnen til at få børn. Det er EU, der klassificerer stoffer som CMR-stoffer.

CMR-stoffer er som udgangspunkt ikke tilladt i kosmetik og plejeprodukter, men der findes dog undtagelser.

Disse undtagelser gælder for eksempel stoffer, hvor der ikke findes alternativer. Her kræves det, at EU's videnskabelige komité for forbrugersikkerhed (SCCS) har vurderet, at stofferne er sikre at anvende på trods af de uønskede CMR-egenskaber.

Tilladte CMR-stoffer på markedet omfatter for eksempel stofferne cyclotetrasiloxane og polyaminopropyl biguanide (PHMB), som er mistænkt for at være henholdsvis skadende for forplantningsevnen og kræftfremkaldende.

Kosmetik og plejeprodukter med CMR-stoffer får den laveste bedømmelse i appen Kemiluppen – også selvom de skulle være lovlige. Indholdet af uønsket kemi kan bidrage til din samlede udsættelse for problematiske kemikalier, den såkaldte cocktaileffekt.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Relaterede artikler

test af kemi i neglelak

Test: Kemi i neglelak

Test: Kemi i mascara

Test: Kemi i mascara

Test: Kemi i deodoranter

Test: Kemi i deodoranter

Test: Kemi i bodylotion

Test: Kemi i bodylotion

Test: Kemien i læbepomader

Test: Kemi i læbepomader