Niveas ’sensitive’ creme med parfumestoffer er vildledende markedsføring

1. jun 2017

Miljøstyrelsen har indskærpet over for Nivea, at mærket ikke må kalde sin creme ’sensitive’, når den indeholder deklarationspligtige parfumestoffer, der kan give allergi.

nivea-creme-med-parfumestoffer-skal-fjerne-sensitive-fra-navnet.gif

Niveas ’sensitive’ creme med parfumestoffer er vildledende markedsføring
Foto: Niels Søndergaard

 

Opdateret, januar 2020:

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har endeligt afgjort sagen om, hvorvidt det er vildledende og dermed forbudt, at plejeprodukter, der anpriser ”sensitiv”, indeholder allergifremkaldende parfumestoffer. Inspektionen anerkender, at der i nogle tilfælde kan tænkes at være en risiko for, at visse forbrugere kan blive vildledt om produkternes indhold. På trods af dette har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion besluttet, at den generelt ikke anser anprisningen for vildledende for forbrugerne, og dermed ikke agter at gøre mere ved de anmeldte produkter. Produkterne kan altså fortsat få lov til at blive på hylderne.

 

Forbrugerrådet Tænk Kemi får medhold i klage over ’sensitive’ markedsføring

Nivea Men Sensitive Cooling Moisturiser må ikke bruge ordet ’sensitive’ i sin markedsføring. Det har Miljøstyrelsen afgjort, fordi cremen indeholder 5 parfumestoffer, som er deklarationspligtige.

Cremen er vurderet af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, efter at Forbrugerrådet Tænk Kemi anmeldte den for vildledende markedsføring i november 2016.

Kemiluppen: Tjek dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi med smart app.

Parfumestoffer rimer ikke på ’sensitive’

Cremen indeholder 5 parfumestoffer, som er på listen over deklarationspligtige parfumestoffer.

Deklarationspligtige parfumestoffer er nogle, som mange har allergi overfor. De er udbredte og bruges i mange produkter. Derfor har EU bestemt, at de skal deklareres.

Parfumeallergi varer resten af livet, hvis du først har fået det.

26 deklarationspligtige parfumestoffer (Astma-Allergi Danmarks hjemmeside).

Miljøstyrelsen indskærper forbud mod vildledende markedsføring

”Virksomheden (Beiersdorf, red.) har fået indskærpelse af forbud mod markedsføring af kosmetiske produkter med ulovlige anprisninger, her sensitive og mild, da produktet indeholder deklarationspligtige parfumestoffer. Ved at anvende udtrykkene kan der skabes en forventning hos forbrugeren om, at produktet ikke udgør en risiko. Dette harmonerer ikke, når produktet indeholder deklarationspligtige parfumestoffer, der kan være allergifremkaldende.”

- Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion

Producent mener, at produkter er markedsført helt efter reglerne

”Det er Beiersdorf´s opfattelse, at produktet Nivea Men Sensitive Cooling Moisturizer kan markedsføres med betegnelsen ”Sensitive” baseret på en korrekt vurdering af produktets egenskaber. Der er derfor indledt en dialog med de relevante myndigheder om produktet og markedsføringen, hvor resultaterne af de kliniske forsøg, som Beiersdorf har gennemført forud for markedsføringen af produktet, vil blive fremlagt med henblik på at dokumentere, at produktet, ligesom produkterne Shave Balm and Face Hydrogel, er markedsført helt i overensstemmelse med gældende regler.”

Bo Hammer Aagesen, commercial director Denmark, Beiersdorf

Forbrugerrådet Tænk Kemi anmelder yderligere Nivea ’Sensitive’-produkter

”Vi er mildt sagt forundrede over, at producenten af Niveas creme vil fortsætte med at markedsføre produkter som ’sensitive’, når Miljøstyrelsen klart giver os medhold i, at det er vildledende. De 5 parfumestoffer er kendte allergener og hører ikke hjemme i et produkt, der markedsføres som sensitivt. På baggrund af Miljøstyrelsens afgørelse har vi anmeldt yderligere 5 produkter, der bruger ’sensitive’ i sin markedsføring – heriblandt 2 øvrige Nivea-produkter.”

Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skru ned for parfumen: 3 gode råd

  • Tjek dine produkter med appen Kemiluppen. Den giver besked, hvis et produkt indeholder parfume.
  • Gå efter Astma-Allergi Danmarks mærke ’Den Blå Krans’ eller ’Allergy Certified’ på dine produkter – de indeholder ikke parfume.
  • Vælg produkter, der decideret skriver ’parfumefri’ eller ’uden parfume’.

Parfume: Mindsk risikoen for parfumeallergi.

5 anmeldte produkter fra Nivea og L’Oréal

Efter afgørelsen om Nivea Men Sensitive Cooling Moisturiser har Forbrugerrådet Tænk Kemi anmeldt yderligere 5 produkter.

Det er også for brug af ordet ’sensitive’ i markedsføringen, selvom de indeholder deklarationspligtige parfumestoffer.

  • Nivea Men Sensitive cooling after shave balm
  • Nivea Men Sensitive face hydro gel
  • L´Oréal Men Expert hydra sensitive after shave balm
  • L´Oréal Men Expert hydra sensitive moisturising cream
  • L´Oréal Men Expert hydra sensitive cleanser
Parfumeallergi varer resten af livet

Risikoen for parfumeallergi stiger, når du bruger parfumerede produkter.

Allergirisikoen er blandt andet bestemt af parfumestoffets allergifremkaldende egenskaber. Det har desuden en betydning, hvor ofte du bruger parfume, og hvor mange timer du har det på.

Huskereglen er: Jo oftere du bruger parfumerede produkter, og jo længere tid du har parfumen på, des større er risikoen for at udvikle parfumeallergi.

Parfumeallergi varer resten af livet, hvis du først har fået det.

Parfume: Mindsk risikoen for parfumeallergi.

EU’s videnskabelige komité har fokus på 80 parfumestoffer

Den videnskabelige komité har sat fokus på cirka 80 parfumestoffer på grund af deres allergifremkaldende egenskaber. Men indtil videre har EU-kommissionen kun stillet krav om, at 26 skal særligt deklareres.

Baggrunden for fokus på parfumestofferne (link til PDF).