Test bekræfter: Problematiske kemikalier i pizzabakker

14. okt 2015

Pizzabakker har været kendt for at kunne indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer. Men de indeholder også andre problematiske stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Disse stoffer bør ikke være i fødevareemballage, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi.

pizzabakke-test-artikel-web.gif

Test: Kemi i pizzabakker
Genrefoto: Istock

Opdateret: Den danske regering har nu indført et forbud mod skadelige fluorstoffer i mademballage. Forbuddet gælder fra 1. juli 2020.

Se Miljø- og fødevareministeriets nyhed om forbuddet her

 

Test bekræfter indhold af fluorstoffer i pizzabakker

Har du tænkt over, hvilke kemiske stoffer din pizza er i tæt kontakt med i pizzabakken? Indhold af de problematiske fluorstoffer i pizzabakker bekræftes af en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Gå til testen af kemi i pizzabakker.

Her har man foretaget en stikprøve af 3 slags pizzabakker – Domino's Pizza, Linea Ecobox og en pizzabakke fra det lokale pizzeria. I alle 3 tilfælde var der indhold af fluorstoffer, som var langt over den vejledende danske grænseværdi, der blev fastsat i august.

Pizzabakker indeholdt mange andre problematiske kemikalier

Foruden fluorstoffer indeholdt pizzabakkerne også en række andre kemiske stoffer, som er mistænkt for at være enten hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Det var blandt andet mineralske olier og en række kemikalier, hvis navne kan give knuder på tungen - ftalater, bisphenol A og nonylphenol. Det er sandsynligt, at disse stoffer, ligesom fluorstofferne, kommer fra genbrugsmateriale.

Pizzabakker: Problematiske stoffer kan komme fra genbrugspap.

”Jeg blev overrasket over, at vi i alle 3 pizzabakker så enstemmigt fandt disse kendte hormonforstyrrende stoffer. Desuden har vi ingen grund til at tro, at problemet ikke også gælder andre pizzabakker rundt om i landet, da resultatet for de tre bakker er meget ens,” siger Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Hun understreger, at det kun er indholdet af problematiske kemikalier i selve pizzabakken, der er testet. Forbrugerrådet Tænk Kemi kan ikke sige i hvor høj grad, at stofferne vandrer over i pizzaen.

Hvad er ftalater, bisphenol A og nonylphenol? Besøg vores kemi-wiki.

Fluorstoffer bør ikke være i fødevareemballage

Fluorstoffer har en lang række belastende forskningsresultater på samvittigheden. Forskere fra Syddansk Universitet påviste tidligere på året, at højere niveauer af fluorstoffer i blodet kunne øge risikoen for spontan abort med op til 16 gange.

Derfor mener Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke, at forbrugerne skal risikere at støde på fluorstoffer i deres fødevareemballage.

”Det er jo ikke den enkelte pizzabakke eller pose mikroovnspopcorn, der udgør en risiko for forbrugeren. Men vi udsættes for disse stoffer fra rigtig mange kilder i vores hverdag, og samlet set kan eksponeringen være problematisk i forhold til for eksempel hormonforstyrrende effekter. Derfor mener vi ikke, at det er for meget at forlange for forbrugerne, at disse stoffer ikke bør findes i fødevareemballage,” siger Stine Müller.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tidligere i år påvist, at 10 ud af 10 testede poser til mikroovnspopcorn også indeholdte fluorstoffer.

Producent: Læg pres på dit pizzeria

Garo Kertesz, som er ansvarlig for Linea Ecobox, sender en del af regningen videre til pizzeriaerne, der ifølge ham foretrækker de billige pizzabakker af genbrugsmateriale. De gode pizzabakker uden fluorstoffer og andre problematiske kemikalier står klar til afhentning, hvis pizzeriaerne vil købe dem, siger han.

"Det koster kun 31 øre ekstra per pizzabakke for, at vi kan spise fluorfri pizzaer rundt i landet. Vi håber, at kunderne vil lægge pres på deres pizzeria for at købe kvalitetspizzabakker. De er klar til afhentning når som helst," siger han.

Hos Domino's Pizza fortæller direktør Carsten Falk, at man som markedsledende leverandør også ønsker at være i front, når det gælder fødevaresikkerhed.

"Derfor har vi på baggrund af Forbrugerrådet Tænk Kemis anvisninger fået ændret produktionen fra vores danske leverandør, så den del af pizzabakken, som har berøring med mad, overholder de vejledende værdier. Fødevaresikkerhed er meget vigtigt for Domino’s Pizza, og vi ønsker, at der kommer regulering og transparens på området," siger Carsten Falk.

Gode råd, hvis du vil undgå fluorstoffer

Du kan følge disse gode råd, hvis du vil minimere risikoen for fluorstoffer i din mad:

  • Spis ikke pizza fra pizzabakken.
  • Lad ikke pizzaen ligge i pizzabakken i køleskabet natten over.
  • Undgå mikrobølgepopcorn. Køb ’pop selv’-popcorn til gryde i stedet.
  • Køb svanemærket mad- og bagepapir.
  • Opbevar din mad i emballage, der er beregnet til fødevarer.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.