Nytårsquiz: Kan du få 10 i forbrugerkemi?

30. dec 2016

Kemien i forbrugerprodukter var igen i 2016 i fokus. Her er samlet 10 spørgsmål, der tester din viden om test, produkter og politik fra året der gik.

nytaarsquiz-kan-du-faa-10-i-forbrugerkemi.gif

Nytårsquiz: Kan du få 10 i forbrugerkemi?
Foto: Getty Images

Spørgsmål 1

I dåser med blandt andet sodavand, flåede tomater og kokosmælk viste test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi indhold af særligt ét problematisk stof. Det fandtes i lakken på indersiden af dåserne. Hvilket stof er der tale om?

 1. Bisphenol  A
 2. DEHP
 3. Methylisothiazolinone
   

Spørgsmål 2

I juni 2016 kom EU-kommissionen efter lang ventetid med kriterier for en række stoffer. De nye kriterier blev stærkt kritiseret og blandt andet kaldt ’slet ikke gode nok’ af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Hvilke slags stoffer omhandlede kriterierne?

 1. Allergifremkaldende stoffer
 2. Kræftfremkaldende stoffer
 3. Hormonforstyrrende stoffer
   

Spørgsmål 3

I 2016 blev et forbud mod det allergifremkaldende stof MI (methylisothiazolinone) vedtaget i visse produkter. Det skete blandt andet efter dansk pres. Forbuddet træder i kraft i februar 2017, men hvilke slags produkter gælder forbuddet for?

 1. Shampoo, flydende håndsæbe og andre såkaldte ’rinse off-produkter’, som bliver på huden i kort tid.
 2. Cremer, deodoranter og andre såkaldte ’leave on-produkter’, som bliver på huden i lang tid.
 3. Maling, opvaskemiddel, lim og andre husholdnings- og hobbyprodukter.
   

Spørgsmål 4

Med appen Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi kan du scanne dine personlige plejeprodukter for uønskede indholdsstoffer. 160.000 gange blev appen hentet i 2016, men hvilket produkt blev scannet flest gange af Kemiluppens brugere?

 1. Chesebrough Kløver Vaseline
 2. ID Hair Extreme Titanium
 3. Zendium Classic
   

Spørgsmål 5

Der findes fortsat ingen fælles EU-regler for, hvilke kemikalier som tatoveringsfarver må indeholde. I august meldte EU ud, at der er fælles regler for tatoveringsfarver på vej. Men der kan gå mindst 3 år, før de træder i kraft. Hvor mange procent af indbyggerne i EU har en tatovering?

 1. Cirka 5 procent
 2. Cirka 15 procent
 3. Cirka 25 procent
   

Spørgsmål 6

Mikroplast var også i fokus i 2016. Organisationerne Det Økologiske Råd og Plastic Change udgav en ny app, der kan hjælpe dig med at gennemskue, om dine personlige plejeprodukter indeholder mikroplast. Hvad hedder appen?

 1. Plastik-luppen
 2. Tjek mikroplastikken
 3. Beat the microbead
   

Spørgsmål 7

I programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' stillede TV2 i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk Kemi skarpt på et stof, der kunne findes som ulovligt indhold i spraydeodoranter på det danske marked. Hvilket problematisk stof var der tale om?

 1. Isopropylparaben
 2. Isobutylparaben
 3. Triclosan
   

Spørgsmål 8

’Parfumefri er bedre for din hud’ lød det i sommers i en kampagne fra Miljøstyrelsen, der satte fokus på parfume i personlige plejeprodukter. Hvilke slags produkter er den mest hyppige årsag til parfumeallergi?

 1. Cremer
 2. Deodoranter
 3. Læbepomader
   

Spørgsmål 9

I 2016 offentliggjorde en række organisationer med blandt andet Det Økologiske Råd i spidsen en undersøgelse med opsigtsvækkende fund. Her viste det sig, at indeklimaet i et bestemt slags rum i hjemmet blandt andet indeholdt høje niveauer af partikelforurening. Der var også fund af mistænkt hormonforstyrrende stoffer som ftalater og flammehæmmere. Hvilket slags rum i hjemmet havde organisationerne undersøgt?

 1. Køkkener
 2. Stuer
 3. Børneværelser
   

Spørgsmål 10

Forbrugerrådet Tænk Kemi udgav i løbet af 2016 adskillige test af mademballage og såkaldte fødevarekontaktmaterialer. I 2 af testene fik samtlige testede produkter den bedste bedømmelse. Hvilke 2 test er der tale om?

 1. Test af dåsetun og pesto
 2. Test af madkasser og drikkedunke
 3. Test af makrel i tomat og låg til marmelade.


Gå til svarene på quizzen her.

 

Relaterede artikler