Parfume, parfumestoffer, æteriske olier og planteekstrakt – hvad er forskellen?

17. okt 2017

Parfume, parfumestoffer, æteriske olier og planteekstrakter kan være allergifremkaldende. De udløser derfor typisk en middelbedømmelse i test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

parfume-parfumestoffer-aeteriske-olier-planteekstrakt.gif

Parfume, parfumestoffer, æteriske olier og planteekstrakt
Foto: Istock

Parfume

Parfume er en blanding af en række duftstoffer, som danner parfumens duft. Ifølge Videncenter for Allergi kan en parfume bestå af mellem 10 og 300 enkeltstoffer.

Parfume kan bestå af både naturlige og syntetiske duftstoffer. Naturlige duftstoffer er ikke mindre allergifremkaldende end syntetiske.

Test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at parfume kan findes i næsten alle slags kosmetik og personlig plejeprodukter. Det kan være tilsat for at forbedre duft eller for at konservere produktet.

  • ’Parfume’, ’fragrance’ eller ’aroma’ er udtryk, som skal stå på ingredienslisten, hvis et plejeprodukt er tilsat duft.
  • Parfumeindhold udløser typisk en middelkarakter i appen Kemiluppen og i test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Det skyldes, at parfume kan være allergifremkaldende.

Kemiluppen: Tjek kosmetik og personlige plejeprodukter med smart app

Parfumestoffer

Parfumestoffer er de duftende enkeltstoffer, som en parfume kan bestå af. Der findes cirka 3.000 forskellige stoffer, som producenter kan vælge mellem.

26 parfumestoffer er særligt i fokus. For dem gælder det, at de skal deklareres med deres kemiske navn, hvis de bruges i et produkt.

De 26 parfumestoffer er deklarationspligtige, fordi mange har allergi over for dem. Det er enten på grund af, at parfumestofferne er meget allergifremkaldende. Det kan også være fordi, de anvendes i mange produkter.

Limonene eller linalool er blandt de 26 deklarationspligtige parfumestoffer.

  • Kig efter parfumestoffet i indholdsdeklarationen, hvis du har fået konstateret allergi over for 1 af de deklarationspligtige parfumestoffer.
  • Gå efter svanemærkede produkter. Her må deklarationspligtige parfumestoffer ikke bruges.
  • Vælg produkter med allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified. De må ikke indeholde parfumestoffer.
  • Tjek produkter med appen Kemiluppen eller læs test af personlige plejeprodukter på kemi.taenk.dk. Indhold af parfumestoffer udløser typisk en middelkarakter.

Andre parfumestoffer end de 26 deklarationspligtige kan også være allergifremkaldende. Men de er kun nævnt som ’parfume’ i plejeprodukterne.

Se de 26 deklarationspligtige parfumestoffer på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside

Æteriske olier / essentielle olier

Æteriske olier – også kaldet essentielle olier – er duftende planteolier. Disse udvindes fra plantemateriale.

Æteriske olier anvendes blandt andet i parfume og kosmetik. De indeholder ofte mange forskellige stoffer.

Sammensætningen afhænger blandt andet af:

  • Hvilken plante og plantedel de stammer fra
  • Hvor planterne vokser
  • Hvornår de er høstet
  • Hvordan de er blevet behandlet

Æteriske olier kan også virke allergifremkaldende. De kan indeholde parfumestoffer – blandt andre nogle af de 26 deklarationspligtige. Parfumestoffer er allergifremkaldende, lige meget om de er naturligt eller kunstigt fremstillet.

Parfumeallergikere vil ifølge Videncenter for Allergi have lige så stor risiko for allergiske reaktioner fra naturlige æteriske olier som fra syntetiske parfumestoffer.

Æteriske olier kan have forskellige navne på deklarationen. Det er for eksempel lavandula angustifolia oil, citrus limon peel oil og menthe piperita oil. Navnene afhænger af, hvilken plante de kommer fra. Hold øje med disse, hvis du vil undgå bestemte æteriske olier.

Hvis olien er blevet vurderet til at være allergifremkaldende af EU's videnskabelige komité, udløser den en middelkarakter i test på kemi.taenk.dk eller i appen Kemiluppen,

Har du spørgsmål om uønsket kemi i din hverdag? Kontakt os på mail eller telefon

Planteekstrakt

Planteekstrakter er også en betegnelsen for en blanding af stoffer, som udvindes fra planter.

Æteriske olier er én type af planteekstrakter. Men planteekstrakt kan også være for eksempel vandige eller voksagtige udtræk, der ikke er afdampende (flygtige) og duftende. De kan i stedet give konsistens, virke blødgørende og lignende.

Planteekstrakter - for eksempel de æteriske olier - kan indeholde parfumestoffer. Det kan blandt andet være nogle af de 26 deklarationspligtige, som kan øge risikoen for kontaktallergi. De kan også indeholde andre stoffer, der er allergifremkaldende.

Planteekstrakter udløser ikke altid en middelkarakter i test eller i appen Kemiluppen, da ikke alle planteekstrakter er allergifremkaldende.

Aloe vera kan for eksempel godt være i et plejeprodukt og stadig modtage den bedste kemivurdering.

For planteekstrakt gælder det også, at de skal deklareres. Du kan derfor undgå særlige planteekstrakter, hvis du er allergisk over for dem.

5 tips: Sådan undgår du parfumeallergi