PFOA-fri vanter til børn kan indeholde fluorstoffer

22. dec 2015

2 sæt vanter til børn indeholder fluorstoffer, selvom de markedsfører sig som henholdsvis PFOA-fri og værende med fluor-fri imprægnering. Det viser ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

luffer-pfoafri-1-web.gif

Vanter til børn - uden fluorstoffer
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Fluorstoffer i PFOA-fri luffer

PFOA er en betegnelse for en slags fluorstoffer, som blandt andet kan være kræftfremkaldende og er mistænkt for at være hormonforstyrrende. PFOA er forbudt i alle forbrugerprodukter i Norge, og flere lande har fremsat forslag i EU om også at forbyde det på europæisk plan.

Derfor er projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi egentlig positiv over, at virksomhederne Reima og Lego markedsfører vanter til børn henholdsvis uden PFOA og med fluor-fri imprægnering.

Gå til testen af kemi i vanter til børn

Problemet er bare, at selvom Forbrugerrådet Tænk Kemis test bekræfter, at vanterne fra Reima kun har meget små spor af PFOA, så viser den til gengæld indhold af andre fluorstoffer. Lego-vanterne er også fri for fluorstoffer i selve stoffet, men til gengæld indeholder grip-materialet i håndfladen fluorstoffer.

”Det er jo problematisk, fordi forældre, der tror de køber vanter uden fluorstoffer til deres børn, får en lang næse og faktisk ikke slipper for fluorstoffer, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende,” siger Stine Müller, som opfordrer virksomhederne til helt at udfase problematiske fluorstoffer fra deres produkter.

Flere virksomheder melder tilbage, at de allerede er i gang med at udfase stofferne.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Virksomhed: Ikke ideelt

Hos virksomheden Reima, der står bag det ene sæt vanter, sender man en del af regningen videre til myndighederne.

”Vi er helt sikkert enige i, at mærket PFOA-fri ikke er ideelt. Men siden der ikke findes nogen officielle retningslinjer fra nogen myndighed om, hvordan man mærker flourstoffer i tøj, var dette den bedste løsning vi kunne finde, da vi indførte den for et år siden,” siger Anne Lundelin, som er salgschef i Reima.

Hun henviser til, at virksomheden har ladet sig inspirere blandt andet af, hvordan industrien mærker PFOA-fri stegepander. I løbet af det kommende år vil virksomheden også indføre et mærke, der indikerer, at produktet er helt frit for fluorstoffer.

Lego-vanterne produceres af virksomheden Kabooki. Her er indkøbschef Mikael Lenz uforstående over for Forbrugerrådet Tænk Kemis resultater og ønsker ikke at kommentere, da virksomhedens egne test viser andre resultater.

H&M's vanter lever op til sit markedsføringsløfte og er fri for fluorstoffer.

Læs: Bestseller får ros for håndtering af fluorstoffer i luffer

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail

PFOA-fri vanter sendt til Forbrugerombudsmanden

Forbrugerrådet Tænk Kemi har nu bedt Forbrugerombudsmanden tage stilling til, om Reima laver vildledende markedsføring, når de markedsfører vanter med indhold af fluorstoffer som PFOA-fri. 

Opdatering 21. december 2017: Forbrugerombudsmanden har nu afgjort, at der i tilfældet med vanterne fra Reima er tale om vildledende markedsføring. Det betyder, at produkter, der anprises som PFOA-fri, også skal være fri for andre fluorstoffer.