Rettelse: Fejl i svensk test af bly i kaffefiltre

4. mar 2021

Den svenske forbrugerorganisation Råd og Rön har måttet trække resultater fra en test af bly i kaffefiltre tilbage. Testen blev i december 2020 omtalt i en artikel på kemi.taenk.dk. Denne artikel er nu afpubliceret.

kaffefiltre_fejl_i_svensk_test.jpg

Rettelse: Fejl i svensk test af bly i kaffefiltre
Foto: Getty Images

Svenske testresultater trækkes tilbage

Den svenske forbrugerorganisation Råd og Rön har konkluderet, at der er sket fejl i en test af bly i kaffefiltre, som organisationen gennemførte ved et akkrediteret laboratorium i efteråret 2020.

I testen kunne man fortælle, at 9 ud af 15 testede kaffefiltre indeholdt bly i mængder, der lå over det anbefalede. Men disse resultater viser sig nu at være ukorrekte.

Derfor har Råd og Rön trukket resultaterne tilbage.

Råd og Rön forklarer, hvorfor de retter kaffefiltertest (link til svensk pressemeddelelse)

Ny test viser lave værdier af bly

Råd og Rön forklarer i en pressemeddelelse, at man på grund af opstået usikkerhed om resultaterne bad et andet akkrediteret laboratorium om at genteste kaffefiltrene.

Dette laboratorium kom frem til et væsentligt lavere indhold af bly. I den nye test indeholdt ingen af de testede kaffefiltre mere end de anbefalede mængder bly.

Efterfølgende og på baggrund af den nye test konstaterede det første laboratorium, at der var fejl i deres måling og trak resultaterne tilbage.

Testen var omtalt på kemi.taenk.dk

Den svenske test blev omtalt i en artikel på kemi.taenk.dk under titlen ”Test finder bly i udvalgte kaffefiltre”.

Her blev det blandt andet beskrevet, at kaffefiltre fra Coop og Melitta, der også kunne fås på det danske marked, havde indhold af bly over anbefalingerne. Men ligesom med de øvrige kaffefiltre viser den nye test, at kaffefiltrene fra disse 2 mærker har et blyindhold under anbefalingerne.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har nu fjernet artiklen.

Relaterede artikler