Sutter: Sådan undgår du uønsket kemi

19. maj 2017

Sutter skal du helst koge inden brug for at fjerne eventuelle restkemikalier. Du kan også undgå sutter med skjold af plasttypen polycarbonat, som kan afgive et mistænkt hormonforstyrrende stof.

sut830web.gif

sutter uden kræftfremkaldende stoffer
Foto: Istock

Kog altid nye sutter

Nye sutter er altid en god ide at koge i rent vand, inden din baby får lov til at sutte på dem. I sutterne kan der nemlig sidde rester af kemikalier fra produktionen.

Børn er særligt følsomme over for uønskede kemikalier, da deres krop er under udvikling. Kog derfor både de almindelige narresutter og dem til sutteflasker.

Læs Sundhed.dk's generelle råd om brug af sut (eksternt link).

Spørg forhandleren efter sutter med skjold uden uønsket kemi

I sutter kan du for at være på den sikre side undgå det mistænkt hormonforstyrrende stof bisphenol A. Det gør du ved at vælge sutter, hvor skjoldet ikke er lavet af plasttypen polycarbonat.

Plasttypen polycarbonat kan nemlig afgive små mængder af det problematiske stof bisphenol A. Spørg derfor forhandleren, om skjoldet indeholder polycarbonat.

Miljøstyrelsen vurderede i 2011, at mellem 10 og 20 procent af sutterne på det danske marked havde skjold af polycarbonat. Styrelsen vurderede også, at andelen var faldende. I en europæisk undersøgelse foretaget i februar 2015 indeholdt 1 ud af 11 sutter bisphenol A.

Det mistænkt hormonforstyrrende stof vil ikke i sig selv være problematisk, fordi det optræder i den enkelte sut. Men det kan bidrage til den samlede mængde af problematiske stoffer, som dit barn kan blive udsat for - det er kendt som cocktaileffekten. Derfor er det en god ide at undgå det, hvor du kan.

Cocktaileffekten - hvad er det?

Tag ikke imod sutteflasker og tudkopper fra før 2010

I sutteflasker og tudkopper er det mistænkt hormonforstyrrende stof bisphenol A forbudt. Her behøver du derfor ikke at være særligt opmærksom.

Men "arver" du gamle sutteflasker og tudkopper fra familie eller venner, kan der være indhold af det problematiske stof. Det var nemlig først i 2010, at Fødevarestyrelsen indførte et forbud mod det mistænkt hormonforstyrrende stof.

Forbuddet mod stoffet bisphenol A gælder også andre produkter, som er beregnet til at være i kontakt med fødevarer til børn fra 0 til 3 år.

Forbud mod bisphenol A i sutteflasker - men ikke i sutter

Sutteflasker var tidligere oftest lavet af den plasttype, der hedder polycarbonat. Denne plasttype kan afgive bisphenol A til væsken i flasken.

Fødevarestyrelsen indførte i juli 2010 et forbud mod bisphenol A i sutteflasker, som er rettet mod børn fra 0 til 3 år. Forbuddet omfatter også tudkopper og andre produkter, som er beregnet til at være i kontakt med fødevarer til 0 til 3-årige.

Narresutter er dog ikke omfattet af forbuddet.

I EU er der også forbud mod Bisphenol A. Men kun i sutteflasker til børn under 1 år. Det forbud trådte i kraft i juni 2011.

Læs Miljøstyrelsens undersøgelse af afgivelse af bisphenol A fra kasseboner og sutteskjold fra 2011 (eksternt link).

Intet fund af ulovlig kemi i sutter

Kemikalieinspektionen færdiggjorde i juli 2014 en kontrol af narre- og flaskesutter for indhold af to kræftfremkaldende stoffer - nemlig N-nitrosaminer og nitroserbare stoffer.

De kræftfremkaldende stoffer fandt de ikke spor af i nogen af de analyserede sutter. Det skriver Miljøstyrelsen.

Kassér mørke latexsutter

Sutter af naturgummi (latex) har typisk kortere holdbarhed end silikonesutter.

Latexsutten skal du kassere, når den bliver mørkere i farven eller fedtet. Den mørke farve indikerer, at sutten er ved at blive mør.

Sutten kan derfor lettere gå i stykker, så dit barn kan få stumper af sutten galt i halsen.

Smid ridsede silikonesutter ud

Silikonesutter er lavet af et hårdt materiale, der er hvidt og gennemsigtigt. De egner sig især godt til børn, der endnu ikke har fået tænder.

Børn med tænder kan nemlig bide i dem. De kan derved få stykker af sutten galt i halsen.

Silikonesutter skal du derfor også kassere, hvis der er ridser eller mærker i dem.

Legetøj: 9 gode råd til at undgå uønsket kemi.