‘Sensitive’ plejeprodukter: Miljøministeren går ind i sag om allergifremkaldende ingredienser

27. apr 2020

Miljøminister Lea Wermelin lover at presse på i EU for at stoppe anprisningen ‘sensitive’ på plejeprodukter med allergifremkaldende parfume.

sensitive-miljoeminister-gaar-ind-i-sagen.gif

Sensitive plejeprodukter: Miljøministeren går ind i sagen
Foto: Thomas Dahl

Sensitive plejeprodukter må gerne have allergifremkaldende indhold

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion kom i begyndelsen af 2020 med en højst overraskende afgørelse i en sag om allergifremkaldende parfume i plejeprodukter, der markedsføres som særlig gode til ‘sensitiv hud’.

Kemikalieinspektionen konkluderede, at det ikke er vildledende at bruge anprisningen ‘sensitive’, selv om samme myndighed tidligere har givet Nivea et påbud for at bruge anprisningen ‘sensitive’, og Miljøstyrelsen i efteråret 2019 stod i spidsen for en kampagne for at få unge til at vælge parfumefri produkter.

Læs om afgørelsen: Plejeprodukter til ’sensitiv hud’ må indeholde allergifremkaldende stoffer

Vildledning opleves forskelligt i EU’s medlemslande

Kemikalieinspektionen vurderede efter knap 3 års undersøgelser, at det ikke vil være muligt at løfte bevisbyrden for, at en gennemsnitsforbruger i EU vil finde anprisningen ‘sensitive’ vildledende.

Vildledning opleves forskelligt i EU’s forskellige medlemslande, lød blandt andet forklaringen fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Afgørelsen er blevet kritiseret af Astma-Allergi Danmark, Coop, VKH (Brancheforeningen Dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri) samt Forbrugerrådet Tænk i samlet flok, der har kontaktet miljøminister Lea Wermelin (S) for at få hende til at genoptage sagen.

Se branchens kommentarer til sagen (i fanen under artiklen)

Kritikken får miljøminister til at love handling

“Jeg står helt på forbrugernes side, og jeg er glad for de virksomheder, der sammen med flere organisationer har skrevet til mig, at de vil have gennemsigtighed og klarhed. Det er jeg enig med dem i. Forbrugerne skal være trygge og beskyttes mod vildledende markedsføring og skadelige indholdsstoffer. Der er alt for mange, der har parfumeallergi (…) Kemikalieinspektionens vurdering er en myndighedsvurdering, og når reglerne ikke er gode nok, må vi forsøge at ændre dem. I det her tilfælde har vi fælles EU-regler, og derfor er det der, den kamp skal tages.”

Lea Wermelin, miljøminister

3 ud af 5 forventer ikke allergifremkaldende indhold i 'sensitive' produkter

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Godt, at ministeren kæmper sagen i EU

“Der skal virkelig kæmpes, og de andre lande skal udfordres. Selv om de franske eller spanske forbrugere måske har et andet forhold til parfume og endda er vant til parfume i bleer og produkter til børn, vil de jo også opleve allergiske reaktioner. Myndighederne i EU er nødt til at stå sammen mod en stærk branche, der har fået Miljøstyrelsen til at tvivle på, om der er nok beviser.”

Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Kemiluppen: Tjek dine plejeprodukter for uønsket kemi med smart app

Læs hele artiklen i Forbrugerrådet Tænks medlemsmagasin fra april 2020 (log ind eller bliv medlem)