Squishies: Hvad gør du hvis legetøjet lugter ’kemisk’?

9. feb 2018

Squishies er bløde skumfigurer, som er blevet populært legetøj blandt børn og unge. En squishy kan dog lugte ’kemisk’ eller parfumeret, og du skal være opmærksom på at undgå problematisk kemi.

squishies-hvad-goer-du-hvis-legetoejet-lugter-kemisk.jpg

Squishies: Hvad gør du hvis legetøjet lugter ’kemisk’?
Foto: Getty Images

Squishy: Hvad er det?

Squishies er populært legetøj, som samtidig siges at fungere som en slags stressbold.

En squishy er en blød skumfigur, som kommer i forskellige former. Den kan trykkes sammen, hvorefter den langsomt udvider sig igen. Squishies fås med forskellige former som kager, frugter, bamser og lignende.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i begyndelsen af 2018 modtaget flere henvendelser om produkterne fra forældre, der oplever, at de lugter kraftigt.

OPDATERET 20. juni 2018: Miljøstyrelsen anbefaler, at du smider dine squishies ud og lader være med at købe nye. Det sker, efter at en test viste afgivelse af skadelige kemikalier (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)

Kemisk lugt: Brug næsen når du køber squishies

En squishy kan lugte ’kemisk’ eller parfumeret. Du vil selv kunne lugte dig frem til det, så brug næsen. Spørg også gerne i butikken efter squishies, der ikke lugter.

Kemisk lugt skyldes afgasning af kemikalier fra produktet. Det er ikke usædvanligt, at nye produkter kan lugte de første dage. Men en vedvarende kemisk lugt er uønsket.

I legetøj til børn er afdampning af kemikalier særligt uønsket. Børn er mere følsomme i forhold til kemikaliers påvirkning end voksne.

Squishies med parfume er også uønskede. Parfume kan give allergi. Jo længere tid du er i kontakt med parfume på huden, jo mere øger det risikoen for allergi.

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler generelt at undgå parfume i legetøj.

Legetøj: 9 gode råd til at undgå uønsket kemi

Før brug: Lad squishies afdampe og vask dem

Afgasning er vigtigt, hvis en squishy lugter ’kemisk’. Du kan for eksempel lægge de nye squishies udenfor eller i et bryggers.

Hvis lugten varer ved, så overvej at klage til forhandleren.

Vask også gerne squishies af med en våd klud, inden børnene får dem i hænderne. På den måde kan du vaske nogle af kemikalierne fra produktionen væk.

Miljøstyrelsen anbefaler at undgå parfumerede squishies (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)

Kina-varer: Squishies skal ikke leve op til EU-regler

Legetøj fra Kina kan du købe gennem flere kendte hjemmesider. Men du skal tænke dig godt om, før du køber squishies gennem disse forhandlere.

I Danmark og EU stilles en række krav til kemikalierne i legetøj.

Kina har ikke de samme kemikalieregler. Derfor er risikoen større for, at du køber produkter med uønskede kemikalier, som ikke er lovlige i Danmark.

Se DR's indslag om legetøjsdillen med squishies (link til dr.dk)

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Vær kritisk over for pludseligt, populært legetøj

”Når en legetøjsdille på den måde eksploderer i popularitet, får forhandlerne meget travlt med at importere produkterne. Som forbruger skal du derfor være ekstra kritisk i forhold til at spørge ind til, om produkterne nu også overholde kemikaliereglerne. Forbrugerrådet Tænk Kemi har ikke testet squishies og kan derfor ikke sige, hvilke kemikalier de populære skumfigurer indeholder. Men vores test af såkaldte fidgetspinnere, der på samme måde lynhurtigt blev populære i 2017, viste, at flere af de testede produkter var ulovlige. Det var på grund af for højt indhold af bly, afgivelse af nikkel eller indhold af batterier, som børn for let kunne tage ud. Hvordan det forholder sig med squishies, ved vi ikke. Men det er en god ide at være lidt kritisk, særligt overfor kraftig kemisk lugt og parfume.”

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Se test: Kemien i fidget spinners

Sådan spørger du forhandlere om uønsket kemi i squishies
  • Spørg i butikken, om legetøjet lugter parfumeret eller 'kemisk'.

  • Spørg i butikken eller butikkædens hovedkontor, om de forhandlede squishies indeholder særligt problematiske kemikalier fra EU’s såkaldte kandidatliste. Det kan for eksempel være de blødgørende stoffer ftalater. Du har krav på svar inden for 45 dage, hvis produktet indeholder kemikalier fra kandidatlisten.

  • Brug appen Tjek Kemien til at spørge om særligt problematiske kemikalier. Princippet er det samme, som når du spørger i butikken. Men her scanner du blot stregkoden i stedet. Du har stadig krav på svar inden for 45 dage, hvis der er indhold af for eksempel særligt problematiske ftalater.

  • Kig efter CE-mærket. Det er leverandørens måde at fortælle myndighederne, at produktet overholder legetøjsreglerne i EU. Vær dog opmærksom på, at der ikke føres nogen egentlig kontrol med mærket.

Sådan fungerer appen Tjek Kemien (link til tjekkemien.dk)

 

Anmeld ulovlige produkter til Miljøstyrelsen

Hvis du mener, at du har købt et produkt, som ikke overholder kemikaliereglerne, kan du anmelde det til Miljøstyrelsen.

Her anmelder du ulovlige produkter (link til Miljøstyrelsens hjemmeside)

 

Relaterede artikler

Cocktaileffekten

Cocktaileffekten – hvad er det?

Test: Kemien i fidget spinners

Test: Kemi i fidget spinners

Teenagere har en række kendte kemi-syndere.

Teenagere: Sådan tøjler du kemien

Test: Kemien i solcreme

Test: Kemi i solcreme

Test: Kemien i læbepomader

Test: Kemi i læbepomader

Test: Kemi i mascara

Test: Kemi i mascara

Test: Kemi i mørk chokolade

Test: Kemi i mørk chokolade