Test af babyprodukter afslører indhold af problematisk kemi

3. jun 2015

Babyer og små børn kunne i mere end hver femte testede produkt støde på uønskede stoffer, viser ny optælling fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

830webbabymsut.gif

Babyprodukter indeholder for ofte uønsket kemi
Foto: Istock

Børn er mere følsomme

Babyer er i hudkontakt med mange produkter hver dag, for eksempel sutter, autostole og gulvpuslespil. Alle kan de udsætte babyerne for hormonforstyrrende stoffer og anden uønsket kemi.

Babyer og små børn er særligt udsatte, da de ofte sutter og tygger på produkter. De bliver derfor udsat for stoffer, der er mistænkt for en lang række uønskede effekter – blandt andet at forårsage lav sædkvalitet og for tidlig pubertet.

Uønsket kemi i hvert femte produkt

Forbrugerrådet Tænk Kemi konstaterer, at der i 13 forskellige testede produktkategorier med i alt 327 produkter til babyer og små børn var fund af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, i 22 procent af produkterne.

De testede produkter er:

  • Autostole, barnevogne, klapvogne, cykelanhængere, bæreseler, legetøj, løbecykler, sutter, puslepuder, gulvpuslespil, bleer, bodystockinger og flyvedragter.

Optællingen er sket blandt test, der er udført af Forbrugerrådet Tænk og Forbrugerrådet Tænk Kemi i perioden fra 2010 til 2015. Optællingen er suppleret med en undersøgelse af babyprodukter fra det europæiske marked foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi i Februar 2015. Denne del er foregået i samarbejde med 9 andre europæiske forbrugerorganisationer.

Det kan du gøre

Se vores råd, hvis du køber:

Cocktaileffekten gør risikoen større

Problematisk kemi kan komme fra mange forskellige kilder, viser vores gennemgang. Desuden udsættes børn med stor sandsynlighed for mange forskellige uønskede stoffer.

Det er derfor ikke bare ét stof fra ét produkt, som babyer udsættes for - den såkaldte cocktaileffekt er også en fare for småbørn.

Cocktaileffekten er en betegnelse, der dækker over kombinationen af flere stoffer, som samlet kan give en større negativ effekt, end stofferne enkeltvis gør.

Læs mere om cocktaileffekten i vores artikel 'Derfor er hormonforstyrrende stoffer problematiske'.

Uønskede stoffer kan undgås

Test af børneprodukter viser, at der også er mange produkter uden de uønskede kemikalier, som vi kigger efter.

  • Producenterne kan sagtens lave babyudstyr, der er fri for uønskede kemikalier.

Du kan også selv gøre en forskel ved at vaske babyprodukter, inden du tager dem i brug.

Nyt tøj og udstyr, hvor betrækket kan tages af, skal vaskes inden brug. Det kan f.eks. være bæreseler, klapvogne, barnevogne eller autostole. Du vasker ikke alle kemikalier ud, men nogle bliver vasket ud.

Problematisk og uønsket kemi

Med problematiske og uønskede stoffer mener vi:

  • Stoffer, der er på EU's liste over særligt problematiske stoffer eller EU's liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
  • Stoffer, der på grund af deres sundhedseffekter allerede er forbudt eller på vej til at blive det i visse produkttyper f.eks. legetøj. Men hvor forbuddet ikke omfatter alle baby- og børneprodukter.
  • Stoffer, der er nært beslægtede med ovenstående stoffer, og som der er beviser for har tilsvarende effekter fra f.eks. dyreforsøg.

Se testene

Du kan se test af autostole, klapvogne og bleer gratis her på kemi.tænk.dk.