Test af plastik: Legetøj anmeldes for problemkemi

1. feb 2017

En test af plastikprodukter viste indhold af særligt problematiske kemikalier i 4 legetøjsprodukter, som nu anmeldes til Miljøstyrelsen.

test-af-plastik-legtoej-anmeldes-for-hormonforstyrrende-stoffer.gif

Test af plastik: Legetøj anmeldes for hormonforstyrrende stoffer
Foto: Nikoline Oturai

Legetøjsprodukter indeholdt mistænkt hormonforstyrrende ftalater

Forbrugerrådet Tænk Kemi anmelder 4 produkter til Miljøstyrelsen, efter at en test af plastikprodukter viste indhold af kemikalier fra EU's liste over særligt problematiske stoffer.

De 4 legetøjsprodukter var med i en test af plastikprodukter, som kunne købes i byggemarkeder.

Testen havde fokus på en række mistænkt hormonforstyrrende stoffer – de såkaldte ftalater – som bruges til at gøre plastik blødt.

Se hele testen af 58 plastikprodukter.

Disse legeprodukter er anmeldt til Miljøstyrelsen

Plastikfodbold (rød) fra Sam Partner A/S – indeholdt 47,6 procent af ftalaten DIBP (ikke tilladt i legetøj til børn 0-3 år).

Gummifodbold (guld) fra Harald Nyborg – indeholdt 3,8 procent af ftalaten DIBP (ikke tilladt i legetøj til børn 0-3 år).

Rytmesæt fra Toyhouse – indeholdt 28,8 procent af ftalaten DEHP (ikke tilladt i legetøj til børn 0-14 år).

Hello Kitty vinduesklistermærker – indeholdt 0,2 procent af ftalaten DEHP (ikke tilladt i legetøj til børn 0-14 år).

Rytmesættet fra Toyhouse indeholdt også 16,7 procent DIBP i posen, som rytmesættet opbevares i. I Hello Kitty-klistermærkerne var der større indhold af ftalaterne DINP og DIDP, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men som ikke er på EU's kandidatliste over særligt problematiske kemikalier.

Cocktaileffekten: Nedsæt din samlede udsættelse for problematiske kemikalier.

Legetøj dækkes af lovgivning om ftalater

De mistænkt hormonforstyrrende stoffer ftalater må ifølge loven ikke findes i legetøj til børn under 3 år. Nogle ftalater må heller ikke være i legetøj til børn op til 14 år - det gælder for eksempel DEHP, som fandtes i rytmesættet og vinduesklistermærkerne.

Om et produkt er legetøj eller ej er i første omgang op til producenterne selv at definere ud fra myndighedernes vejledning.

Lovgivningen dækker ikke alle børneprodukter

Reglerne for ftalater dækker ikke alle produkter, som børn ellers er i lige så tæt kontakt med som deres legetøj.

Lovgivningen dækker for eksempel ikke skoletasker, viskelædere markedsført til børn og controllere til spillekonsoller. Disse produkter må derfor gerne indeholde ftalater.

9 gode råd til at undgå uønsket kemi i legetøj.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Anmeldte produkter bør leve op til legetøjslovgivning

”Især én af fodboldene indeholdt meget højt niveau af de hormonforstyrrende stoffer. Producenten henviser til, at han ikke mener, at fodbolden kan betegnes som legetøj og derfor er fritaget for legetøjsreglerne. Området er fyldt med gråzoner. Men hvis ikke en rød plastikfodbold skal leve op til de samme kemikalieregler som andre stykker legetøj, så bør lovgivningen om forbud mod brug af ftalater udvides til at dække andre produkter, som børn leger med. Ellers er beskyttelsen af vores mindste borgere utilstrækkelig.”

Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Fodbold-producent definerer ikke anmeldt produkt som legetøj

Sampartner, der producerer fodbolden med det højeste ftalat-indhold, forklarer, at de ikke har defineret bolden som legetøj. Derfor mener de, at bolden gerne må indeholde ftalater. Virksomheden vil dog informere sine kunder om indholdet.

Både Harald Nyborg og Graham & Brown, som står bag henholdsvis én af de anmeldte fodbolde og Hello Kitty-stickerne, siger, at de har egne test med et andet resultat end Forbrugerrådet Tænk Kemis.

Graham & Brown vil genteste virksomhedens Hello Kitty-stickers og vende tilbage. Harald Nyborg fremhæver, at fodbolden markedsføres til børn over 3 år, hvilket fremgår af virksomhedens hjemmeside.

Miljøstyrelsen skal tage stilling til ftalat-indhold

Små børn leger både med plastikfodbolde, rytmesæt og stickers, påpeger projektchef Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

De 4 plastikprodukter er derfor anmeldt, selvom producenterne og forhandlerne siger, at produkterne ikke kan defineres som legetøj.

Miljøstyrelsen skal nu tage stilling til, om der må være ftalater i produkterne eller ej.