Test: Fiskeolier har kun lavt indhold af uønskede stoffer

14. mar 2019

Spiser du fiskeolie kan du få gavn af de sunde fedtsyrer, der findes i fisk. Forbrugerrådet Tænk har testet 9 fiskeolier og blandt andet haft fokus på indhold af miljøforureninger som dioxin og tungmetaller.

fiskeolie-har-kun-lavt-indhold-af-uoenskede-stoffer.jpg

Fiskeolie har kun lavt indhold af uønskede stoffer
Foto: Getty Images

Fisk er sundt – vær opmærksom på uønskede stoffer

Fisk er sundt, da det indeholder fedtsyrer, som har forskellige gavnlige effekter på helbredet.

Men fisk kan også indeholde forskellige uønskede stoffer som for eksempel tungmetallet kviksølv, der ophobes i kroppen.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du ikke bare spiser uhæmmede mængder af fed fisk som for eksempel makrel. I stedet skal du variere dit indtag af fisk mellem fede fisk, store rovfisk og magre fisk.

Fisk er den bedste kilde til de gavnlige fedtsyrer, men fiskeolie kan dog være et suplement.

Forbrugerrådet Tænk har testet fiskeolier i februar 2019. Herunder kan du læse om kemiresultaterne fra testen.

Vil du se hele testen? Forbrugerrådet Tænk har testet 9 slags fiskeolie for indhold af de gavnlige fedtsyrer EPA og DHA samt indhold af uønskede stoffer (log ind eller bliv medlem)

Fiskeolier er renset for uønskede stoffer

Fiskeolie i kosttilskud er raffineret. En fordel ved dette er, at de i høj grad er renset for indhold af tungmetaller. Testen viser også, at der ikke er alarmerende indhold af disse uønskede metaller i fiskeolierne.

En risiko ved fisk og fiskeolie kan også være indhold af miljøgiftstofferne dioxin og PCB, som kan ophobe sig i kroppen og blandt andet er hormonforstyrrende.

Fiskeolier i testen overstiger ikke grænseværdierne for indhold af dioxin og PCB i nogen af produkterne. Men fiskeolien Ecolomega har et så højt indhold i forhold til de øvrige fiskeolier, at den får bedømmelsen ‘under middel’ i testen.

Super Vital Omega 3 Fiskeolie havde et mindre indhold af dioxin og PCB’er og får en middelbedømmelse i kemidelen af testen.

Fiskeolietest giver mange gode valg

I testen fra Forbrugerrådet Tænk klarede Matas Fiskeolie sig bedst.

Ligesom en række af de andre testede fiskeolier havde den kun et meget lavt indhold af PCB og dioxin.

Alle testede fiskeolier var enten helt fri for eller indeholdt kun meget små spor af tungmetallerne bly, cadmium og kviksølv.

Ecolomega: Indhold af PCB og dioxin er meget lavt

“Når indholdet af stofferne er højere i vores fiskeolie, skyldes det sandsynligvis, at vi bruger en mere skånsom raffinering, som bevarer nogle af de øvrige sunde og naturlige stoffer i olien, og at der derfor kan findes en minimal og efter min mening ikke relevant forskel i indhold af PCB og dioxiner.”

Henrik Uth, direktør for Engredo, der repræsenterer Ecolomega

Forbrugerrådet Tænk: Fiskeolier klarer sig generelt godt i kemitest

”Den nye test af fiskeolie bekræfter, hvad vi også så, da vi sidst testede fiskeolier. De fleste fiskeolier har et meget lavt indhold af miljøforureninger. De få olier i testen, der har et højere indhold af dioxin og PCB, overholder grænseværdierne. Men de vil alligevel i højere grad end de øvrige produkter bidrage til et samlet indtag af problematiske stoffer.”

Gitte Sørensen, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk