Test: Fluorstoffer i de fleste luffer til børn

22. dec 2015

I 8 ud af 11 børnevanter fandt Forbrugerrådet Tænk Kemi indhold af fluorstoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Bestseller modtager ros for at reagere hurtigt på indhold af fluorstoffer.

luffer-vanter-til-boern-web.gif

Luffer og vanter til børn - fluorstoffer
Foto: Istock

Børnevanter indeholder fluorstoffer

Lufferne har sikkert allerede været fremme flere gange i år, så børnene kan holde varmen, når de er ude og tumle i vinterkulden. Børn er i tæt kontakt med vanterne, som derfor ikke bør indeholde stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Men en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 8 ud af 11 luffer indeholdt problematiske fluorstoffer i selve stoffet eller i grip-materialet i håndfladen. Der var desuden fund af stofgruppen nonylphenolethoxylater, som lå over den kommende grænseværdi i EU. Begge stofgrupper er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende og belastende for miljøet.

Gå til testen af kemi i vanter til børn.

”Fluorstoffer er uønskede både for miljøet og for vores sundhed, blandt andet fordi de kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Vi synes derfor, at det er uacceptabelt, at størstedelen af de testede luffer indeholder disse problematiske stoffer. Vi siger ikke, at den enkelte vante er farlig, men fluorstoffer er problematiske og findes mange steder, så der er ingen grund til at udsætte sine børn for dem fra vanterne, hvis man kan undgå det,” siger Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Læs: PFOA-fri vanter kan indeholde fluorstoffer.

Ros til Bestseller for håndtering

Selvom vanterne fra Bestseller ’Nitmilla mitten girl’ modtog en dårlig bedømmelse, er der ros til den danske virksomhed. Bestseller reagerede nemlig hurtigt på fundet af fluorstoffer i vanterne og har sendt en frivillig tilbagekaldelse ud, da det strider mod virksomhedens kemikaliepolitik.

”Produktet er lovligt at sælge, men vi har valgt at lave en frivillig tilbagekaldelse af produktet, da indholdet af langkædede fluorstoffer, er imod vores egne retningslinjer. Vi har naturligvis også en dialog med den pågældende leverandør, der skal afdække, hvordan fejlen er opstået og sikre, at den ikke gentages,” siger Mogens Werge, CSR- og kommunikationsdirektør i Bestseller.

Forbrugerrådet Tænk Kemi bifalder dette initiativ fra tøjkoncernen.

”Det er meget positivt, når virksomhederne selv sætter baren højt – højere end lovgivningen – og tager initiativ til at udfase stoffer, som vi ved kan være problematiske for sundheden. Det håber vi at se endnu mere af i fremtiden,” siger Stine Müller.

Brug vores gratis app Kemiluppen til at scanne dine personlige plejeprodukter.

Luffer overholder loven

Ingen af de testede vanter er ulovlige, hvilket flere virksomheder også henviser til, da Forbrugerrådet Tænk Kemi forelægger dem resultaterne.

I vanterne Level Animal, som er købt i Sportsmaster, viste laboratorietesten et særligt højt indhold af fluorstoffer. Her henviser virksomheden til, at man ikke har kendskab til produktionen af vanterne, men at man går stærkt ud fra, at de lever op til EU’s standarder.

Hos Coop har man på baggrund af testen valgt at kassere lufferne, selvom virksomhedens egne test viser lavere indhold af fluorstoffer end Forbrugerrådet Tænk Kemis. Man lægger vægt på, at man ikke mener, at vanterne udgør en fare for børn.

"Kunder, som har købt dem og alligevel er bekymret, kan komme ned og få pengene tilbage der, hvor de er købt," siger Malene Teller Blume, som er nonfood compliance manager i Coop.

H&M’s Frozen-vanter er det eneste par, der i testen får en god anbefaling af Forbrugerrådet Tænk Kemi for at være helt uden problematiske kemikalier.

Har du spørgsmål om kemi i din hverdag? Kontakt os på telefon eller mail.